• ΥΓΕΙΑ

    Πώς ο θάνατος της πριγκίπισσας Νταϊάνα έσωσε χιλιάδες ζωές στη Γαλλία

    • NewsRoom

    Η πριγκίπισσα Νταϊάνα και το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε κατά τη σύγκρουση


    Σε σημαντική μείωση των θανάτων από «τροχαία» στη Γαλλία φαίνεται ότι συνέβαλε το τραγικό δυστύχημα της 31ης Αυγούστου του 1997, που στοίχισε τη ζωή  στην πριγκίπισσα Νταϊάνα, στον σύντροφό της Ντόντι Αλ Φαγιέτ και στον οδηγό του οχήματος.

    Σύμφωνα με νέα μελέτη, το τραγικό περιστατικό οδήγησε σε αυστηρότερους νόμους οδικής κυκλοφορίας, που έσωσαν χιλιάδες ζωές στη Γαλλία και αυτοί οι νόμοι θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως πρότυπο για τις άλλες χώρες.

    Μετά το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων για τις συνθήκες του δυστυχήματος (υπερβολική ταχύτητα, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, μη χρήση ζώνης ασφαλείας), το 2002, η γαλλική κυβέρνηση θέσπισε αυστηρότερους νόμους για την οδήγηση προκειμένου να καταστήσει ασφαλέστερους τους δρόμους της χώρας. Τα μέτρα προφανώς λειτούργησαν, με τους θανάτους στους γαλλικούς δρόμους να μειώνονται κατά σχεδόν το ένα τρίτο.

     «Είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο θάνατος της πριγκίπισσας Νταϊάνα βοήθησε να προωθηθούν τουλάχιστον κάποιες από τις αλλαγές στην κυκλοφορία της Γαλλίας. Ακόμα κι αν ορισμένες από αυτές είχαν θεσπιστεί έτσι κι αλλιώς, το περιστατικό πιθανότατα θα διευκόλυνε ή θα επιτάχυνε τη διαδικασία ή και τα δύο», δήλωσε ο Wesley Marshall, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, ο οποίος μελετά την οδική κυκλοφορία.

    Η μελέτη δεν μπορεί να αποδείξει ότι η αυστηρότερη γαλλική νομοθεσία, μείωσε τους θανάτους από τροχαία δυστυχήματα. Παρόλα αυτά, «η Γαλλία παρέχει ένα πρότυπο που πρέπει να εξετάσουν και οι άλλες χώρες για τη βελτίωση της οδικής τους ασφάλειας», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Δρ Donald Redelmeier, καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο.

    Για να καταλήξουν στο συμπέρασμα αυτό, οι ερευνητές ανέλυσαν στατιστικά στοιχεία που αφορούσαν στην οδική κυκλοφορία των ΗΠΑ και της Γαλλίας και διαπίστωσαν ότι ενώ τα ποσοστά θανάτων από τροχαία δυστυχήματα μειώθηκαν και στις δύο χώρες περίπου με τον ίδιο ρυθμό πριν από το 1998, οι μετέπειτα θάνατοι στη Γαλλία μειώθηκαν κατά 30% ανά δεκαετία, σε σύγκριση με το 15% στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ερευνητών, αν τα ποσοστά θνησιμότητας από τροχαία στις ΗΠΑ είχαν μειωθεί κατά τον ίδιο ρυθμό με αυτά στη Γαλλία από το 1998 και μετά, περισσότεροι από 242.000 θάνατοι θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Όσον αφορά στους θανάτους πεζών, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι μειώθηκαν κατά 1% ανά δεκαετία από το 1996 στις Ηνωμένες Πολιτείες και κατά 28% ανά δεκαετία στη Γαλλία, κατά την ίδια περίοδο.

    Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση American Journal of Public Health.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Luke Perry: Η εξέταση που με γλίτωσε από τον καρκίνο
       
    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Προσοχή! Το ΚΕΕΛΠΝΟ προειδοποιεί: Πρώτο κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου φέτος στην Ελλάδα
    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: «Ελεύθερη» από καρδιαγγειακά φυλή του Αμαζονίου – Δείτε ποιο είναι το μυστικό



    ΣΧΟΛΙΑ