• ΥΓΕΙΑ

    Και από ιδιώτες γιατρούς η συνταγογράφηση σε ανασφάλιστους


    Τη δυνατότητα να συνταγογραφούν φάρμακα, θεραπευτικές πράξεις και διαγνωστικές εξετάσεις και σε ιδιώτες γιατρούς, όπως όλοι οι ασφαλισμένοι, έχουν πλέον οι ανασφάλιστοι  και οι ευάλωτοι πολίτες της χώρας μας.

    Μέχρι πρότινος, για το σκοπό αυτό, μπορούσαν να απευθύνονται  μόνο σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας και άλλες δημόσιες δομές. Στο εξής έχουν τη δυνατότητα να συνταγογραφούν και σε πιστοποιημένους γιατρούς του Συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, συνεχίζουν, ωστόσο, να μην έχουν πρόσβαση σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Έτσι, μπορούν να εκτελούν τις συνταγές μόνο σε δημόσιες δομές, ενώ δεν υπάρχει πρόβλεψη για δωρεάν επίσκεψη στους ιδιώτες γιατρούς.

    Η δυνατότητα ενεργοποιήθηκε στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ, όπως ορίζεται στο άρθρο 104 του πρόσφατου νόμου 4600 (ΦΕΚ43/Α/9-3-2019),  «Εκσυγχρονισμός και Αναμόρφωση Θεσμικού Πλαισίου Ιδιωτικών Κλινικών, Σύσταση Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Σύσταση Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών και λοιπές διατάξεις».

    Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, “στην παράγραφο 1 του άρθρου 33 του νόμου 4368/2016 επέρχεται η εξής αλλαγή:

    Οι πιστοποιημένοι στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (Σ.Η.Σ.) ιατροί έχουν το δικαίωμα να συνταγογραφούν φάρμακα, θεραπευτικές πράξεις και διαγνωστικές εξετάσεις στους ανασφάλιστους και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως αυτές ορίζονται ανωτέρω. Οι ως άνω θεραπευτικές πράξεις και διαγνωστικές εξετάσεις πραγματοποιούνται σε δημόσιες δομές υγείας».

    Παρότι η νέα ρύθμιση αναμένεται να διευκολύνει την πρόσβαση των πολιτών που δεν διαθέτουν ασφάλιση στις ιατρικές υπηρεσίες, έντονος είναι ο προβληματισμός ως προς τις επιπτώσεις της στις δαπάνες των ανασφαλίστων. Σημειώνεται ότι ήδη το κόστος της φαρμακευτικής τους περίθαλψης καταλαμβάνει το 10% του συνολικού ετήσιου προϋπολογισμού για τα φάρμακα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Πόλεμος Ξανθού-Γεωργιάδη για την «πατρότητα» της δωρεάν πρόσβασης των ανασφάλιστων στο ΕΣΥ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Ελληνική φαρμακοβιομηχανία: Τα υπέρογκα «χαράτσια» δεν πρόκειται να πληρωθούν

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Βιβλιάρια τέλος: Τι πρέπει να κάνετε για τον δικό σας φάκελο υγείας



    ΣΧΟΛΙΑ