• ΥΓΕΙΑ

    Μόσιαλος: Η Όμικρον πολλαπλασιάζεται πιο γρήγορα από την Δέλτα

    • NewsRoom
    Μόσιαλος: Η Όμικρον πολλαπλασιάζεται πιο γρήγορα από την Δέλτα

    Ηλίας Μόσιαλος


    «Γνωρίζουμε πλέον ότι η όμικρον μεταδίδεται πολύ πιο γρήγορα», αναφέρει ο καθηγητής του LSE στην Πολιτική της Υγείας και επίτιμος διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Ηλίας Μόσιαλος, επισημαίνοντας ότι «δεν γνωρίζουμε ακόμη για τη σοβαρότητα των λοιμώξεων που προκαλεί».

    Ο κ. Μόσιαλος, σε ανάρτησή του στο facebook αναφέρεται στα νεότερα δεδομένα σχετικά με τη παραλλαγή Όμικρον.

    Ολόκληρη η ανάρτηση του Ηλία Μόσιαλου

    Τα νεότερα δεδομένα για την παραλλαγή όμικρον

    Γνωρίζουμε πλέον ότι η όμικρον μεταδίδεται πολύ πιο γρήγορα, αλλά δεν γνωρίζουμε ακόμη για τη σοβαρότητα των λοιμώξεων που προκαλεί. Αλλά είναι πιθανό να προκαλεί περισσότερες λοιμώξεις με ήπια συμπτώματα σε σύγκριση με τη Δέλτα. Το σημαντικό όμως είναι αν προκαλεί περισσότερες σοβαρές λοιμώξεις.

    Για να το γνωρίζουμε αυτό χρειάζεται να συγκρίνουμε την επίπτωση της όμικρον σε ανεμβολίαστους σε σύγκριση με την δέλτα σε ανεμβολίαστους. Και αυτά τα δεδομένα δεν τα έχουμε ακόμα.

    Έχουμε όμως νέα εργαστηριακά στοιχεία για την όμικρον. Μια σημερινή ανακοίνωση από την Ιατρική Σχολή LKS στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ (HKUMed) δίνει τις πρώτες πληροφορίες για το πως η όμικρον μολύνει την αναπνευστική οδό στον άνθρωπο.

    Οι ερευνητές διερεύνησαν πως μολύνει η όμικρον τα κύτταρα, χρησιμοποιώντας ως πειραματικό μοντέλο για την καλλιέργεια του ιού, ιστό από ανθρώπινους πνεύμονες. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως 24 ώρες μετά τη μόλυνση, η όμικρον πολλαπλασιάζεται πολύ γρηγορότερα από την παραλλαγή δέλτα που κυριαρχεί επί του παρόντος. Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί η όμικρον μπορεί να μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα μεταξύ ανθρώπων, σε σχέση με προηγούμενες παραλλαγές.

    Τα αποτελέσματα όμως έδειξαν επίσης πως η λοίμωξη που προκαλεί η όμικρον στον πνεύμονα είναι σημαντικά χαμηλότερη από το αρχικό στέλεχος του κορωνοϊού. Αυτό, εάν ισχύει θα μπορούσε να αποτελεί έναν δείκτη μικρότερης σοβαρότητας της νόσου.

    Που ελπίζουμε βέβαια να επιβεβαιωθεί και κλινικά και επιδημιολογικά. Σε αυτή τη μελέτη να προσθέσω κάτι που μου είχε προκαλέσει ενδιαφέρον. Αφορά μια δήλωση ήδη από τις 2 Δεκεμβρίου, από το εθνικό εργαστήριο ιολογίας, στο Ιατρικό Κέντρο Sheba στο Tel Hashomer του Ισραήλ. Η διευθύντρια του εργαστηρίου, καθηγήτρια Ella Mendelson, είχε αναφέρει πως προσπαθούσαν να καλλιεργήσουν τον ιό που προέρχεται από τα κλινικά δείγματα, ώστε να αναπαραχθεί σε κυτταροκαλλιέργειες και καθυστερούσαν.

    «Προς το παρόν, ακόμα περιμένουμε…η όμικρον δεν πολλαπλασιάζεται πολύ γρήγορα στις καλλιέργειες, και θυμίζει την βρετανική [άλφα] παραλλαγή, η οποία επίσης πολλαπλασιαζόταν πιο αργά στα κύτταρα.», είχε πει τότε.

    Όμως, πρέπει να καταλάβουμε τι σημαίνει αυτό. Η σοβαρότητα της νόσου σε κάποιον που θα κολλήσει τον ιό, δεν καθορίζεται μόνο από την αναπαραγωγή του ιού αλλά και από την ανοσολογική απόκριση του ανθρώπου που κόλλησε. Όπως έχουμε δει, στα πολύ σοβαρά περιστατικά, μπορεί να οδηγήσει στη γνωστή υπεραντίδραση του ανοσοποιητικού, την καταιγίδα κυτοκινών.

    Και όπως έχουμε πει πολλές φορές, μια παραλλαγή του ιού μπορεί να προκαλέσει και σοβαρή ασθένεια και θάνατο, παρόλο που η ίδια μπορεί να είναι λιγότερο μολυσματική ή παθογόνα σε σχέση με μια αλλη παραλλαγή του ίδιου ιού.
    Επομένως, σε συνδυασμό με τις πρόσφατες μελέτες που δείχνουν ότι η παραλλαγή όμικρον μπορεί εν μέρει να ξεφύγει από την προστασία που παρέχουν τα εμβόλια ή οι παλαιότερες λοιμώξεις, η συνολική απειλή και ατομικά και για το σύστημα υγείας, δεν έχει εξαλειφθεί.

    Και βέβαια, να υπογραμμίσω πως χρειάζεται εγρήγορση ακόμη και αν ισχύουν αυτά τα αποτελέσματα. Γιατί με την όμικρον θα κολλήσουν πολλοί περισσότεροι από δέλτα, και θα υπάρχει μάλλον επιβάρυνση του συστήματος υγείας. Όσο περισσότερο καθυστερήσουμε τη διασπορά της όμικρον τόσο καλύτερο για όλους μας.

    Διαβάστε επίσης:

    O Ηλίας Μόσιαλος εξηγεί: Γιατί πρέπει να εμβολιαστούν τα παιδιά 5-11 ετών έναντι της Covid-19

    Παραλλαγή Όμικρον: Στα δέκα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα



    ΣΧΟΛΙΑ