• ΥΓΕΙΑ

    Μελάνωμα: Η ηλιοθεραπεία δεν είναι απαραίτητα ένοχη


    Ο καρκίνος του δέρματος αν και είναι ο συχνότερος καρκίνος στον άνθρωπο μπορεί να θεραπευτεί πλήρως. Αρκεί να διαγνωσθεί έγκαιρα, σε πολύ πρώιμο στάδιο. Είναι αυτό εφικτό; Κι όμως είναι. Και μάλιστα αρκεί μια εξέταση ρουτίνας ετησίως στο δερματολόγο, για τις γυναίκες μετά την ηλικία των 35 ετών και για τους άνδρες μετά την ηλικία των 40.

    Αυτό επεσήμαναν, μεταξύ άλλων, οι ομιλητές κατά τη διάρκεια του «5ου Διεθνούς Συνεδρίου Δερματοσκόπησης – 5th World Congress of Dermoscopy» που διοργανώθηκε από τη Διεθνή Επιστημονική Εταιρεία Δερματοσκόπησης, (International Dermoscopy Society), στις εγκαταστάσεις του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.

    Όπως τόνισε ο Δρ Αιμίλιος Λάλλας, Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Εταιρείας Δερματοσκόπησης, η προληπτική εξέταση αφορά όλο τον πληθυσμό και όχι μόνο εκείνους που θέλουν να εξετάσουν τους σπίλους στο σώμα τους ή έχουν βεβαρημένο ιστορικό. Οι πολύ πρόσφατες έρευνες που προσδιόρισαν τα χαρακτηριστικά του μελανώματος «in situ» (πολύ πρώιμου), δίνουν στους ειδικούς τη δυνατότητα να ανιχνεύσουν και να «εξουδετερώσουν» το μελάνωμα πριν αυτό γίνει απειλητικό. Για να τους δοθεί, όμως, αυτή η δυνατότητα πρέπει ο κόσμος να ελέγχεται προληπτικά, δηλαδή χωρίς να έχει δει κάτι ανησυχητικό στο δέρμα του.

    Εκτός όμως από τα καλά νέα που αφορούν στην πρόληψη και τη θεραπεία, υπάρχουν κι εκείνα που «απαλλάσσουν» εν μέρει τον ήλιο από τον ενοχοποιητικό συσχετισμό «ηλιοθεραπεία σημαίνει καρκίνος».

    «Ο ήλιος δεν είναι τόσο ένοχος όσο πιστεύαμε στο παρελθόν ως προς το ρόλο του στη γένεση του μελανώματος. Τα ηλιακά εγκαύματα, ωστόσο, αποτελούν ισχυρό προδιαθεσικό παράγοντα. Αυτό σημαίνει ότι φροντίζουμε πάντα να έχουμε προστασία και να αποφεύγουμε την άσκοπη έκθεση στον ήλιο αλλά δεν χρειάζεται να ζούμε με τον φόβο».

    Το 5ο συνέδριο δερματοσκόπησης που γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη συμμετοχή στην ιστορία του θεσμού, με παρουσία επιστημόνων από περίπου 75 χώρες. Κατά τη διάρκεια των τριήμερων εργασιών αναμένεται να συζητηθούν και να παρουσιαστούν σημαντικά θέματα που αφορούν στο μέλλον της ιατρικής όπως ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης στη δερματολογία και συγκεκριμένα την ανάπτυξη λογισμικών αυτόματης διάγνωσης.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  Ποιες είναι οι δερματοπάθειες του καλοκαιριού – Πώς μπορούμε να προστατευτούμε

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αλλεργία στο κόκκινο κρέας: Τα συμπτώματα και η σχέση της με τις καρδιακές παθήσεις

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: 13 συμπτώματα στο δέρμα του προσώπου και τα προβλήματα που υποδηλώνουν



    ΣΧΟΛΙΑ