• ΥΓΕΙΑ

    Η «πικρή» αλήθεια για τις οδοντόβουρτσες – Πώς θα προστατευθείτε από εκατομμύρια βακτήρια

    pure-toothbrush-holder οδοντόβουρτσα


    Σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, η οδοντόβουρτσα φιλοξενεί περισσότερα από 100 εκατομμύρια βακτήρια, μεταξύ των οποίων και E. coli και σταφυλόκοκκο (Staph). Το χειρότερο είναι, όμως, ότι το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ έχει διαπιστώσει  ότι σε μια οδοντόβουρτσα μπορεί κανείς να βρει μέχρι και βακτήρια κοπράνων.

    Κι ενώ όλα αυτά ακούγονται αηδιαστικά, δεν χρειάζεται να πανικοβάλλεστε, καθώς το στόμα σας είναι ήδη γεμάτο βακτήρια. Ακόμη και η πλάκα που σχηματίζεται στα δόντια είναι ένας τύπος βακτηρίων. “Κανένα από αυτά δεν προκαλεί ανησυχίες, εκτός αν υπάρχει διαταραχή της ισορροπίας των βακτηρίων στο στόμα”, αναφέρει η Gayle McCombs, RDH, MS, αναπληρώτρια καθηγήτρια και διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας Οδοντικής Υγιεινής στο Πανεπιστήμιο Old Dominion.

    Το πιθανότερο είναι ότι δεν κινδυνεύετε από την οδοντόβουρτσά σας, όμως αφενός δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να μολυνθείτε, αφετέρου σίγουρα δεν θα θέλατε όλοι αυτοί οι μικροοργανισμοί να μπουν στο στόμα σας. Δείτε, λοιπόν, πώς μπορείτε να τη διατηρήσετε καθαρή.

    Όχι κοντά στη λεκάνη

    Το σημείο στο οποίο αποθηκεύετε την οδοντόβουρτσά σας είναι σημαντικό. Στα περισσότερα μπάνια, η λεκάνη είναι πολύ κοντά στο νιπτήρα, όπου οι περισσότεροι άνθρωποι «βολεύουν» την οδοντόβουρτσά τους. Κάθε φορά, λοιπόν,  που τραβούν το καζανάκι, τα βακτήρια απελευθερώνονται στον αέρα – και πιθανότατα φτάνουν σε αυτήν.

    Σύμφωνα με την  McCombs, η οδοντόβουρτσα θα πρέπει να τοποθετείται είτε στο φαρμακείο είτε  σε κάποιο ντουλαπάκι και το καπάκι της τουαλέτας να κατεβαίνει πάντα πριν πατηθεί το καζανάκι.

    Καθαρίστε το ποτηράκι

    Τα ποτηράκια στα οποία τοποθετούνται συνήθως οι οδοντόβουρτσες μπορούν, επίσης, να φιλοξενούν βακτήρια από αυτά που εξαπλώνονται πατώντας το καζανάκι. Σύμφωνα με μελέτη του Εθνικού Ιδρύματος Υγιεινής (NSF) των ΗΠΑ, τα ποτηράκια αυτά είναι το τρίτο πιο πλούσιο σε βακτήρια αντικείμενο οικιακής χρήσης, μετά τις σφουγγαρίστρες και τους νεροχύτες. Θυμηθείτε να τα καθαρίζετε τακτικά.

    Άλλες συμβουλές αποθήκευσης

    Αφού μετακινήσετε την οδοντόβουρτσα σας όσο το δυνατόν πιο μακριά από τη λεκάνη και καθαρίσετε το ποτηράκι στο οποίο την τοποθετείτε, ακολουθήστε τις παρακάτω επιπλέον οδηγίες:

    • Ξεπλύνετε προσεκτικά την οδοντόβουρτσα με νερό κάθε φορά που την χρησιμοποιείτε.
    • Αφήστε την να στεγνώσει καλά μεταξύ των βουρτσισμάτων. Μη χρησιμοποιείτε καλύμματα οδοντόβουρτσας, τα οποία μπορούν να δημιουργήσουν ένα υγρό κλειστό περιβάλλον που ευνοεί την ανάπτυξη των βακτηρίων.
    • Κρατήστε την οδοντόβουρτσα όρθια σε μια θήκη, αντί να την «ξαπλώνετε» πάνω σε μία επιφάνεια.
    • Μην χρησιμοποιείτε ποτέ την οδοντόβουρτσα κάποιου άλλου ή αφήνετε κάποιον να χρησιμοποιήσει τη δική σας.
    • Κρατήστε τις οδοντόβουρτσες μακριά η μία από την άλλη. Αν έρχονται σε επαφή μπορεί να «ανταλλάξουν» μικρόβια.

    Πότε να την αντικαταστήσετε

    Η Αμερικανική Οδοντιατρική Εταιρία (ADA )συνιστά την αντικατάσταση της οδοντόβουρτσας κάθε τρεις με τέσσερις μήνες, ή συχνότερα, εάν οι τρίχες φθείρονται, εάν είστε άρρωστοι ή εάν έχετε εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Όσον αφορά στην ηλεκτρική οδοντόβουρτσα, αντικαταστήστε την κεφαλή της με βάση τις ίδιες οδηγίες . Οι παιδικές οδοντόβουρτσες, ωστόσο, ίσως χρειάζεται να αντικαθίστανται συχνότερα από αυτές των ενηλίκων.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τι σχέση μπορεί να έχει η δισκοπάθεια στον αυχένα με το κάπνισμα;

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο πόνος στον αυχένα δεν είναι φυσιολογικός – Πώς θα ανακουφιστείτε

     

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πολλαπλή Σκλήρυνση: 7 ερωτήσεις που θέλετε να κάνετε



    ΣΧΟΛΙΑ