• ΥΓΕΙΑ

    Ανησυχείτε υπερβολικά; Δείτε τι κάνετε στον οργανισμό σας


    Οι άνθρωποι που ανησυχούν υπερβολικά, ίσως υποσυνείδητα να πιστεύουν ότι με αυτόν τον τρόπο «ξορκίζουν» οτιδήποτε κακό θα μπορούσε να τους συμβεί στο μέλλον.  «Χρεώνοντας», όμως, το παρόν. Γιατί η ανησυχία μπορεί να επηρεάσει τον οργανισμό με τρόπους που συχνά εκπλήσσουν. Για την ακρίβεια, όταν ξεπερνάει τα… όρια, μπορεί να οδηγήσει σε υψηλά επίπεδα άγχους, ακόμη και να προκαλέσει σωματική ασθένεια.

    Με την υπερβολική ανησυχία, το μυαλό και ο οργανισμός υποβάλλονται σε μία εξουθενωτική διαδικασία, καθώς τα άτομα εστιάζουν συνεχώς στο «τι μπορεί να συμβεί», οδηγώντας πολλές φορές σε άγχος, ακόμα και σε πανικό. Πολλοί από αυτούς που εδώ και χρόνια λειτουργούν σε αυτό το μοτίβο περιγράφουν μια αίσθηση επικείμενου «μοιραίου» ή μη ρεαλιστικούς φόβους που μόνο αυξάνουν τις ανησυχίες τους. Εξαιρετικά ευαίσθητοι στο περιβάλλον τους και στην κριτική των άλλων, οι άνθρωποι αυτοί μπορεί να δουν οτιδήποτε – και οποιονδήποτε – ως πιθανή απειλή.

    Η χρόνια ανησυχία μπορεί να επηρεάσει την καθημερινή ζωή τόσο πολύ, ώστε να έχει αντίκτυπο στην όρεξη, τις συνήθειες, τις σχέσεις, τον ύπνο και την απόδοση στην εργασία. Πολλοί άνθρωποι που ανησυχούν υπερβολικά είναι τόσο αγχωμένοι που επιζητούν ανακούφιση σε επιβλαβείς συνήθειες, όπως υπερκατανάλωση τροφών, κάπνισμα τσιγάρων ή χρήση αλκοόλ και ναρκωτικών.

    Η χρόνια ανησυχία και το χρόνιο συναισθηματικό στρες, θέτουν βιολογικά τον οργανισμό σε μια παρατεταμένη «κατάσταση συναγερμού». Ο οργανισμός αντιδρά σε αυτές τις καταστάσεις εκλύοντας τις ορμόνες του στρες, οι οποίες μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και τα τριγλυκερίδια ή ακόμα και να προκαλέσουν σωματικές αντιδράσεις όπως:

    Δυσκολία στην κατάποση

    Ζάλη

    Ξηροστομία

    Ταχυπαλμία

    Κόπωση

    Πονοκεφάλους

    Αδυναμία συγκέντρωσης

    Ευερεθιστότητα

    Μυϊκούς πόνους

    Μυϊκή ένταση

    Ναυτία

    Νευρική ενέργεια

    Ταχεία αναπνοή

    Δυσκολία στην αναπνοή

    Εφίδρωση

    Τρέμουλο

    Σε κάποιες περιπτώσεις, ωστόσο, το ξέσπασμα αυτό των ορμονών του στρες μπορεί να έχει και σοβαρές σωματικές συνέπειες, όπως:

    Καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος

    Διαταραχές του πεπτικού συστήματος

    Μυϊκή ένταση

    Βραχυπρόθεσμη απώλεια μνήμης

    Πρόωρη στεφανιαία νόσο

    Έμφραγμα

    Εάν η υπερβολική ανησυχία και τα υψηλά επίπεδα άγχους δεν αντιμετωπιστούν, μπορεί να οδηγήσουν σε κατάθλιψη, ακόμη και σε αυτοκτονικό ιδεασμό.

    Αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορούν να βοηθήσουν

    Η  ανισορροπία που προκαλούν αυτές οι καταστάσεις στον οργανισμό, μπορεί να αποκατασταθεί  με μια σειρά από αλλαγές στον τρόπο ζωής:

    Συζητήστε με το γιατρό σας. Μιλήστε στο γιατρό σας για τα συμπτώματα. Το πιθανότερο είναι να σας συστήσει μια σειρά εξετάσεων, προκειμένου να αποκλειστεί το ενδεχόμενο κάποιου υποκείμενου προβλήματος υγείας.

    Ασκηθείτε  καθημερινά. Με την συγκατάθεση του γιατρού σας, ξεκινήστε ένα τακτικό πρόγραμμα άσκησης. Χωρίς αμφιβολία, οι χημικές ουσίες που παράγονται κατά τη διάρκεια της μέτριας άσκησης μπορούν να είναι εξαιρετικά ευεργετικές όσον αφορά στην ενίσχυση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος. Η τακτική αερόβια άσκηση και οι διατάσεις είναι, επίσης, ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος να εκπαιδεύσετε το σώμα να αντιμετωπίζει το στρες υπό ελεγχόμενες συνθήκες.

    Ακολουθήστε μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή. Το άγχος και η ανησυχία ωθούν ορισμένους  ανθρώπους να τρώνε πολύ λίγο και άλλους να τρώνε πάρα πολύ, ή να καταναλώνουν ανθυγιεινά τρόφιμα. Κρατήστε την υγεία σας κατά νου όταν η ανησυχία σάς οδηγεί στο ψυγείο.

    Πίνετε καφεΐνη με μέτρο. Η καφεΐνη διεγείρει το νευρικό σύστημα, προκαλώντας νευρικότητα.

    Μάθετε να χαλαρώνετε: Οι τεχνικές χαλάρωσης μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του άγχους και των ανησυχιών. Μπορούν επίσης να αυξήσουν την ικανότητά σας να αυτο-διαχειρίζεστε το άγχος σας. Με τη χαλάρωση, η ροή του αίματος στον εγκέφαλο αυξάνεται και τα κύματα του εγκεφάλου μετακινούνται από έναν ρυθμό εγρήγορσης σε έναν ρυθμό χαλάρωσης. Με την τακτική εφαρμογή, οι τεχνικές χαλάρωσης μπορούν πραγματικά να εξουδετερώσουν τις εξουθενωτικές επιπτώσεις του στρες. Οι συνήθεις τεχνικές χαλάρωσης περιλαμβάνουν βαθιά κοιλιακή αναπνοή, διαλογισμό, ακρόαση χαλαρωτικής μουσικής και δραστηριότητες όπως η γιόγκα και το tai chi.

    Διαλογιστείτε: Ο καθημερινός διαλογισμός  μπορεί να σας βοηθήσει να προχωρήσετε πέρα από τις αρνητικές σκέψεις και να «ξεφύγετε» από τις ανησυχίες που κρατούν το σώμα σας σε κατάσταση συναγερμού. Με το διαλογισμό, δίνουμε προσοχή στο τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή χωρίς να σκεφτόμαστε το παρελθόν ή το μέλλον. Ο διαλογισμός μειώνει τις ορμόνες όπως η κορτιζόλη και η αδρεναλίνη, οι οποίες εκλύονται από τον οργανισμό ως αντίδραση στο το στρες.

    Διατηρήστε ένα ισχυρό κοινωνικό δίκτυο. Τα χρόνια συναισθήματα μοναξιάς ή κοινωνικής απομόνωσης καθιστούν δυσκολότερη την αποτελεσματική διαχείριση του στρες. Οι άνθρωποι που είναι παντρεμένοι και / ή έχουν μεγάλα δίκτυα φίλων όχι μόνο έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής, αλλά έχουν και λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν.

     

    Αν παρόλα αυτά οι ανησυχίες και το άγχος εξακολουθούν να «στοιχειώνουν» τη ζωή σας, αναζητήστε την λύση σε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τα superfoods του καλοκαιριού και οι μυστικοί συνδυασμοί τους

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αλτσχάιμερ:  10 σημάδια ότι πρέπει να σας «δει» ειδικός

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Προσοχή καύσωνας! Οδηγός επιβίωσης από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας



    ΣΧΟΛΙΑ