• ΥΓΕΙΑ

    ΓΓ Υπουργείου Υγείας: Οι πρώτες αποκλειστικές δηλώσεις, τα προσωπικά στοιχήματα και το who is who

    Οι ΓΓ του Υπουργείου Υγείας : Φωφώ Καλύβα - Λίλιαν Βενετία ΒΙλδιρίδη - Άρης Αγγέλης

    Οι ΓΓ του Υπουργείου Υγείας: Φωφώ Καλύβα – Λίλιαν Βενετία ΒΙλδιρίδη – Άρης Αγγέλης


    Με όρεξη και έχοντας πλήρως αντιληφθεί τη σπουδαιότητα των καθηκόντων τους, ανέλαβαν οι νέοι Γενικοί Γραμματείς στο Υπουργείο Υγείας.

    Όλοι τους με πολύ καλές σπουδές, με λιγότερη ή περισσότερη εμπειρία σε επιμέρους τομείς και με κοινό όραμα μια καλύτερη δημόσια υγεία για τη χώρα, μας μίλησαν για τις προτεραιότητές τους και μας έδωσαν την ευκαιρία να τους μάθουμε λίγο καλύτερα.

    Ο λόγος για τη ΓΓ Δημόσιας Υγείας Φωφώ Καλύβα, τη ΓΓ Υπηρεσιών Υγείας Λίλιαν Βενετία Βιλδιρίδη και τον ΓΓ Στρατηγικού Σχεδιασμού Άρη Αγγέλη, που «θα βάλουν πλάτη», ώστε να υλοποιηθούν όλες οι φιλόδοξες προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης και να ολοκληρωθούν όσα είχε αρχίσει η τέως πολιτική ηγεσία του Υπουργείου υπό τον Θάνο Πλεύρη.

    Η ΓΓ Δημόσιας Υγείας Φωφώ Καλύβα είναι παιδίατρος και γιατρός δημόσιας υγείας, προϊσταμένη του αντίστοιχου τμήματος στο Υπουργείο. Έχει διατελέσει ταμίας της Πανελλήνιας Ένωσης Ιατρών Δημόσιας Υγείας ΕΣΥ και είναι η πρώτη Ιατρός Δημόσιας Υγείας ΕΣΥ, που καταλαμβάνει αυτή την υψηλή θέση.

    Με ελπίδα και ενθουσιασμό

    «Ήμουν στην εκδήλωση του πρωθυπουργού για την Υγεία και όλα αυτά που άκουσα με συγκίνησαν και με γέμισαν ελπίδα. Ακόμη έχω την ίδια ελπίδα και τον ίδιο ενθουσιασμό. Να σας πω, βέβαια, ότι η πρόταση για τη Γενική Γραμματεία ήταν κάτι, που δεν περίμενα. Ήταν ξαφνικό», μας είπε η κα Καλύβα στις πρώτες της δηλώσεις μετά την ανάληψη των νέων καθηκόντων, ανάμεσα σε πολλά τηλεφωνήματα φίλων και γνωστών, που έπαιρναν για να τη συγχαρούν.

    Η κα Καλύβα από το 2018 έως το 2021 ήταν αναπληρώτρια διευθύντρια δημόσιας υγείας και από αυτή τη θέση έζησε την υγειονομική κρίση, που προκάλεσε η πανδημία της COVID-19 λεπτό προς λεπτό.

    Μάλιστα είχε στενή συνεργασία με την κα Λίλιαν Βενετία Βιλδιρίδη, που τότε εργαζόταν ως σύμβουλος της τέως αναπληρώτριας Υπουργού Μίνας Γκάγκα – μια συνεργασία που πήγε πολύ καλά, σύμφωνα με όσα μας περιέγραψε.

     H ΓΓ Δημόσιας Υγείας Φωφώ Καλύβα
    H ΓΓ Δημόσιας Υγείας Φωφώ Καλύβα

    Άνθρωπος ήπιων τόνων, με μια έμφυτη συστολή, η κα Καλύβα δεν θέλει να λέει πολλά, αλλά να παραγάγει έργο.

    «Παλιότερα η δημόσια υγεία δεν πήγαινε μαζί με την πρωτοβάθμια, τώρα βιώνουμε την πιο μοντέρνα εκδοχή της, βλέπουμε πώς συνεργάζεται η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας με τη δημόσια υγεία», αναφέρει.

    Το όραμα και η στόχευση

    Διορίστηκε το 2004 μέσω ΑΣΕΠ στο Β’ ΠΕΣΥΠ Αττικής ως γιατρός και έκανε την ειδικότητά της, ενώ ήταν υπάλληλος, με εκπαιδευτική άδεια στο νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης. Μετά πήρε μετάταξη στον κλάδο των Ιατρών Δημόσιας Υγείας ΕΣΥ, έναν κλάδο που θεσμοθετήθηκε στην Ελλάδα πρόσφατα.

    «Απαντώντας ανθρώπινα και όχι υπηρεσιακά, με ενδιαφέρουν τα προγράμματα μη μεταδοτικών νοσημάτων και διατροφής, που σχετίζονται με τα καρδιαγγειακά και με τον καρκίνο. Με ενδιαφέρει η ευεξία, η ευζωία και η πνευματική ισορροπία των ανθρώπων», όπως μας εξηγεί.

    Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι η κα Καλύβα ήταν προσωπική επιλογή της αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας Ειρήνης Αγαπηδάκη, με την οποία έχει συνεργαστεί στενά και υπάρχει αμοιβαία εκτίμηση.

    Προτεραιότητα η ίση πρόσβαση

    Η ΓΓ Υπηρεσιών Υγείας Λίλιαν Βενετία Βιλδιρίδη εργάζεται στο Υπουργείο Υγείας από το 2019 και το όνομά της «έπαιζε δυνατά» το τελευταίο διάστημα για αυτή τη θέση. Κομψή και διακριτική παρουσία με καλές σπουδές, είπε όχι στη μακρόχρονη οικογενειακή παράδοση που σχετίζεται με το κόσμημα και επέλεξε να ασχοληθεί επαγγελματικά με τα Οικονομικά της Υγείας. Ο τομέας της ήταν τα εμβόλια, πιο επίκαιρα από ποτέ την περίοδο της πανδημίας.

    «Είναι τιμή μου αλλά και μεγάλη ευθύνη η ανάθεση της Γενικής Γραμματείας Υπηρεσιών Υγείας. Κοινός στόχος είναι η βελτίωση της πρόσβασης των πολιτών  σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, όλων ανεξαιρέτως και, βεβαίως, των λιγότερο προνομιούχων και αυτών που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας. Θέλουμε ένα ΕΣΥ με τον άνθρωπο στο επίκεντρό του», μας είπε στις πρώτες της δηλώσεις η κα Βιλδιρίδη.

    Η ΓΓ Υπηρεσιών Υγείας Λίλιαν Βενετία Βιλδιρίδη
    Η ΓΓ Υπηρεσιών Υγείας Λίλιαν Βενετία Βιλδιρίδη

    Συνεργασία με τον κ. Μόσιαλο

    Η κα Βιλδιρίδη διαθέτει πτυχίο BSc Social Policy & Economics από το London School of Economics, καθώς και μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών MSc Health Policy, Planning & Financing από το London School of Economics και το London School of Hygiene and Tropical Medicine (LSHTM).

    Ως φοιτήτρια, μάλιστα, επέλεξε ως θέμα στη διπλωματική της τον προληπτικό έλεγχο για τον καρκίνο μαστού στην Ελλάδα, με συλλογή στοιχείων από το νοσοκομείο Άγιος Σάββας.

    Από τον Ιούλιο του 2019 εργάστηκε ως σύμβουλος του Υφυπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη και από τον Σεπτέμβριο του 2021 κατείχε τη θέση συμβούλου της αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας. Τον Φεβρουάριο του 2022 ανέλαβε διευθύντρια στο γραφείο της κας Γκάγκα και μαζί γύρισαν σχεδόν όλα τα νοσοκομεία της χώρας, καταγράφοντας προβλήματα, ελλείψεις και ανάγκες.

    «Αυτό, που δεν γνωρίζουν πολλοί, είναι ότι από τα δέκα χρόνια, που ζούσα και σπούδαζα στο Λονδίνο, τα τέσσερα εργάστηκα δίπλα στον καθηγητή Ηλία Μόσιαλο στο LSE Health και ήταν εκείνος, που με σύστησε στον κ. Κοντοζαμάνη, τον Ιούλιο του 2019. Ήμουν εκπρόσωπος της χώρα μας στην αγορά εμβολίων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή», όπως επισημαίνει.

    Τα Οικονομικά της Υγείας και το κόσμημα

    Η κα Βιλδιρίδη προέρχεται από τη γνωστή οικογένεια κοσμηματοπωλών και είναι κόρη του Θανάση και της Τάνιας Βιλδιρίδη, η οποία επίσης έχει σπουδάσει στο LSE και είναι κάτοχος διδακτορικού.

    «Η μητέρα μου χάρηκε πολύ που σπούδασα στο ίδιο Πανεπιστήμιο με εκείνη. Ωστόσο, όσο ήμουν στο Λονδίνο, σπούδασα και γεμολογία, για να χαρεί κι ο μπαμπάς», μας λέει χαμογελώντας.

    Και προσθέτει: «Το αντικείμενό μου είναι τα νοσοκομεία, έχω πολλή εμπειρία σε αυτό το κομμάτι, γιατί με την κα Γκάγκα έχουμε επισκεφθεί κυριολεκτικά σχεδόν όλα τα νοσοκομεία, η επικοινωνία ήταν τακτική και τα προβλήματα είναι γνωστά. Προσωπικό μου στοίχημα είναι να ολοκληρωθεί το Ταμείο Ανάκαμψης – την πρόταση είχαμε κάνει με τον κ. Κοντοζαμάνη. Κανένα έργο δεν μπήκε τυχαία, αλλά με βάση τις πραγματικές ανάγκες».

    Η νέα Γενική Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας υπογραμμίζει τη σημασία των αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις και στο ότι πρέπει να είναι ευχαριστημένοι και οι ασθενείς, έχοντας βελτιωμένη πρόσβαση στις υπηρεσίες, αλλά και οι γιατροί.

    «Σε αυτό το πλαίσιο είναι σημαντική η διασύνδεση των νοσοκομείων. Όλα σχεδιάστηκαν με βάση το προφίλ της κάθε περιοχής. Επιπλέον στοχευμένες είναι και όλες οι προσλήψεις, βλέπαμε δείκτες και στελέχωση. Ήρθε η ώρα να βελτιώσουμε το ταξίδι του ασθενούς», καταλήγει.

    Ο στρατηγικός σχεδιασμός

    Ο νέος Γενικός Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού, Άρης Αγγέλης, είναι βοηθός καθηγητή στα Οικονομικά της Υγείας, στο Τμήμα Έρευνας και Πολιτικής Υπηρεσιών Υγείας, London School of Hygiene and Tropical Medicine (LSHTM).

    Ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού, Άρης Αγγέλης
    Ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού, Άρης Αγγέλης

    Ειδικεύεται στην Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας (HTA), με έμφαση στη διεπιστημονική μεθοδολογική και εφαρμοσμένη έρευνα υπηρεσιών Υγείας, χρησιμοποιώντας οικονομικά υγείας και ανάλυση αποφάσεων.

    Ο κ. Αγγέλης είναι πολύ στενός συγγενής και κουμπάρος με στέλεχος μεγάλης φαρμακευτικής εταιρείας και θεωρείται κατά γενική ομολογία ένα ιδιαίτερα αξιόλογο στέλεχος, ιδιαίτερα στο κομμάτι του horizon scanning και του ΗΤΑ.

    Διαβάστε επίσης:

    Οι νέοι Γενικοί Γραμματείς της Κυβέρνησης – Όλα τα ονόματα

    Κυβερνητικές πηγές για Γενικούς και Ειδικούς Γραμματείς: «Μοναδικό κριτήριο η δυνατότητα να ανταποκριθούν στο ρόλο τους»

    Πρόβα ενόψει των προγραμματικών η επίσκεψη Μητσοτάκη στο Υγείας – Η νέα Γενική Γραμματεία



    ΣΧΟΛΙΑ