• ΥΓΕΙΑ

    7 απλοί τρόποι για να «τσεκάρετε» την υγεία σας


    Παρά το γεγονός ότι την κατάσταση της υγείας μας μπορεί να την αξιολογήσει μόνο ο ειδικός, υπάρχουν ορισμένοι απλοί τρόποι που μπορούν να αναδείξουν ενδεχόμενα προβλήματα στον οργανισμό μας.

    Κάντε τα παρακάτω τεστ και επισκεφτείτε το γιατρό σας αν διαπιστώσετε ότι εμφανίζετε κάποιο από τα ύποπτα συμπτώματα.

    1. Μάτια

    Κλείστε το ένα μάτι και κάντε 3-5 βήματα πίσω από την οθόνη σας. Ρίξτε μια ματιά στον παραπάνω κύκλο. Εάν ορισμένες από τις γραμμές εμφανίζονται πιο σκούρες από άλλες, τότε αξίζει να επισκεφθείτε έναν οφθαλμίατρο. Ενδέχεται έχετε αναπτύξει αστιγματισμό.

    2. Ευελιξία

    Καθίστε στο πάτωμα, τεντώστε τα πόδια σας μπροστά και προσπαθήστε να αγγίξετε τις μύτες με τις άκρες των δακτύλων σας. Εάν μπορείτε να το κάνετε αυτό με ευκολία, τότε το σώμα σας είναι σε εξαιρετική κατάσταση. Εάν είναι δύσκολο, τότε ίσως θα ήταν καλή ιδέα να ασχοληθείτε με τη γιόγκα, το pilates ή το κολύμπι για να βελτιώσετε την ευελιξία του σώματός σας και να αποφύγετε την υπερβολική εξασθένιση των αρθρώσεων σας.

    3. Καρδιά

    Καθίστε ήρεμα για πέντε λεπτά σε ήσυχο μέρος και στη συνέχεια τοποθετήστε τέσσερα δάχτυλα στην εσωτερική πλευρά του καρπού σας. Βρείτε τον παλμό σας και μετρήστε για ένα λεπτό τους χτύπους. Για τους ενήλικες και τα παιδιά άνω των δέκα ετών, 60-100 χτύποι ανά λεπτό θεωρούνται φυσιολογικοί. Περισσότεροι ή λιγότεροι μπορεί να υποδεικνύουν προβλήματα με την αρτηριακή πίεση.

    4. Δάχτυλα

    Ρίξτε λίγο παγωμένο νερό σε ένα ποτήρι και βυθίστε τα δάχτυλά σας σε αυτό για 30 δευτερόλεπτα. Εάν οι άκρες των δακτύλων σας αποκτήσουν λευκό ή μπλε χρώμα, τότε ενδεχομένως να έχετε πρόβλημα με την κυκλοφορία του αίματος. Μια σημαντική πτώση της θερμοκρασίας μπορεί να προκαλέσει συσπάσεις των αιμοφόρων αγγείων που τροφοδοτούν με αίμα τα δάκτυλα των χεριών, τα δάκτυλα των ποδιών, τη μύτη και τα αυτιά. Ως αποτέλεσμα, αυτά τα μέρη του σώματος στερούνται τη σωστή ποσότητα αίματος και μουδιάζουν. Θα πρέπει να αποφύγετε απότομες αλλαγές στη θερμοκρασία.

    5. Αναπνευστικό σύστημα

    Ανάψτε ένα σπίρτο και τεντώστε το χέρι σας μπροστά σας. Αναπνεύστε βαθιά μέσα από τη μύτη σας και στη συνέχεια εκπνεύστε προσπαθώντας να σβήσετε τη φλόγα. Πόσες προσπάθειες κάνατε μέχρι η φλόγα να σβήσει; Αν είναι αρκετές, τότε υπάρχει πιθανότητα να έχετε εξασθενημένο αναπνευστικό σύστημα. Αυτό θα μπορούσε να προκληθεί από το κάπνισμα, την έλλειψη άσκησης ή από μια χρόνια ασθένεια των αεραγωγών.

    6. Κατακράτηση υγρών

    Πιέστε με τον αντίχειρά σας είτε το επάνω είτε το κάτω μέρος του ποδιού σας. Εάν εξακολουθεί να υπάρχει εισολκή (λακκούβα) στο πόδι σας αρκετά δευτερόλεπτα αφού πάρετε το χέρι σας, τότε πιθανότατα το σώμα σας έχει πρόβλημα κατακράτησης υγρών. Συνιστάται να μειώσετε την ποσότητα αλατιού στη διατροφή σας και να αποφύγετε την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων.

    7. Θυρεοειδής

    Κλείστε τα μάτια σας, τεντώστε τα χέρια σας μπροστά σας, με ανοιχτές τις παλάμες σας και ζητήστε από κάποιον να τοποθετήσει πάνω τους ένα λεπτό φύλλο χαρτιού. Αν το χαρτί αρχίσει να τρέμει μαζί με τα δάχτυλά σας, τότε αξίζει να επισκεφτείτε έναν ενδοκρινολόγο.

    Τα παραπάνω τεστ δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση  βάση για τη διάγνωση, καθώς μπορεί να είναι ενδείξεις για διάφορες άλλες καταστάσεις. Ωστόσο, εάν παρατηρήσατε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, δεν πρέπει να το αγνοήσετε. Απευθυνθείτε σε έναν γιατρό για μια λεπτομερή εξέταση.

     

    Πηγή: https://brightside.me/

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: 12 ενδείξεις ότι έχουν «τρελαθεί» οι ορμόνες σας

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Αν αισθάνεστε συνεχή κούραση, προσέξτε αυτές τις 10 πιθανές παθήσεις

      

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Οι διατροφικές ελλείψεις που «κλέβουν» την ενέργειά σας

     



    ΣΧΟΛΙΑ