• ΥΓΕΙΑ

    Νέες συστάσεις για την κατανάλωση αλατιού


    Σχεδόν κατά το ήμισυ καλούνται να μειώσουν την ποσότητα αλατιού που καταναλώνουν οι Αμερικανοί πολίτες, ως συνέχεια μιας νέας έκθεσης των Εθνικών Ακαδημιών Επιστημών των ΗΠΑ, η οποία συνδέει τη μείωση της πρόσληψης νατρίου με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

    Το συνιστώμενο όριο αλατιού για τους Αμερικανούς ενήλικες είναι 2.300mg (περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού) ημερησίως,  με τις νέες οδηγίες να προτείνουν την μείωση της ποσότητας στα 1.500mg.

    Οι συντάκτες της μελέτης ελπίζουν ότι οι επικαιροποιημένες συστάσεις θα χρησιμεύσουν ως οδηγός για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, έτσι ώστε να επιβληθεί από το νόμο στα εστιατόρια να επιδεικνύουν τις ποσότητες νατρίου που εμπεριέχουν τα γεύματά τους και να ρυθμίζει τις ποσότητες αλατιού που προσθέτουν στα προϊόντα τους οι παρασκευαστές τροφίμων.

    Αρκετές μελέτες έχουν συνδέσει την υπερβαίνουσα πρόσληψη νατρίου με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, τον νούμερο 1 δολοφόνο παγκοσμίως.

    Το αλάτι προκαλεί κατακράτηση υγρών, η οποία προκαλεί αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Η υψηλή αρτηριακή πίεση, με τη σειρά της, πιέζει τα όργανα, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου, των νεφρών και της καρδιάς και μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές παθήσεις, έμφραγμα του μυοκαρδίου και εγκεφαλικό επεισόδιο.

    Οι συγγραφείς συνιστούν πλέον για τα παιδιά ηλικίας μεταξύ 4 και 8 ετών λιγότερο από 1.000 mg αλατιού την ημέρα, για τα παιδιά μεταξύ 9 και 13 έως 1.200 mg και για άτομα ηλικίας 14 ετών και άνω έως 1.500 mg.

    Επιπλέον, σύμφωνα με την έκθεση δεν υπάρχουν πλέον αρκετές αποδείξεις ότι τα άτομα ηλικίας 51 ετών και άνω χρειάζονται λιγότερο αλάτι από τους υπόλοιπους ενήλικες.

    Συμβουλές για το κάλιο, το οποίο απαντάται σε τρόφιμα όπως μπανάνες και πατάτες, τροποποιήθηκαν, με σύσταση οι ενήλικες να προσλαμβάνουν μεταξύ 2.300 και 3.400mg ημερησίως.

    «Αυτή η έκθεση επιβεβαιώνει ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να καθοριστεί ένα ανώτερο επίπεδο πρόσληψης καλίου για υγιή άτομα», συνέγραψαν οι συντάκτες.

    Ενώ η υψηλή πρόσληψη νατρίου αυξάνει την πίεση του αίματος, η υψηλή πρόσληψη καλίου, χαλαρώνοντας τα αιμοφόρα αγγεία, έχει το αντίθετο αποτέλεσμα.

    Μελέτη του 2011 από τα Κέντρα Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) διαπίστωσε ότι όσοι ακολουθούν δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε νάτριο και χαμηλής περιεκτικότητας σε κάλιο έχουν αυξημένο κίνδυνο να πεθάνουν από καρδιά ή από οποιαδήποτε αιτία.

    Συγκεκριμένα, εκείνοι με τη μεγαλύτερη αναλογία νατρίου προς κάλιο είχαν διπλάσιες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους από έμφραγμα του μυοκαρδίου, σε σχέση με εκείνους που παρουσίαζαν τη χαμηλότερη αναλογία.

    Η νέα έκθεση χρηματοδοτήθηκε από ομοσπονδιακές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένου του Υπουργείου Υγείας των ΗΠΑ, το οποίο επιβλέπει τις διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές της κυβέρνησης.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Έρευνα σοκ: Χιλιάδες υπερτασικοί με φυσιολογικές τιμές πίεσης

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέα έρευνα: Η κατανάλωση αλατιού με μέτρο είναι ασφαλής για την καρδιαγγειακή υγεία

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αλάτι: Επικίνδυνη η δραστική μείωσή του, σύμφωνα με κορυφαίο καρδιολόγο



    ΣΧΟΛΙΑ