• ΥΓΕΙΑ

    Νέο κεφάλαιο για τις Κλινικές Μελέτες: Στην Θεσσαλονίκη η πρώτη Μονάδα στη χώρα

    Νέο κεφάλαιο για τις Κλινικές Μελέτες: Στη Θεσσαλονίκη η πρώτη Μονάδα στη χώρα


    Η Ελλάδα καινοτομεί, ανοίγοντας ένα νέο, ελπιδοφόρο κεφάλαιο για τις Κλινικές Μελέτες. Από τις 14 Ιουνίου λειτουργεί η πρώτη και η μόνη Μονάδα Κλινικών Ερευνών στη Θεσσαλονίκη.

    Η Μονάδα του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ λειτουργεί στους χώρους του Γενικού Νοσοκομείου Παπαγεωργίου και έχει πιστοποιηθεί και ελεγχθεί από τους Ρυθμιστικούς Οργανισμούς της Ευρώπης (ΕΜΑ) και των ΗΠΑ (FDA). Εκεί θα πραγματοποιούνται Κλινικές Μελέτες φάσης Ι, αλλά και μελέτες βιοϊσοδυναμίας και βιοδιαθεσιμότητας.

    Νέο κεφάλαιο για τις Κλινικές Μελέτες: Λειτουργεί η πρώτη και η μόνη Μονάδα στη Θεσσαλονίκη

    Όπως εξηγεί στο Healthstories ο Ομότιμος Καθηγητής Ιατρικής ΑΠΘ, Εκτελεστικός Διευθυντής Ε.Μ.ΒΙ.Ε.Ε. π. Πρόεδρος Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ και υπεύθυνος της νέας Μονάδας, Αστέριος Καραγιάννης, η Μονάδα Κλινικών Ερευνών (ΜΚΕ) υπάγεται στην Ειδική Μονάδα Βιοϊατρικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (Ε.Μ.ΒΙ.Ε.Ε.), στην οποία ανήκουν, επίσης, η Μονάδα Βασικής και Μεταφραστικής Έρευνας και η Μονάδα Ιατρικής Ακριβείας.

    Η Μονάδα περιλαμβάνει 18 κρεβάτια, γραφείο ιατρού, γραφείο νοσηλευτών, εργαστήριο, φαρμακείο και χώρο ψυχαγωγίας και χρειάστηκαν περίπου 6 μήνες για να πάρει την απαραίτητη πιστοποίηση.

    «Χάρη στη Νέα Μονάδα το κράτος θα εξοικονομήσει πολλά χρήματα. Τέτοιες μελέτες γίνονταν ως τώρα σε χώρες του εξωτερικού και χάνονταν πολλά έσοδα από αυτό. Το κέρδος από την επένδυση αναμένεται να είναι τεράστιο για τη χώρα, αλλά και για το Πανεπιστήμιο και το Νοσοκομείο. Πιστεύω πως, πια, θα γίνονται στη Μονάδα μας πολλές Κλινικές Μελέτες», ανέφερε ο κ. Καραγιάννης.

    Οι πρώτες δύο Κλινικές Μελέτες

    Ήδη έχουν υποβληθεί δύο μελέτες. Είναι στη φάση των εγκρίσεων και αναμένεται να ξεκινήσουν το φθινόπωρο και συγκεκριμένα τον Σεπτέμβριο. Άλλες τέσσερις μελέτες είναι στο στάδιο σύνταξης του πρωτοκόλλου.

    Οι Κλινικές Μελέτες Φάσης Ι γίνονται με νέα μόρια σε περίπου 10-30 υγιείς εθελοντές, ώστε να προσδιοριστεί η δόση και η ασφάλειά τους.

    Διαβάστε τη συνέχεια στο healthstories.gr

    Διαβάστε ακόμη:

    Θερμοπληξία: Τι είναι, πώς εκδηλώνεται, πώς προλαμβάνεται

    Εμβόλια: Η Παγκόσμια Τράπεζα αυξάνει τη χρηματοδότηση στα 20 δισ. δολάρια

    Βρετανία: Σχεδιάζει τη χορήγηση ενισχυτικών δόσεων εμβολίων από τον Σεπτέμβριο

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ