• ΥΓΕΙΑ

    Δύο νεκροί από τον ιό του Δυτικού Νείλου – Συστάσεις από το ΚΕΕΛΠΝΟ (βίντεο)

    Κουνούπι κουνούπια κουνουπι κουνουπια


    Δύο άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους εφέτος στην Ελλάδα, εξαιτίας του ιού του Δυτικού Νείλου, ο  οποίος επέστρεψε στη χώρα μας, έπειτα από δύο χρόνια απουσίας. Τα δύο θύματα, που καταγράφηκαν μέχρι χθες (3/8), είναι ηλικιωμένες γυναίκες, άνω των 80 ετών, από την Αργολίδα.

    Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), από τις αρχές της περιόδου επιτήρησης για το 2017 και έως προχθές είχαν διαγνωστεί 12 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό, εκ των οποίων οκτώ παρουσίασαν εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση).

    Σε όλες τις περιπτώσεις, τα κρούσματα προέρχονταν από την περιφερειακή ενότητα Αργολίδας και εκτιμάται ότι εκτέθηκαν στον ιό στους Δήμους Αργους-Μυκηνών και Ναυπλιέων.

    Ωστόσο, όπως αναφέρει η τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ αναμένεται η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα και δεν μπορεί να αποκλειστεί η εμφάνιση κρουσμάτων σε άλλη γεωγραφική περιοχή.

    Σημειώνεται ότι μελέτη του 2010 έχει δείξει ότι σε κάθε ένα κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου με προσβολή του κεντρικού νευρικού συστήματος αντιστοιχούν περίπου 140 μολυνθέντες που είτε έμειναν ασυμπτωματικοί είτε εμφάνισαν ήπια συμπτωματολογία, η οποία προσομοιάζει με γρίπη.

    Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, εξαιρετική σημασία έχουν σε αυτή τη φάση τα μέτρα ατομικής προστασίας από τα κουνούπια καθώς αποτελούν το σημαντικότερο μέτρο πρόληψης από τη νόσο την τρέχουσα περίοδο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Προσοχή! Το ΚΕΕΛΠΝΟ προειδοποιεί: Πρώτο κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου φέτος στην Ελλάδα
    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς σχεδιάζει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με τις μέδουσες στον Κορινθιακό
    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Νεκρή ηλικιωμένη γυναίκα από τον ιό του δυτικού Νείλου – Σε ποιες περιοχές εμφανίζονται κρούσματα



    ΣΧΟΛΙΑ