• ΥΓΕΙΑ

    Δέρμα: Φάρμακα που αυξάνουν την ευαισθησία στον ήλιο


    Είναι γνωστό ότι η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο θέτει το δέρμα σε κίνδυνο. Ωστόσο, οι επιπτώσεις της είναι πολύ πιο άμεσες όταν παράλληλα λαμβάνονται συγκεκριμένα φάρμακα, τα οποία μπορεί να είναι ακόμα και κοινά παυσίπονα.

    Τα συμπτώματα της φωτοευαισθησίας που προκαλείται από φάρμακα είναι παρόμοια με αυτά των σοβαρών ηλιακών εγκαυμάτων. Προκαλεί έντονο πόνο, φλύκταινες (φουσκάλες) και ξεφλούδισμα του δέρματος. Όπως αναφέρει ο Cesar Munoz, διευθυντής κλινικού φαρμακείου στο Harris Health System του Χιούστον, τα άτομα που παίρνουν ορισμένα αντιβιοτικά και αντικαταθλιπτικά βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο να την εκδηλώσουν.

    Ακόμη και ορισμένα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν φωτοευαισθησία, γι’ αυτό και είναι σημαντικό να διαβάζεται η ετικέτα οποιουδήποτε φαρμάκου. Το Ίδρυμα Καρκίνου του Δέρματος των ΗΠΑ προειδοποιεί ότι αναλγητικά, όπως η ιβουπροφαίνη και η ναπροξένη, μπορούν να προκαλέσουν φωτοευαισθησία.

    Ο βαθμός της δερματικής αντίδρασης εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η ισχύς του φαρμάκου και η έκθεση στον ήλιο και μπορεί να εμφανιστεί μέσα σε λίγα λεπτά έως 72 ώρες μετά από αυτήν.

    Οι φαρμακοποιοί συχνά προειδοποιούν τους ασθενείς για τους κινδύνους, ωστόσο αυτό δεν είναι πάντα αρκετό

    «Μερικές φορές οι ασθενείς μπορεί να ξεχνούν ή να εστιάζουν σε άλλες ανησυχίες σχετικά με τη φαρμακευτική αγωγή κατά τη διάρκεια της συμβουλευτικής», ανέφερε ο Munoz. «Γι ‘αυτό είναι σημαντικό να διαβάζετε όλες τις οδηγίες, τις ετικέτες και να ακούτε τους φροντιστές σας», συμπλήρωσε και συνέχισε τις συστάσεις:

    Οι ασθενείς θα πρέπει να διακόψουν τη χρήση αντιβιοτικών εάν εμφανιστούν δερματικές αντιδράσεις και να επικοινωνήσουν αμέσως με γιατρό. Ωστόσο, αν οι ασθενείς που λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά εμφανίσουν ανάλογο πρόβλημα θα  πρέπει να συνεχίσουν να παίρνουν το φάρμακό τους και να συμβουλευτούν παράλληλα το γιατρό τους.

    Επιπλέον, οι ασθενείς που λαμβάνουν φάρμακα που μπορεί να προκαλέσουν φωτοευαισθησία θα πρέπει να αποφεύγουν την άμεση έκθεση στον ήλιο, ιδίως μεταξύ 10 π.μ. και 3 μ.μ. (όπως και όλοι άλλωστε), να φορούν ρούχα που προστατεύουν από τον ήλιο, καπέλα και γυαλιά όταν βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους και να εφαρμόζουν αντηλιακό τουλάχιστον 15 SPF, καθημερινά.

    Εάν εμφανίσετε μια αντίδραση, χρησιμοποιήστε τοπικές θεραπείες όπως δροσερούς υγρούς επιδέσμους και καταπραϋντικά για την ανακούφιση του πόνου και της δυσφορίας. Επικοινωνήστε με γιατρό ή επισκεφθείτε κάποιο νοσοκομείο εάν η αντίδραση είναι έντονη ή επιδεινώνεται.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Προσοχή πριν μπείτε σε πισίνα ή θάλασσα!
    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Καρκίνος του δέρματος: Το φρούτο που μειώνει τον κίνδυνο κατά 50%
    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ήλιος & προστασία: 9 παρανοήσεις που μπορεί να κοστίσουν ακριβά



    ΣΧΟΛΙΑ