• ΥΓΕΙΑ

    Μαγιορκίνης: Ενθαρρυντικά τα στοιχεία για την επιβράδυνση του κύματος, αλλά δεν πρέπει να μας ξεγελούν

    • NewsRoom


    Συγκρατημένα αισιόδοξος από τη εικόνα των τελευταίων ημερών εμφανίστηκε στην ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας ο καθηγητής  στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Λοιμοξιολόγων του ΕΟΔΥ, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος αντικαθιστά τον Σωτήρη Τσιόδρα.

    Ο κ. Γκίκας Μαγιορκίνης  ανέφερε πως είναι ενθαρρυντικό μεν το γεγονός ότι για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα φαίνεται μια σχετική επιβράδυνση στο δεύτερο κύμα, η οποία μάλιστα εμφανίζεται πιο νωρίς από ότι αναμενόταν. Ωστόσο, όπως προειδοποίησε, τα στοιχεία αυτά δεν πρέπει να μας ξεγελούν, καθώς τα κρούσματα εξακολουθούν να κινούνται σε υψηλά επίπεδα. Όπως είπε ο κ. Μαγιορκίνης παρατηρείται αυξημένη δραστηριότητα του ιού τις δύο τελευταίες εβδομάδες με μέσο όρο 200 κρούσματα καθημερινά και αύξηση των νοσηλειών.

    «Η επιδημία σιγοβράζει και απαιτείται επαγρύπνηση», ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης, τονίζοντας πως η επιβράδυνση αυτή θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα των αυστηρών στοχευμένων μέτρων και της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας, κάτι που αποδεικνύει το γιατί είναι απαραίτητη.

    Ανέφερε επίσης ότι το δεύτερο κύμα είναι ηπιότερο του αναμενομενου με εκτεταμένη διασπορά στις νεότερες ηλικίες. Η επιδημία στις νεαρότερες ηλικίες δεν είναι “κλειστή” και μπορεί να δώσει επιδημίες στις μεγάλες ηλικίες, είπε ο καθηγητής εφιστώντας την προσοχή όλων για την τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στη χρήση μάσκας.

    Ο κ. Μαγιορκίνης έδωσε έμφαση στους στοχευμένους εργαστηριακούς ελέγχους ώστε να διακοπεί η αλυσίδα μετάδοσης του ιού. Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για την διασπορά του ιού στην κοινότητα είπε ότι αυτή είναι χαμηλότερη από αυτή που είχαμε Απρίλιο-Μάιο. Ωστόσο, είναι δυσκολότερη η εκτίμηση της κατάστασης στον παρόντα χρόνο και αυτό μπορεί να καταστεί εφικτό μόνο με διενέργεια τεστ αντισωμάτων και επιδημιολογικές μελέτες. Στην πρώτη φάση εκτιμούσαμε ότι θα είχαμε 10.000 με 20.000 κρούσματα. Σήμερα εκτιμούμε είπε ότι ειναι λιγότερα.

    Πρόσθεσε ότι αύξηση κρουσμάτων παρατηρείται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες με κύρια αιτία τη χαλάρωση των μέτρων προστασίας. Αναφέρθηκε, τέλος, στην επαναμόλυνση που ανακοινώθηκε στο Χονγκ Κονγκ λέγοντας ότι τα στοιχεία επαναμόλυνσης δεν έχουν τεκμηριωθεί επαρκώς.

     



    ΣΧΟΛΙΑ