ΥΓΕΙΑ

Νάξος: Προσκυνηματική εκδρομή έγινε εστία υπερμετάδοσης

  • NewsRoom


Σε εστία υπερμετάδοσης του κορονοϊού μετατράπηκε προσκυνηματική εκδρομή από το νησί της Νάξου στην Παναγία Μυρτιδιώτισσα των Κυθήρων με αποτέλεσμα να παρέμβει ο Εισαγγελέας.

Η Νάξος μετατράπηκε σε «κόκκινη» ζώνη στον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας.

Όπως αναφέρει η τοπική ιστοσελίδα naxostimes, 53 άτομα από το νησί συμμετείχαν στην εκδρομή που διοργανώθηκε από τον εφημέριο του ναού του Αγίου Σπυρίδωνα Αγερσανίου.

Η εκδρομή ξεκίνησε στις 15 Οκτωβρίου με ενδιάμεση στάση στην Αθήνα, ώστε να συμμετέχουν και άλλοι πιστοί, ενώ η επιστροφή των εκδρομέων στη Νάξο έγινε τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου το απόγευμα.

Λίγες μέρες αργότερα, κλιμάκιο του ΕΟΔΥ επισκέφτηκε τη Νάξο. Ορισμένοι από τους εκδρομείς παρουσίασαν συμπτώματα και υποβλήθηκαν σε τεστ κορονοϊού, τα οποία βγήκαν θετικά. Ανάμεσά τους και μια ολόκληρη πενταμελής οικογένεια, σύμφωνα με πληροφορίες.

Μετά τις αντιδράσεις, η Μητρόπολη Παροναξίας διαχώρισε τη θέση της, υποστηρίζοντας ότι επισήμως δεν είχε χορηγηθεί άδεια για ομαδική εκδρομή αλλά προσωπική άδεια στον ιερέα.

Μιλώντας στο Mega, ο μητροπολίτης Καλλίνικος «άδειασε» τον ιερέα για την πρωτοβουλία του να διοργανώσει την εκδρομή αλλά ταυτόχρονα έσπευσε να τον υπερασπιστεί κάνοντας λόγο για «πολύ καλό κληρικό» που «δεν έχει σχέση με τους αρνητές μάσκας». «Κακώς έκανε την εκδρομή, έχω την αίσθηση ότι δεν πρόσεξαν πολύ» είπε ακόμη για τους πιστούς που συμμετείχαν.

Και ενώ οι ίδιοι οι συμμετέχοντες στην εκδρομή υποστήριξαν σύμφωνα με τοπικά μέσα ότι τόσο οι ίδιοι όσο και ο ιερέας που τους συνόδευε «πρόσεχαν ιδιαίτερα», ήρθε ο δήμαρχος Κυθήρων να τους διαψεύσει.

Σε δήλωσή του, που δημοσιεύει η ιστοσελίδα naxostimes, ο Στράτος Χαρχαλάκης χαρακτηρίζει ψευδείς τις δηλώσεις των μελών του γκρουπ.

«Ορισμένοι προσπαθούν να αποποιηθούν τις ευθύνες τους και αυτό δεν θα γίνει ανεκτό. Οι δηλώσεις μελών του γκρουπ ότι δήθεν τηρούσαν τα μέτρα προστασίας είναι ψευδέστατες» αναφέρει συγκεκριμένα.

«Τα μέλη του γκρουπ με επικεφαλής τον Ιερέα δεν τηρούσαν κανένα απολύτως μέτρο σε βαθμό πρόκλησης. Υπάρχουν έγγραφες μαρτυρίες επαγγελματιών και πολιτών των Κυθήρων για τις οποίες αύριο θα ενημερώσω και την κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Νάξου που διενεργεί έρευνα» τονίζει ο δήμαρχος Κυθήρων.


ΣΧΟΛΙΑ