• ΥΓΕΙΑ

    Παραλλαγή Όμικρον: Στα δέκα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα

    • NewsRoom
    Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης: Δέλτα και Όμικρον συνυπάρχουν στην κοινότητα


    Στα δέκα έφτασαν τα  επιβεβαιωμένα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα, καθώς πέντε ακόμα προστέθηκαν την Τετάρτη, στα πέντε που είχαν ήδη εντοπιστεί τις περασμένες ημέρες.

    Από τα 5 κρούσματα που είχαν εντοπιστεί το προηγούμενο διάστημα, τα τέσσερα αφορούσαν ταξιδιώτες από τη Νότια Αφρική και τη Γαλλία, και το πέμπτο είναι στενή επαφή ταξιδιώτη.

    Τα μέτρα που εφαρμόζονται στις πύλες εισόδου της χώρας έχουν καθυστερήσει τη δυναμική είσοδο της μετάλλαξης, ωστόσο θεωρείται θέμα χρόνου να κάνει έντονα αισθητή την εμφάνισή της, ειδικά την περίοδο των εορτών.

    Η μετάλλαξη «Όμικρον» του κορονοϊού πιθανότατα θα είναι κυρίαρχη στις αρχές του 2022, αναφέρει την ίδια ώρα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) παρά το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή η παραλλαγή «Δέλτα» παραμένει η πιο διαδεδομένη. «Ως εκ τούτου, αξιολογούμε την πιθανότητα περαιτέρω εξάπλωσης της παραλλαγής Όμικρον στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο ως πολύ υψηλή» σημειώνει.

    Η εμφάνιση της παραλλαγής ανησυχίας «Όμικρον» εγείρει σοβαρές ανησυχίες λόγω των προκαταρκτικών αναφορών για σημαντικό πλεονέκτημα ανάπτυξης και πιθανή ανοσολογική διαφυγή σε σύγκριση με την παραλλαγή «Δέλτα». Παρόλο που τα κρούσματα της «Όμικρον» τα οποία αναφέρθηκαν αρχικά στην ΕΕ/ΕΟΧ συνδέονταν με ταξίδια, καταγράφεται πλέον ένας αυξανόμενος αριθμός κρουσμάτων που έχουν αποκτηθεί εντός της ΕΕ/ΕΟΧ, μεταξύ άλλων ως τμήματα ομάδων και εστιών. Τα κρούσματα ανιχνεύονται επίσης μέσω αντιπροσωπευτικών δειγματοληψιών σε συστήματα παρακολούθησης ρουτίνας. Αυτό δείχνει ότι η κοινοτική μετάδοση βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη στις χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ και ότι αναμένεται περαιτέρω ταχεία αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων τους επόμενους δύο μήνες.

    Διαβάστε επίσης

    Κορονοϊός: Με αρνητικό PCR τεστ όλοι οι ταξιδιώτες από το εξωτερικό

    Freedom Pass: Παρατείνεται η ισχύς του voucher έως 30 Ιουνίου 2022



    ΣΧΟΛΙΑ