• Κοινωνία

    Ο κοροναϊός έφτασε στην Ελλάδα: Πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στη Θεσσαλονίκη

    • NewsRoom


    Θετικό στον κοροναϊό είναι δείγμα γυναίκας 38 ετών που είχε ταξιδέψει πρόσφατα στην Ιταλία.

    Εντοπίστηκε στη Θεσσαλονίκη και οικειοθελώς απομονώνονται όλοι όσοι ήρθαν σε επαφή μαζί της τις τελευταίες ημέρες.

    H 38χρονη γυναίκα είναι σε καλή κατάσταση και νοσηλεύεται σε ειδικά διαμορφωμένο θάλαμο στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ το οποίο είναι το νοσοκομείο αναφοράς για την ίωση COVID19 στη βόρεια Ελλάδα.

    «Ψυχραιμία να έχουμε». Με αυτή τη φράση ανακοίνωσε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID19 ο υπεύθυνος ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας λοιμωξιολόγος Σ.Τσιόδρας στην σημερινή ενημέρωση των συντακτών υγείας για το θέμα.

    «Πρόκειται για Ελληνίδα 38 ετών, ταξιδιώτισσα από πληττόμενη περιοχή της βόρειας Ιταλίας. Είναι καλά στην υγεία της, παρακολουθείται από μία ομάδα εξαιρετικών συναδέλφων στη Θεσσαλονίκη και τη στιγμή που σας μιλώ, γίνεται ιχνηλάτηση των επαφών της και οι κοντινές επαφές θα τεθούν οικειοθελώς σε απομόνωση και θα επιτηρείται η υγεία τους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας.

    Η 38χρονη ασχολείται με τα κοινά στην Θεσσαλονίκη και ήταν υποψήφια με κορυφαίο συνδυασμό της πόλης, αλλά δεν εξελέγη. Η ίδια ασχολείται με το design και για αυτό είχε μεταβεί με άλλους Έλληνες ανάμεσά τους και δημοσιογράφους αεροπορικώς στο Μιλάνο για την εβδομάδα μόδας. Βρέθηκε στην Ιταλία για τέσσερις ημέρες προκειμένου να παρακολουθήσει από κοντά το Fashion Week.

    Ο ίδιος επανέλαβε ότι η νόσος παραμένει ήπια στη συντριπτική της πλειονότητα και τόνισε την ανάγκη της τήρησης των κανόνων υγιεινής από όλους, κανόνες οι οποίοι αφορούν στην υγιεινή των χεριών και στην υγιεινή του βήχα.

    Όπως εξήγησε «Τις επόμενες ημέρες άνθρωποι που έρχονται από τις πληττόμενες περιοχές της βόρειας Ιταλίας πρέπει να επιτηρούν την υγεία τους και σε περίπτωση συμπτωμάτων να μένουν στο σπίτι και να ειδοποιούν τον γιατρό τους ή τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας ώστε να γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες».

    Στο μεταξύ, αρνητικός στον κορoναϊό βρέθηκε και ο άνδρας που νοσηλεύεται από το μεσημέρι της Τρίτης στο νοσοκομείο Αττικόν. O άνδρας μεταφέρθηκε χθες από το σπίτι του στον Πειραιά στο νοσοκομείο αναφοράς «Αττικόν» και μετά από την εξέταση του δείγματος διαπιστώθηκε ότι δεν πάσχει από κοροναϊό.

    Η ΠΝΠ για τον κοροναϊό

    Στο μεταξύ, δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που περιέχει τα μέτρα αποφυγής και διάδοσης του κοροναϊού. Τα μέτρα όπως δήλωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θα ενεργοποιηθούν όταν θα χρειαστεί.

    Την έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με μέτρα πρόληψης για τον κοροναϊό ανακοίνωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας συστήνοντας παράλληλα ψυχραιμία, ετοιμότητα και υπευθυνότητα.

    Ο κ. Πέτσας δήλωσε πως η κυβέρνηση έκρινε απαραίτητο να προχωρήσει στην έκδοση ΠΝΠ με μέτρα πρόληψης, υγειονομικής παρακολούθησης και αποτροπής της εξάπλωσης της νόσου.

    «Πτυχές του σχεδίου για τον κοροναϊό θα εξελίσσονται ανάλογα με τις διεθνείς εξελίξεις» σημείωσε ο κ. Πέτσας και διευκρίνισε ότι πρόκειται για δυναμικό μέτρο, προκειμένου η χώρα να είναι έτοιμη για το χειρότερο σενάριο, χωρίς να σημαίνει ότι θα ενεργοποιηθούν όλα τα μέτρα.

    «Χρειάζεται ψυχραιμία και όχι πανικός» κατέληξε ο κ. Πέτσας.

    «Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τον ΠΟΥ και την Ευρωπαϊκή Ένωση και όλα τα μέτρα που λαμβάνουμε είναι σε συνεννόηση με τους διεθνείς οργανισμούς», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Στα μέτρα που θα προβλέπονται στο πρώτο άρθρο της ΠΝΠ περιλαμβάνονται:

    – Η επιβολή προληπτικών ελέγχων σε σημεία εισόδου και εξόδου από τη χώρα μέσω αεροπορικών, θαλάσσιων, σιδηροδρομικών ή και οδικών συνδέσεων με χώρες μεγάλης διάδοσης της νόσου.

    – Ο προσωρινός περιορισμός, εν όλω ή εν μέρει, των αεροπορικών, θαλάσσιων, σιδηροδρομικών, ή και οδικών συνδέσεων με χώρες μεγάλης διάδοσης της νόσου.

    – Η προσωρινή αναστολή της λειτουργίας σχολείων και πάσης φύσεως εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, χώρων θρησκευτικής λατρείας, θεάτρων, κινηματογράφων, χώρων αθλητικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, επιχειρήσεων, δημόσιων υπηρεσιών και οργανισμών, καθώς και γενικά περίκλειστων χώρων συνάθροισης κοινού.

    – Ο περιορισμός της κυκλοφορίας μέσων μεταφοράς.

    Το δεύτερο άρθρο αφορά ζητήματα προσωπικού για την αντιμετώπιση της διάδοσης του κοροναϊού. Μεταξύ άλλων στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται:

    – Η δυνατότητα μετακίνησης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και προσωπικού του ΕΚΑΒ.

    – Η δυνατότητα πρόσληψης, κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων διατάξεων, υγειονομικού, ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

    Το τρίτο άρθρο αφορά σε ζητήματα δημοσίων συμβάσεων και ειδικότερα στην απευθείας αγορά, κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων διατάξεων, υγειονομικού υλικού, ατομικών μέτρων προστασίας και φαρμάκων.

    Το τέταρτο άρθρο αφορά σε ζητήματα αναγκαστικής διάθεσης στο Δημόσιο, κλινών ιδιωτικών θεραπευτηρίων και κλινικών, κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ξενοδοχείων, ιδιωτικών χώρων παροχής υπηρεσιών στέγασης, άλλων δημόσιων ιδιοκτησιών ή ιδιοκτησιών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.

    Το πέμπτο άρθρο αφορά στην έκτακτη οικονομική επιχορήγηση Υπουργείου Υγείας για την κάλυψη των εκτάκτων αναγκών πρόσληψης ιατρικού, νοσηλευτικού και υγειονομικού προσωπικού, για την αγορά υλικών και τη λήψη μέτρων προστασίας.

    Σε ερώτηση για πιθανές επιπλοκές του κοροναϊού στην ελληνική οικονομία, ο Στέλιος Πέτσας σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή οι συνέπειες είναι ήπιες, καθώς δεν υπάρχει μεγάλη έκθεση της ελληνικής οικονομίας σε αγορές που έχουν πληγεί από τον κοροναϊό, πλην της Ιταλίας.

    «Θα το επανεξετάσουμε ανάλογα με τις διεθνείς εξελίξεις», τόνισε.

    Δείτε εδώ όλο το ΦΕΚ με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου



    ΣΧΟΛΙΑ