ΥΓΕΙΑ

Ξεκλειδώνει η 4η δόση για τους κάτω των 60 ετών – Συνεδριάζει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, άμεσα οι αποφάσεις

Νωρίτερα η 4η δόση του εμβολίου λόγω έξαρσης της επιδημίας – Άμεσα οι αποφάσεις για τους κάτω των 60 ετών


Η νέα έξαρση της επιδημίας της COVID-19 και οι προβλέψεις ότι θα υπάρξει κορύφωση ως τις 10 Ιουλίου φέρνουν νωρίτερα την 4η δόση του εμβολίου για τους κάτω των 60 ετών.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, που συνεδριάζει σήμερα, θα συζητήσει το ενδεχόμενο να μπορούν να κάνουν τη δεύτερη αναμνηστική δόση όσοι πολίτες έχουν υποκείμενα νοσήματα και είναι κάτω των 60.

Η σύσταση για τον εμβολιασμό στους άνω των 60 ετών παραμένει ισχυρή – η πλατφόρμα έχει ανοίξει από τον περασμένο Απρίλιο, χωρίς, ωστόσο, η προσέλευση να είναι η προσδοκώμενη. Περίπου 300.000 άτομα έχουν κάνει την 4η δόση, αριθμός που αντιστοιχεί στο 15% των δικαιούχων.

Βέβαια είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι μετά από συνεννόηση με τον θεράποντα γιατρό τους, οι πολίτες κάτω των 60 ετών μπορούν, εάν το επιθυμούν, να κάνουν την τέταρτη δόση. Αυτό, που χρειάζεται, είναι να υποβάλει ο γιατρός το σχετικό αίτημα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα emvolio.gov.gr.

Ελεύθερη πρόσβαση στους κάτω των 60;

Η κυβέρνηση, θέλοντας να προλάβει τις επιπτώσεις του νέου κύματος της επιδημίας, με δεδομένο ότι πλέον δεν υπάρχουν απαγορευτικά μέτρα και διανύουμε την θερινή τουριστική περίοδο, σκέφτεται πολύ σοβαρά να επιτρέψει στους κάτω των 60 ετών να κάνουν ελεύθερα την 4η δόση, εφόσον το επιθυμούν.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών δεν πρόκειται να επιβάλει τον εμβολιασμό, καθιστώντας τον υποχρεωτικό. Ενδέχεται να μην κάνει καν ισχυρή σύσταση.

Οι λόγοι, οι οποίοι φέρνουν νωρίτερα την 4η δόση, μεταξύ άλλων, είναι:

  • Η περιρρέουσα ανησυχία ότι η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει πάλι. Ήδη η έξαρση της νόσου παρατηρείται και σε αρκετές άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
  • Η επιβάρυνση του ΕΣΥ πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία, δεν πρέπει να αυξηθούν οι διασωληνώσεις και να πεθάνουν κι άλλοι άνθρωποι.
  • Τα υπάρχοντα εμβόλια δεν καλύπτουν τις υποπαραλλαγές Όμικρον 4 και 5, ο ιός ξεφεύγει από την ανοσία, τόσο τη φυσική λόγω νόσησης, όσο και των εμβολίων.
  • Η μεταδοτικότητα της νόσου (ο δείκτης Rt) έχει ανέβει πολύ, ειδικά σε ορισμένα νησιά και σε περιοχές που θεωρούνται τουριστικές.

Η Κρήτη, τα Επτάνησα, οι Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα καταγράφουν πολύ μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, όπως και η Αττική, αν και ο ιός έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά. Στα νησιά η έξαρση αποδίδεται κυρίως στον τουρισμό και αφορά κυρίως σε άτομα ηλικίας κάτω των 30 χρόνων.

Διαβάστε επίσης:

Τρίτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα

Πού γίνονται σήμερα Πέμπτη 23/6 δωρεάν rapid testΣΧΟΛΙΑ