• ΥΓΕΙΑ

  Νέα έρευνα: Δίαιτα με πολλά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα βοηθά στη μείωση των πονοκεφάλων

  Νέα έρευνα: Δίαιτα με πολλά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα βοηθά στη μείωση των πονοκεφάλων


  Όσοι υποφέρουν από το πρόβλημα των πονοκεφάλων γνωρίζουν πολύ καλά ότι πρόκειται για έναν χρόνιο πόνο που επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα της ζωής τους, ενώ ισοδυναμεί με αμέτρητες χαμένες ώρες όχι μόνο εργασίας, αλλά και προσωπική ζωής.

  Περισσότεροι από τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από χρόνια ημικρανία (τουλάχιστον 15 μέρες το μήνα) και πάνω από το 90% των ασθενών δεν μπορούν να εργαστούν ή να λειτουργήσουν φυσιολογικά στη διάρκεια μιας κρίσης ημικρανίας, η οποία μπορεί να διαρκέσει από τέσσερις ώρες έως τρεις μέρες.

  Οι γυναίκες πιο επιρρεπείς

  Οι γυναίκες 18 έως 44 ετών είναι κατ’ εξοχήν επιρρεπείς σε ημικρανίες. Εκτιμάται ότι σχεδόν μία στις πέντε γυναίκες στις ανεπτυγμένες χώρες υποφέρει από ημικρανίες κατά καιρούς. Τα υπάρχοντα φάρμακα συνήθως προσφέρουν μερική μόνο ανακούφιση και επίσης μπορούν να προκαλέσουν παρενέργειες, όπως υπνηλία ή εθισμό.

  Νέα αμερικανική μελέτη έρχεται όμως τώρα να χαρίσει αισιοδοξία και ελπίδα στα εκατομμύρια των πασχόντων. Σύμφωνα με αυτή, η συχνή κατανάλωση τροφών με άφθονα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (υπάρχουν σε αρκετά ψάρια και θαλασσινά) μειώνει τόσο τη συχνότητα όσο και την ένταση των πονοκεφάλων και των ημικρανιών. Αντίθετα τα ωμέγα-6 (λινελαϊκό οξύ και το αραχιδονικό οξύ) αυξάνουν την πιθανότητα των πονοκεφάλων και ημικρανιών.

  Τι δείχνει η μελέτη

  Οι ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Γήρανσης των ΗΠΑ στη Βαλτιμόρη και του Πανεπιστημίου της Β. Καρολίνα, με επικεφαλής τον δρα Κρίστοφερ Ράμσντεν, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό “British Medical Journal” (BMJ), μελέτησαν 182 ασθενείς με μέση ηλικία 38 ετών (το 88% γυναίκες), που είχαν ημικρανίες για πέντε έως 20 μέρες μέσα στο μήνα (κατά μέσο όρο τις μισές μέρες του μήνα) και επί περίπου πέντε ώρες τη μέρα.

  Διαβάστε τη συνέχεια στο healthstories.gr

  Διαβάστε ακόμη:

  Νέο κεφάλαιο για τις Κλινικές Μελέτες: Στην Θεσσαλονίκη η πρώτη Μονάδα στη χώρα

  Θερμοπληξία: Τι είναι, πώς εκδηλώνεται, πώς προλαμβάνεται

  Εμβόλια: Η Παγκόσμια Τράπεζα αυξάνει τη χρηματοδότηση στα 20 δισ. δολάρια

  Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση  ΣΧΟΛΙΑ