• ΥΓΕΙΑ

    Μέρκελ σε ηγέτες της ΕΕ: Πηγαίνετε άμεσα σε σύντομα lockdown, έπρεπε να το είχαμε κάνει νωρίτερα

    • NewsRoom
    Μέρκελ


    Στη λήψη άμεσων δραστικών μέτρων για την ανακοπή του δεύτερου κύματος της πανδημίας κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες η  η Ανγκελα Μέρκελ. Η Γερμανίδα καγκελάριος, στη τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ, ανέφερε μάλιστα πως ο μόνος τρόπος  είναι γρήγορα και σύντομα lockdown. «Θα έπρεπε να το έχουμε κάνει νωρίτερα», φέρεται να είπε.

    «Απόψε συζητώ την κατάσταση του COVID-19 με τους ηγέτες της ΕΕ. Οι πολίτες ανησυχούν και κουράζονται, δικαίως. Αλλά χρειαζόμαστε υπομονή, πειθαρχία και αλληλεγγύη, για να επιβραδύνουμε την εξάπλωση αυτού του ιού» δήλωσε από την πλευρά της η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

    «Όλη η Ευρώπη βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτήν την κρίση ενωμένοι» δήλωσε ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρο.

    Μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης, ο Σαρλ Μισέλ τόνισε ότι πρέπει να αυξηθούν τα τεστ, ενώ πρόσθεσε ότι θα γίνει κάθε προσπάθεια ώστε το εμβόλιο να είναι διαθέσιμο σε όλη την Ευρώπη. Τόνισε παράλληλα πως πρέπει σύντομα να εφαρμοστούν οι αποφάσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης. Η Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν τόνισε τα κράτη-μέλη πρέπει να βελτιώσουν την ανταλλαγή πληροφοριών για τον κορωνοϊό, λ.χ. για τις διαθέσιμες ΜΕΘ, ώστε να μπορέσει να υπάρξει διασυνοριακή μετακίνηση ασθενών. Επίσης θα τεθεί σε εφαρμογή πλατφόρμα για να μπορέσουν οι επιστήμονες να ανταλλάσσουν μεταξύ τους πληροφορίες.

    Η πρόεδρος της Κομισιόν έδωσε και εκείνη ιδιαίτερη έμφαση στη διενέργεια των rapid test και στους μαζικούς ελέγχους, ενώ σε ό,τι αφορά στα εμβόλια, είπε ότι όλα τα κράτη-μέλη πρέπει να τα λάβουν ταυτόχρονα.



    ΣΧΟΛΙΑ