• ΥΓΕΙΑ

    Μήνας γέννησης: Οι ασθένειες από τις οποίες κινδυνεύετε βάσει Στατιστικής


    Ο μήνας γέννησης των ανθρώπων μπορεί να παρέχει σημαντικές πληροφορίες για την πορεία της υγείας τους,  δείχνει νέα μελέτη. Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Αλικάντε της Ισπανίας συσχέτισαν το μήνα γέννησης περίπου 30.000 ατόμων με 27 χρόνιες ασθένειες για να δουν αν η εποχή που γεννήθηκαν επηρέασε την υγεία τους, μακροπρόθεσμα.

    Τα ευρήματά τους έδειξαν ότι οι γυναίκες που γεννήθηκαν τον Ιούλιο είχαν αυξημένο κίνδυνο ακράτειας κατά 40%, ενώ οι άνδρες που γεννήθηκαν το Σεπτέμβριο είχαν σχεδόν τριπλάσιες πιθανότητες να υποφέρουν από προβλήματα θυρεοειδούς από εκείνους που γεννήθηκαν τον Ιανουάριο.

    «Αν κοιτάξει κανείς τις συσχετίσεις για κάθε μία από τις 27 ασθένειες και για τα δύο φύλα, για χρονικό διάστημα 12 μηνών (628 πιθανές συσχετίσεις), θα δει εγγυημένα τυχαιοποιημένα πρότυπα που φαίνονται εκπληκτικά », δήλωσε ο Δρ Robert Cuffe, από της Βασιλική Στατιστική Εταιρεία.

    Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Medicina Clinica, διαπίστωσε ότι η γέννηση τους καλοκαιρινούς ή χειμερινούς μήνες θα μπορούσε να έχει επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα του εμβρύου καθώς αναπτύσσεται στη μήτρα.

    Το ηλιακό φως θα μπορούσε να προκαλέσει την παραγωγή βιταμίνης D, η οποία διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στην ανάπτυξη και να επηρεάσει την πιθανότητα εμφάνισης σοβαρών ασθενειών αργότερα στη ζωή, εικάζουν οι ερευνητές.

    Διαπίστωσε, επίσης,  ότι συνολικά, τα μωρά που γεννήθηκαν τον Σεπτέμβριο είχαν τις λιγότερες πιθανότητες να διαγνωσθούν με χρόνια ασθένεια.

    Οι γυναίκες που γεννήθηκαν τον Ιούλιο ήταν περισσότερο από 25% πιθανότερο να διαγνωσθούν με υψηλή αρτηριακή πίεση, ενώ οι άνδρες που γεννήθηκαν τον Ιούνιο ήταν 34% λιγότερο πιθανό να έχουν κατάθλιψη.

    Οι πιθανότητες οστεοπόρωσης θεωρήθηκαν υψηλότερες στις γυναίκες που γεννήθηκαν τον Απρίλιο, το Μάιο, το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, ενώ οι άνδρες που γεννήθηκαν τον Μάρτιο, τον Ιούνιο και τον Δεκέμβριο εμφανίστηκαν πιο πιθανό να υποφέρουν από καταρράκτη.

    Σύμφωνα με τον καθηγητή Jose Antonio Quesada, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης, ο μήνας των γεννήσεων μπορεί να συμπεριφέρεται ως δείκτης περιόδων πρώιμης έκθεσης σε διάφορους παράγοντες, όπως σε υπεριώδη ακτινοβολία, βιταμίνη D, θερμοκρασία, εποχιακή έκθεση σε ιούς και αλλεργίες που μπορεί να επηρεάσουν την ανάπτυξη της μήτρας και του νεογνού στους πρώτους μήνες ζωής.

    Η διαφοροποίηση των προτύπων ανά φύλο δείχνει ότι μπορεί να υπάρχει διαφορετική ευπάθεια στους άνδρες και τις γυναίκες σε αυτούς τους πρώιμους παράγοντες έκθεσης.

    Προγενέστερη μελέτη (2015) από το Πανεπιστήμιο της Κολούμπια στη Νέα Υόρκη βρήκε συσχετίσεις της εποχής γέννησης με  55 ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του άσθματος, της ADHD και των προβλημάτων αναπαραγωγής.

    Οι άνθρωποι που γεννήθηκαν τον Οκτώβριο είχαν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν πολλές αναπνευστικές νόσους, αλλά ήταν λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν αρκετές καρδιαγγειακές παθήσεις.

    Αλλά οι ερευνητές προειδοποίησαν ότι υπήρχαν πολλές πιο σημαντικές μεταβλητές από το μήνα γέννησης που σχετίζονται με το αν κάποιος θα αναπτύξει μια χρόνια πάθηση, συμπεριλαμβανομένης της διατροφής, της άσκησης και των επιπέδων στρες.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Λανθασμένες διαγνώσεις: Οι ασθένειες που «μπερδεύουν» τους γιατρούς

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Πονοκέφαλος: Άμεση η σχέση του με το στρες

     

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ :  Δέρμα: Πότε η ηλιοθεραπεία προκαλεί μετάλλαξη στο DNA

     



    ΣΧΟΛΙΑ