• ΥΓΕΙΑ

    Χάπι από… μπρόκολο για το εγκεφαλικό

    μπρόκολο χάπι


    Καθημερινό χάπι με μια ισχυρή χημική ουσία που εμπεριέχεται στο μπρόκολο, θα μπορούσε σύντομα να χορηγείται προληπτικά για το εγκεφαλικό επεισόδιο, με στόχο τη μείωση ή και πρόληψη των  βλαβερών συνεπειών του.

    Βρετανοί ερευνητές έχουν αποδείξει ότι το μόριο «σουλφοραφάνη», το οποίο απαντάται φυσικά στο συγκεκριμένο λαχανικό, ενεργοποιεί ένα προστατευτικό ένζυμο στον εγκέφαλο.

    Αυτό το ένζυμο απομακρύνει τα επικίνδυνα κύτταρα ελεύθερων ριζών που βλάπτουν και σκοτώνουν άλλα κύτταρα, στο πλαίσιο μιας διαδικασίας η οποία  είναι γνωστή ως οξειδωτικό στρες και έχει συνδεθεί με ασθένειες όπως ο καρκίνος και το Αλτσχάιμερ, ανακάλυψαν επιστήμονες στο Βασιλικό Κολέγιο του Λονδίνου.

    Το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς (BHF), το οποίο χρηματοδότησε την έρευνα, αναφέρει ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη για νέες θεραπείες για την πρόληψη βλαβών που προκαλούνται από εγκεφαλικά επεισόδια.

    Όπως αποκάλυψε ο αναπληρωτής ιατρικός διευθυντής του, καθηγητής Jeremy Pearson, οι εξετάσεις που διενεργήθηκαν έδειξαν ότι η σουλφοραφάνη μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα ενός τέτοιου επεισοδίου σε ποντίκια.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, αν οι μελέτες σε ανθρώπους επιβεβαιωθούν, το χάπι με την ουσία του μπρόκολου θα μπορούσε να λαμβάνεται, με τον ίδιο τρόπο που οι άνθρωποι παίρνουν σήμερα στατίνη για να αποφύγουν ένα έμφραγμα.

    Ο εγκέφαλος είναι ένα εξαιρετικά περίπλοκο όργανο που ελέγχει διάφορες λειτουργίες του σώματος. Εάν συμβεί ένα εγκεφαλικό επεισόδιο και η ροή αίματος δεν μπορεί να φτάσει στην περιοχή που ελέγχει μια συγκεκριμένη λειτουργία του σώματος, αυτό το μέρος του σώματος δεν θα λειτουργήσει σωστά.

    Οι επιπτώσεις εξαρτώνται κυρίως από τη θέση της απόφραξης και την έκταση του εγκεφαλικού ιστού που επηρεάζεται και μπορεί να περιλαμβάνουν: παράλυση στη μια πλευρά του σώματος, προβλήματα ομιλίας και όρασης, μεταβολές στη συμπεριφορά, απώλεια μνήμης.

    Ωστόσο, επειδή η μια πλευρά του εγκεφάλου ελέγχει την αντίθετη πλευρά του σώματος, ένα εγκεφαλικό επεισόδιο που επηρεάζει τη μία πλευρά θα έχει ως αποτέλεσμα νευρολογικές επιπλοκές στην πλευρά του σώματος που επηρεάζει. Για παράδειγμα, αν το εγκεφαλικό επεισόδιο εμφανιστεί στη δεξιά πλευρά του εγκεφάλου, θα επηρεαστεί η αριστερή πλευρά του σώματος (και του προσώπου) και αντίστροφα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Πάρκινσον: Γονιδιοθεραπεία στον εγκέφαλο μετά την λεβαντόπα;

     



    ΣΧΟΛΙΑ