• ΥΓΕΙΑ

    Καρκίνος μαστού: Θεραπεία χωρίς μαστεκτομή και ακτινοθεραπεία;


    Οι νέοι τρόποι αντιμετώπισης του καρκίνου του μαστού θα μπορούσαν να μειώσουν το εύρος των θεραπειών που απαιτούνται σήμερα, προκειμένου να θεραπευθεί  η ασθένεια, απαλλάσσοντας ορισμένες γυναίκες από τη μαστεκτομή και την ακτινοθεραπεία, υποστηρίζουν Αυστραλοί ερευνητές.

    Η θεραπεία του καρκίνου του μαστού συνήθως περιλαμβάνει αρχικά χειρουργική επέμβαση, η οποία μπορεί να συνοδεύεται από πρόσθετη θεραπεία. Εντούτοις, όταν ο όγκος είναι μεγάλος ή πολύπλοκος, μπορεί να χορηγηθεί θεραπεία πριν από τη χειρουργική επέμβαση (νεοαγγειοθεραπεία), σε μια προσπάθεια να συρρικνωθεί ο καρκίνος και να αποφευχθεί ενδεχομένως η ανάγκη για εκτεταμένη χειρουργική επέμβαση (μαστεκτομή και αποκατάσταση).

    Σε αυτό ακριβώς στοχεύουν οι Αυστραλοί επιστήμονες. Σε πρωτοποριακή κλινική δοκιμή που διεξάγουν (ELIMINATE), 123 γυναίκες λαμβάνουν χημειοθεραπεία, αναστολείς αρωματάσης και ορμονοθεραπεία, προκειμένου να συρρικνωθούν οι όγκοι τους πριν από τη χειρουργική επέμβαση και να θεραπευτεί ο καρκίνος,  με λιγότερο επεμβατικές ογκεκτομές (αφαίρεση της κακοήθειας, διατηρώντας το μεγαλύτερο μέρος του μαστού), απαλλάσσοντάς τες από τη μαστεκτομή.

    Η μελέτη διεξάγεται από το Breast Cancer Trials, μια ομάδα κορυφαίων γιατρών και ερευνητών  της νόσου που εδρεύουν στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, με δέσμευση να διερευνούν και να βρίσκουν καλύτερες θεραπείες για άτομα που πάσχουν από καρκίνο του μαστού, μέσω κλινικών δοκιμών.

    Άλλες πρωτοποριακές αλλαγές δεν αποκλείεται να οδηγήσουν στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες μπορούν να νικήσουν τον καρκίνο τους, ακόμα και αν λαμβάνουν πιο περιορισμένη θεραπεία.

    Όπως αναφέρει αποκλειστικό ρεπορτάζ του news.com.au, στο πλαίσιο της διερεύνησης, ασθενείς με μικρούς, με θετικούς ορμονικούς υποδοχείς και με βραδεία ανάπτυξη καρκίνους προχωρήσουν χωρίς την τυπική ακτινοθεραπεία μετά από χειρουργική επέμβαση, προκειμένου να διαπιστωθεί αν αυτή η αλλαγή επηρεάζει την έκβαση της νόσου τους, αν δηλαδή η ακτινοθεραπεία είναι απαραίτητη σε όλους τους ασθενείς.

    Αυτήν τη στιγμή όλες οι γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε ογκεκτομή υποβάλλονται συνήθως και σε ακτινοθεραπεία  για πέντε εβδομάδες. Ωστόσο, οι δοκιμές που υποστηρίζουν αυτό το θεραπευτικό πρωτόκολλο έγιναν πριν από δεκαετίες και έκτοτε νέα φάρμακα όπως η  ταμοξιφαίνη, η οποία παρεμποδίζει τις επιδράσεις του οιστρογόνου στον ιστό του μαστού και οι αναστολείς αρωματάσης , έχουν προστεθεί στη θεραπευτική φαρέτρα.

    Άλλη δοκιμή θα εξετάσει εάν είναι απαραίτητο να αφαιρούνται όλοι οι λεμφαδένες όταν έχει εξαπλωθεί σε μικρή έκταση ο καρκίνος.

    Ο καρκίνος του μαστού μπορεί να εξαπλωθεί στο σώμα εάν μετασταθεί στους λεμφαδένες, οι οποίοι και αφαιρούνται προκειμένου να ανακοπεί  η επέκταση της νόσου. Ωστόσο,   η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεσή τους προκαλεί δυσκαμψία, οίδημα και πόνο στον βραχίονα. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο σε ξεχωριστή δοκιμή οι γιατροί θα ελέγξουν εάν πραγματικά ο καρκίνος θα εξαπλωθεί, σε περίπτωση που οι λεμφαδένες δεν αφαιρεθούν, τώρα που υπάρχουν νέοι χημικοί τρόποι για τον έλεγχο της νόσου.

    Τέλος, σε δοκιμή άλλου προγράμματος, μια νέα φαρμακευτική θεραπεία (palbociclib) που χρησιμοποιείται επί του παρόντος σε καρκίνο τελικού σταδίου,  εξετάζεται σε πρώιμο στάδιο καρκίνου, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν καθυστερεί την επανεμφάνιση της νόσου.

    «Οι περισσότερες μελέτες για τον καρκίνο αφορούν στην προσθήκη επιπλέον θεραπειών. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες έρευνες που είναι δύσκολο να γίνουν και θα μπορούσαν να απαντήσουν στο ερώτημα αν θα έπρεπε να μειωθεί η θεραπεία σε ορισμένες ασθενείς», λέει ο καθηγητής Nicholas Wilcken, πρόεδρος του Breast Cancer Trials.

    Πώς η Melissa Irving γλίτωσε τη μαστεκτομή

    Η Melissa Irving ήταν ηλικίας μόλις 39 ετών όταν εντοπίστηκε ένας όγκος στον αριστερό μαστό της και έπρεπε να υποβληθεί σε μαστεκτομή.

    Αντ ‘αυτού, είχε την ευκαιρία να συμμετάσχει στην κλινική δοκιμή ELIMINATE, στο πλαίσιο της οποίας η χειρουργική επέμβαση καθυστέρησε και της δόθηκαν 16 κύκλοι χημειοθεραπείας, ο αναστολέας αρωματάσης λετροζόλη και ο καταστολέας οιστρογόνων γοσουρελίνη.

    Η θεραπεία συρρίκνωσε τον όγκο της τόσο πολύ, ώστε ήταν σε θέση να διατηρήσει το μαστό της και να υποβληθεί σε ογκεκτομή.

    Η 39χρονη είπε ότι ήταν συναρπαστική εμπειρία η συμμετοχή της σε μια δοκιμή που θα μπορούσε να αλλάξει το μέλλον της θεραπείας του καρκίνου του μαστού.

    «Λόγω του ότι έχω δύο κορίτσια, ήθελα να συμμετάσχω σε κάτι για τις μελλοντικές γενιές, να συμμετάσχω ενεργά σε μια προσπάθεια για την αλλαγή της ζωής των ανθρώπων», δήλωσε η ίδια.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Καρκίνος μαστού: Επιθετικοί ενδέχεται να είναι ακόμα και οι μικροί όγκοι 
     
    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Καρκίνος μαστού: Επικίνδυνη η «αλληλεπίδραση» καπνίσματος – ακτινοθεραπείας
     
    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ο καρκίνος του μαστού «χτύπησε» τα λεμόνια – Πώς ευαισθητοποιούν τις γυναίκες

     



    ΣΧΟΛΙΑ