• Body

    Τι είναι η κολπική μαρμαρυγή (από την οποία λέγεται ότι πάσχει ο Παύλος Πολάκης)

    • NewsRoom


    Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης μεταφέρθηκε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, αφού -σύμφωνα με πληροφορίες- ένιωσε αδιαθεσία και αρρυθμίες. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, ο αναπληρωτής υπουργός μετέβη στο νοσοκομείο για προγραμματισμένες εξετάσεις, ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Πολάκης ένιωσε αδιαθεσία και αρρυθμίες κάνοντας, μάλιστα, λόγο για κολπική μαρμαρυγή.

    Ο αναπληρωτής υπουργός υποβλήθηκε σε σειρά εξετάσεων στην Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική. Για προληπτικούς λόγους έχει μεταφερθεί στη μονάδα εμφραγμάτων του Ιπποκρατείου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες από το γραφείο του, θα βγει από το νοσοκομείο ίσως και αύριο.

    Τι είναι η κολπική μαρμαρυγή

    Η κολπική μαρμαρυγή (ΚΜ) αποτελεί τη συχνότερη καρδιακή αρρυθμία. Η αρρυθμία αποτελεί πρόβλημα που σχετίζεται με το ρυθμό ή τη συχνότητα της καρδιακής λειτουργίας. Κατά τη διάρκεια μιας αρρυθμίας η καρδιά μπορεί να συστέλλεται πολύ γρήγορα ή πολύ αργά ή με έναν άρρυθμο ακανόνιστο τρόπο.

    Η κολπική μαρμαρυγή εμφανίζεται όταν η ηλεκτρική δραστηριότητα που διεγείρει τους κόλπους της καρδιάς γίνει πολύ γρήγορη, ακανόνιστη και χαοτική, με αποτέλεσμα ο μυς των κόλπων της καρδιάς (κολπικό μυοκάρδιο) αντί να συστέλλεται οργανωμένα και να προωθεί το αίμα στις κοιλίες, συστέλλεται περιοχικά και ακανόνιστα, κάτι που ονομάζεται ινιδισμός ή μαρμαρυγή των κόλπων.
    Στην κολπική μαρμαρυγή το αίμα λιμνάζει στους κόλπους της καρδιάς (δεξιός και αριστερός κόλπος) και δεν αντλείται ενεργητικά στις κοιλίες της καρδιάς. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα από τη μια πλευρά οι κόλποι και οι κοιλίες να μην συνεργάζονται φυσιολογικά στην άντληση του αίματος προς την κυκλοφορία του οργανισμού και από την άλλη πλευρά να αυξάνονται οι πιθανότητες δημιουργίας θρόμβων στο λιμνάζον αίμα των κόλπων.

    Η κολπική μαρμαρυγή μπορεί να εμφανίζεται σπάνια σε έναν ασθενή ή να υποτροπιάζει σε μικρότερα ή μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα. Κάποιες φορές η διάρκειά της είναι μικρή ενώ σε άλλες περιπτώσεις διαρκεί περισσότερο ή και εγκαθίσταται μονίμως.

    Συχνότητα και επιπλοκές

    Η κολπική μαρμαρυγή σήμερα επηρεάζει σχεδόν 7 εκατομμύρια  άτομα στις Η.Π.Α. και την Ευρώπη, ενώ ο επιπολασμός αναμένεται να διπλασιαστεί στα επόμενα 40 χρόνια.   Στη χώρα μας προσβάλλει περισσότερο από το 1% του πληθυσμού και  σήμερα υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 40-50 χιλιάδες πάσχοντες.

    Η κολπική μαρμαρυγή συχνά προκαλεί κακή κυκλοφορία στο σώμα. Οι πάσχοντες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σχηματισμού θρόμβων στις καρδιακές κοιλότητες που μπορεί να περάσουν στην αιματική κυκλοφορία και να προκαλέσουν εγκεφαλικό.

    Επίσης, υπάρχει ισχυρή σχέση ανάμεσα στην κολπική μαρμαρυγή και την εμφάνιση νόσου του Αλτσχάιμερ σύμφωνα με ερευνητές στο Researchers at Intermountain Medical Center στο Σολτ Λέηκ Σίτυ.

    Οι τρεις τύποι της

    1. Παροξυντική κολπική μαρμαρυγή– τα ακανόνιστα ηλεκτρικά ερεθίσματα και  η επιταχυνόμενη καρδιακή συχνότητα ξεκινούν ξαφνικά και σταματούν αυτόματα. Οι ασθενείς μπορεί να έχουν ήπια ή σοβαρά συμπτώματα. Τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν για λίγα δευτερόλεπτα ή λεπτά, ή να διαρκέσουν για ώρες ή ακόμα και μέρες.

    2. Εμμένουσα κολπική μαρμαρυγή– σε αυτήν την περίπτωση η κολπική μαρμαρυγή σταματά μόνο όταν ο ασθενής λάβει φαρμακευτική αγωγή.

    3. Χρόνια εμμένουσα κολπική μαρμαρυγή– παλαιότερα την αποκαλούσαν χρόνια κολπική μαρμαρυγή. Ο φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός του ασθενούς δεν μπορεί να επανέλθει με τις συνήθεις θεραπείες. Η παροξυντική και η εμμένουσα κολπική μαρμαρυγή μπορεί να συμβούν ολοένα και συχνότερα και τελικά να μεταπέσουν σε χρονία εμμένουσα κολπική μαρμαρυγή.

    Οξείας έναρξης κολπική μαρμαρυγή

    Αυτή είναι η κολπική μαρμαρυγή που ξεκινά ξαφνικά, ή εμφανίζει επιδείνωση των συμπτωμάτων της. Μπορεί να είναι μια προσφάτου ενάρξεως κολπική μαρμαρυγή (AF)- συμβαίνει για πρώτη φορά – ή μπορεί ο άρρωστος να έχει εμφανίσει κολπική μαρμαρυγή και παλαιότερα. Η οξείας έναρξης κολπική μαρμαρυγή μπορεί να συμβεί σε άτομα με εμμένουσα είτε παροξυντική AF, και σε αυτούς που ήδη λαμβάνουν θεραπεία για AF, καθώς και σε ασθενείς χωρίς θεραπεία. Κάποιοι ασθενείς με οξεία AF και πιθανά επικίνδυνα συμπτώματα μπορεί να χρειαστούν νοσηλεία.

    Μετεγχειρητική κολπική μαρμαρυγή

    Είναι ένας τύπος AF που μπορεί να εμφανιστεί μετά από επέμβαση. Γενικά, σταματά μόνη της. Μερικές φορές ο ασθενής μπορεί να χρειαστεί θεραπεία.

    Τα συμπτώματα  της νόσου

    Οι ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή μπορεί να έχουν από ελάχιστα έως πολύ σημαντικά ενοχλήματα. Ακόμα όμως και σε ασθενείς ασυμπτωματικούς ο κίνδυνος θρομβοεμβολικού επεισοδίου αυξάνεται.

    Το βασικό σύμπτωμα είναι ταχύς καρδιακός σφυγμός- συνήθως πάνω από 140 σφυγμοί ανά λεπτό. Ο ασθενής μπορεί να μετρήσει τον σφυγμό του τοποθετώντας ένα δάκτυλο στον καρπό ή τον λαιμό.

    Τα ακόλουθα σημεία και συμπτώματα είναι επίσης πιθανό να εμφανιστούν. Κάποια από αυτά τα σημεία είναι παρόμοια με αυτά που παρουσιάζουμε όταν αυξάνεται ο σφυγμός μας από την έντονη φυσική άσκηση:

    ·       Ζάλη

    ·       Σκοτοδίνη

    ·       Σύγχυση

    ·       Αίσθημα παλμών- ταχεία, δυσάρεστη αίσθηση στο θώρακα. Φτερούγισμα στον θώρακα.

    ·       Λαχάνιασμα

    ·       Αδυναμία

    ·       Θωρακικό άλγος στην άσκηση

    ·       Στηθάγχη – θωρακικό άλγος ή δυσφορία που εμφανίζεται όταν η καρδιά δεν αιματώνεται σωστά. Η στηθάγχη είναι πιθανότερο να εμφανιστεί όταν οι καρδιακοί σφυγμοί είναι πάρα πολύ γρήγοροι και η καρδιά πιέζεται ιδιαίτερα.

    ·       Υπόταση –χαμηλή αρτηριακή πίεση

    ·       Διαταραχές του μυοκαρδίου

    Κάποια άτομα έχουν κολπική μαρμαρυγή χωρίς να εμφανίζουν σημεία ή συμπτώματα και η νόσος ανιχνεύεται σε εξέταση ρουτίνας ή μετά από κάποιο καρδιολογικό πρόβλημα.

    Οι αιτίες

    Η κολπική μαρμαρυγή σχετίζεται στενά με την ηλικία. Όσο μεγαλώνουμε τόσο μεγαλύτερος γίνεται ο κίνδυνος εμφάνισής της. Εξαιρετικά σπάνια εμφανίζεται σε νεότερους ασθενείς, χωρίς υποκείμενο καρδιολογικό νόσημα. Οι ειδικοί λένε ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν εντοπίζεται ποτέ το αίτιο της κολπικής μαρμαρυγής.

    Πιθανά αίτια:

    ·       Υπέρταση- αυξημένη αρτηριακή πίεση

    ·       Στεφανιαία αρτηριακή νόσος- γνωστή και ως στεφανιαία νόσος. Πλάκες σχηματίζονται μέσα στις στεφανιαίες αρτηρίες. Αυτές οι αρτηρίες τροφοδοτούν το μυοκάρδιο με αίμα εμπλουτισμένο με οξυγόνο.

    ·       Συγγενείς καρδιοπάθειες- προβλήματα με την δομή της καρδιάς που υπάρχουν από την γέννηση του ασθενούς. Αυτό περιλαμβάνει δυσπλασίες των εσωτερικών τοιχωμάτων της καρδιάς, των βαλβίδων ή των αιμοφόρων αγγείων που μεταφέρουν αίμα από και προς την καρδιά. Οι συγγενείς ανωμαλίες τροποποιούν την φυσιολογική ροή του αίματος στην καρδιά.

    ·       Νόσοι της μιτροειδούς βαλβίδας- η ανώμαλη διαρροή αίματος από την μιτροειδή βαλβίδα, από την αριστερά κοιλία στον αριστερό κόλπο της καρδιάς.

    ·       Μυοκαρδιοπάθεια  -σοβαρή νόσος όπου το μυοκάρδιο φλεγμαίνει ή δεν λειτουργεί όσο καλά θα έπρεπε.

    ·       Περικαρδίτιδα –φλεγμονή του περικάρδιου- το προστατευτικό κάλυμμα που περιβάλει την καρδιά.

    ·       Προηγηθήσα καρδιοχειρουργική επέμβαση –σημαντικά αυξημένος αριθμός τω ασθενών με καρδιοχειρουργική επέμβαση, εμφανίζουν κολπική μαρμαρυγή, σε σύγκριση με άλλους ανθρώπους.

    ·       Υπερθυρεοειδισμός – ο θυρεοειδής αδένας υπερλειτουργεί.

    ·       Υπνική άπνοια – κοινή νόσος όπου ο ασθενής κάνει μια ή περισσότερες παύσεις στην αναπνοή, ή αναπνέει ρηχά κατά την διάρκεια του ύπνου. Η αποφρακτική υπνική άπνοια συχνά προκαλεί αυξημένη αρτηριακή πίεση (υπέρταση), που με την σειρά της αυξάνει τον κίνδυνο καρδιολογικών προβλημάτων ή εγκεφαλικού.

    ·       Κατάχρηση αλκοόλ- συστηματική ,υπερβολική, μακροχρόνια κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται στενά με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής. Μελέτη που διεξήχθει από επιστήμονες του Beth Israel Deaconess Medical Center έδειξε ότι ο κίνδυνος κολπικής μαρμαρυγής ήταν μέχρι και 45% υψηλότερος σε βαρύς πότες σε σχέση με όσους απείχαν από την κατανάλωση αλκοόλ.

    ·       Κάπνισμα –το κάπνισμα έχει συνδεθεί με πολλά καρδιολογικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της κολπικής μαρμαρυγής.

    ·       Υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης- αυτή θα μπορούσε να περιλαμβάνει πολλούς καφέδες, ενεργειακά ποτά, και/ή αναψυκτικά. Πολλά αναψυκτικά περιέχουν καφεΐνη.

    ·       Κολπικός πτερυγισμός – είναι παρόμοια με τη κολπική μαρμαρυγή, όμως οι ανώμαλοι καρδιακοί ρυθμοί είναι λιγότερο χαοτικοί και είναι καλύτερα οργανωμένοι από ότι στην κολπική μαρμαρυγή. Κολπικός πτερυγισμός  μπορεί να μεταπέσει σε κολπική μαρμαρυγή.

    ·       Πολλοί τύποι θωρακικών λοιμώξεων και νοσημάτων (πνευμονία, καρκίνος του πνεύμονα, εμφύσημα, θωρακικές λοιμώξεις, πνευμονική εμβολή, δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα).

    Πώς γίνεται η διάγνωση

    Ψηλαφώντας τον σφυγμό, ο επαγγελματίας υγείας μπορεί να συλλέξει αρκετά στοιχεία για να υποπτευθεί κολπική μαρμαρυγή. Όμως, για να επιβεβαιωθεί η νόσος ο ασθενής πρέπει να υποβληθεί σε πλήρη ιατρικό έλεγχο. Αυτός μπορεί να περιλαμβάνει:

    • Η.Κ.Γ. (Ηλεκτροκαρδιογράφημα)
    • Holter ρυθμού
    • Αιματολογικές εξετάσεις
    • Ακτινογραφία θώρακος
    • Δοκιμασία ανάκλισης (Tilt- test)
    • Ηλεκτροφυσιολογική μελέτη (ή Η.Φ.Μ.)

    Θεραπεία 

    Υπάρχει μεγάλο εύρος διαθέσιμων θεραπειών για την κολπική μαρμαρυγή. Ο καθορισμός του είδους της θεραπείας εξαρτάται σε μεγάλο μέρος από το αίτιο της κολπική μαρμαρυγής.

    Κάποιες φορές το μόνο που χρειάζεται είναι η θεραπεία του αιτίου, όπως ας πούμε στην περίπτωση υπερλειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα (υπερθυρεοειδισμού)-  εάν θεραπευθεί ο θυρεοειδής, τότε λύνεται και το πρόβλημα της κολπικής μαρμαρυγής. Κάποιες φορές δεν ανευρίσκεται υποκείμενο νόσημα και ο ιατρός θα πρέπει να δοκιμάσει διάφορα θεραπευτικά σχήματα προτού καταλήξει στο κατάλληλο για τον ασθενή.

    Τα φάρμακα που ελέγχουν την κολπική μαρμαρυγή (αντιαρρυθμικά) μπορούν είτε να αποκαταστήσουν τον φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό, να ελέγξουν την καρδιακή συχνότητα ή να αποκαταστήσουν τον φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό και να ελέγξουν την καρδιακή συχνότητα.

    Κάποιες φορές ο ασθενείς χρειάζεται να πάρει περισσότερα από ένα αντιαρρυθμικά φάρμακα.

     



    ΣΧΟΛΙΑ