• ΥΓΕΙΑ

    Καρκινοπαθείς χωρίς φάρμακα – Τι ζητούν οι ογκολόγοι

    • NewsRoom


    Τα πρώτα προβλήματα πρόσβασης στις θεραπείες τους αντιμετωπίζουν ήδη καρκινοπαθείς, ως αποτέλεσμα της ισχύος του νέου νόμου για τα φάρμακα, καταγγέλλει η Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ). Παράλληλα κάνει λόγο για ασθενείς «δύο ταχυτήτων» και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη ζωή των πασχόντων.

    Όπως αναφέρει η ΕΟΠΕ, στις 31/5/17 πληροφορήθηκε ότι καρκινοπαθείς που πήγαν να πάρουν από τον ΕΟΠΥΥ, τα εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ -μέσω του καθεστώτος πρώιμης πρόσβασης- φάρμακά τους, δεν τα κατάφεραν, λόγω της ισχύος του νέου νόμου. Μάλιστα, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, έστειλε υπερεπείγουσα επιστολή προς το υπουργείο Υγείας, ζητώντας οδηγίες για την αντιμετώπιση του προβλήματος που αναδύεται.

    Η ΕΟΠΕ επισημαίνει ότι το πρόβλημα δεν αφορά μόνο στην συνέχιση, αλλά και στην έναρξη των θεραπειών, χωρίζοντας τους ασθενείς σε ομάδες διαφορετικών ταχυτήτων, αυτών που «πρόλαβαν» και αυτών που «δεν πρόλαβαν» τον νέο νόμο. Παράλληλα, τονίζει ότι μια τέτοια διάκριση συνιστά κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων των πολιτών της χώρας, όπως αυτά απορρέουν από το Ελληνικό Σύνταγμα, εκθέτοντας τη ζωή των ασθενών συμπολιτών μας σε κίνδυνο.

    Οι ογκολόγοι ζητούν από την κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας άμεσα να εξαιρέσει από τον τελευταίο νόμο περί 9-6-3, τους ογκολογικούς ασθενείς και τα νέα καινοτόμα ογκολογικά φάρμακα, καθώς αυτά αποτελούν στις περισσότερες περιπτώσεις τη μόνη εκδοχή θεραπείας νοσημάτων που οδηγούν μαθηματικά στον θάνατο. Η εφαρμογή της πρότασης της ESMO (European Society Medical Oncology) για τη μεγιστοποίηση του κλινικού οφέλους (magnitude of clinical benefit) στο διάστημα μέχρι την ανάδειξη της Ελληνικής Υπηρεσίας HTA θα μπορούσε με ορθολογικό τρόπο να υποστηρίξει τα πραγματικά καινοτόμα φάρμακα.

    «Πιστεύουμε ακράδαντα ότι όπως το κράτος ορθώς έχει “αγκαλιάσει” τους ανασφάλιστους αυτής της χώρας και τους περιθάλπει στα δημόσια νοσοκομεία χωρίς διακρίσεις, έτσι οφείλει να προστατεύσει και το βασικό, κυρίαρχο, αναφαίρετο δικαίωμα των ασφαλισμένων ογκολογικών ασθενών στη ζωή, μη εμποδίζοντάς τους να συνεχίσουν ή να ξεκινήσουν μια νέα καινοτόμο θεραπεία, μη εμποδίζοντάς τους την πρόσβαση σε νέα καινοτόμα φάρμακα που θα έπρεπε να λάβουν, πάντα κατόπιν της ενδεδειγμένης ογκολογικής πρακτικής. Σε μια Ευρώπη, η οποία ρητά διακηρύσσει ότι οι πολιτικές τιμολόγησης και αποζημίωσης των φαρμάκων πρέπει να επιβραβεύουν την καινοτομία και να διασφαλίζουν την απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών στις καινοτόμες θεραπείες, δεν θέλουμε να γίνουμε μάρτυρες, οι Έλληνες καρκινοπαθείς και γιατροί ογκολόγοι, φαινομένων σαν αυτό που συμβαίνει σήμερα και ελπίζοντας να ανακληθεί έγκαιρα», αναφέρει η ΕΟΠΕ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: I.Μπασκόζος: Απαιτείται επείγουσα διεθνής δράση για να έχουμε φάρμακα και εμβόλια

     

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αυξήσεις έως 111% στις επιβαρύνσεις των φαρμακευτικών επιχειρήσεων

     

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Κορυφώνεται η αγωνία των ασθενών εν όψει των νέων μέτρων για τα φάρμακα



    ΣΧΟΛΙΑ