Μια λίστα τροφών με αποδεδειγμένη ευεργετική επίδραση στην εξέλιξη και τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας αποκάλυψε νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Nutrition. Οι συγγραφείς προτείνουν την ένταξη αυτών των τροφών στο μενού των πασχόντων, προκειμένου να υποστηρίξουν τη διαχείριση της εξουθενωτικής ασθένειάς τους.

«Η τακτική κατανάλωση συγκεκριμένων φυτικών ινών, λαχανικών, φρούτων και μπαχαρικών, καθώς και ο αποκλεισμός των συστατικών που προκαλούν φλεγμονή και βλάβη, μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς να διαχειριστούν τις επιπτώσεις της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Η ενσωμάτωση προβιοτικών στη διατροφή μπορεί, επίσης, να μειώσει την εξέλιξη και τα συμπτώματα της νόσου», δήλωσε η Δρ Bhawna Gupta, μία εκ των ερευνητών από το Πανεπιστήμιο KIIT της Ινδίας.

Σύμφωνα με την ίδια, οι άνθρωποι που πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα θα πρέπει να μεταβούν από την παμφαγία, την κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα σε μεσογειακές ή  χορτοφαγικές διατροφές ή δίαιτες αποκλεισμού (αποκλεισμού συγκεκριμένων τροφίμων για ένα χρονικό διάστημα), ανάλογα με τις υποδείξεις του γιατρού ή του διαιτολόγου.

Διάφορα διατροφικά πλάνα για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, όπως η χορτοφαγία, η νηστεία των 7-10 ημερών υπό την επίβλεψη γιατρού και η μεσογειακή διατροφή, συνιστώνται εδώ και καιρό. Αυτή η μελέτη παρέχει μια πολύ εμπεριστατωμένη αξιολόγηση των σημερινών επιστημονικών γνώσεων για διαιτητικές παρεμβάσεις και συγκεκριμένα τρόφιμα που δείχνουν σαφώς αποδεδειγμένα μακροπρόθεσμα οφέλη.

Οι τροφές που επισημαίνονται ως “περιοριστικές” στην εξέλιξη και τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας είναι φρούτα, όπως αποξηραμένα δαμάσκηνα, βατόμουρα και ρόδια, δημητριακά ολικής αλέσεως, μπαχαρικά, όπως τζίντζερ και κουρκούμη καθώς και συγκεκριμένα έλαια, με πρωταγωνιστή το ελαιόλαδο αλλά και αφεψήματα. Μπορούν να προσφέρουν μια σειρά ευεργετικών επιδράσεων, όπως μείωση των φλεγμονωδών κυτοκινών (χημικές ουσίες που απελευθερώνονται από το ανοσοποιητικό σύστημα, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στους ασθενείς) και βελτίωση της αρθρικής ακαμψίας και του πόνου, καθώς και μείωση του οξειδωτικού στρες.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η μελέτη τους μπορεί, επίσης, να χρησιμοποιηθεί ως αναφορά για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων.

«Η επισκόπησή μας επικεντρώθηκε σε συγκεκριμένα διατροφικά συστατικά και φυτοχημικά προϊόντα από τρόφιμα που έχουν αποδεδειγμένη ευεργετική επίδραση στη ρευματοειδή αρθρίτιδα», τονίζει η Δρ Gupta. «Οι φαρμακευτικές εταιρίες μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις πληροφορίες για να αναπτύξουν “nutraceuticals” (διατροφοδραστικά). Τα Nutraceuticals (προϊόντα που έχουν παραχθεί από τρόφιμα, αλλά πωλούνται σε μορφή χαπιών, σκόνης, ροφήματος ή άλλες φαρμακοτεχνικές μορφές), έχουν ένα πλεονέκτημα έναντι των χημικών φαρμάκων, καθώς δεν συνδέονται με ανεπιθύμητες ενέργειες, προέρχονται από φυσικές πηγές και είναι φθηνότερα».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αρθρίτιδα: Προσοχή στα «ύποπτα» συμπτώματα

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Καρκίνος προστάτη: Σε ποιες περιπτώσεις ΔΕΝ απαιτείται θεραπεία

 

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Νέο πανεπιστημιακό Ρευματολογικό Κέντρο στο νοσοκομείο «Η Σωτηρία»