• ΥΓΕΙΑ

    Αλλεργία στο κόκκινο κρέας: Τα συμπτώματα και η σχέση της με τις καρδιακές παθήσεις

    κρέας


    Μια νέα ανακάλυψη έρχεται να ενισχύσει τη σχέση της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος με τις καρδιακές παθήσεις. Ομάδα ερευνητών ανακάλυψε ότι η αλλεργία στο κόκκινο κρέας σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης στεφανιαίας νόσου, άρα και εμφράγματος.

    Αν και απαιτείται περαιτέρω έρευνα, η ανακάλυψη αυτή θεωρείται σημαντική, δεδομένου ότι τα καρδιαγγειακά νοσήματα ευθύνονται για το ένα τρίτο όλων των θανάτων παγκοσμίως, οπότε η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο αναπτύσσονται είναι ζωτικής σημασίας.

    «Αυτό το νέο εύρημα σε ένα μικρό δείγμα από τη Βιρτζίνια εγείρει την ενδιαφέρουσα πιθανότητα η αλλεργία στο κόκκινο κρέας να είναι ένας μη αναγνωρισμένος παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Tα προκαταρκτικά ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη για περαιτέρω κλινικές μελέτες σε μεγαλύτερους πληθυσμούς από διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές και πρόσθετες εργαστηριακές εργασίες», δήλωσε η καθηγήτρια Coleen McNamara από το Πανεπιστήμιο του Συστήματος Υγείας της Βιρτζίνια.

    Η ερευνητική ομάδα συνέλεξε δείγματα αίματος από 118 ενήλικες και τα εξέτασε για αντισώματα γαλακτόζης-α-1,3-γαλακτόζης ή alpha-Gal, το κύριο αλλεργιογόνο στο κόκκινο κρέας. Από τους ασθενείς, το 26% είχε ευαισθησία, με την απεικονιστική ανάλυση να αποκαλύπτει 30% περισσότερη συσσώρευση πλάκας στις στεφανιαίες αρτηρίες (στεφανιαία νόσος) σε σύγκριση με τους ασθενείς χωρίς ευαισθησία, άρα και αυξημένο κίνδυνο για έμφραγμα.

    Η ευαισθησία στο alpha-Gal μπορεί να είναι ιδιοπαθής, να αναπτυχθεί ή ακόμα και να ξεκινήσει από το τσίμπημα κρότωνα (τσιμπούρι).

    Τα συμπτώματά της περιλαμβάνουν κνίδωση ή δερματικό εξάνθημα, ναυτία, κράμπες στο στομάχι, δυσπεψία, έμετο, διάρροια, καταρροή, φτάρνισμα, πονοκέφαλο, άσθμα ή ακόμα και αναφυλαξία, μια σοβαρή, δυνητικά θανατηφόρα αλλεργική αντίδραση.

    Εντούτοις, τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο ή/και να μην είναι τα ίδια σε κάθε αντίδραση.

    Σημειώνεται ότι, σε προγενέστερες έρευνες, η χαμηλή κατανάλωση κρέατος έχει σχετιστεί με μείωση του κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, χαμηλότερη πίεση και χοληστερόλη αίματος.

    Η μελέτη, η οποία υποστηρίχθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ, δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Η συχνή κατανάλωση κόκκινου κρέατος δημιουργεί προβλήματα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ποια χορτοφαγία; Το 2018 η κατανάλωση κρέατος θα σπάσει κάθε ρεκόρ

      

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αυξημένος κίνδυνος θανάτου από 9 ασθένειες για τους κρεατοφάγους



    ΣΧΟΛΙΑ