• ΥΓΕΙΑ

    Lockdown: Ραγδαία αύξηση στη χρήση κοκαΐνης και ψυχοφαρμάκων στην Αττική

    • NewsRoom


    Ανησυχητικά στοιχεία σχετικά με τη χρήση ναρκωτικών ουσιών και ψυχοφαρμάκων κατά τη διάρκεια του 2ου lockdown προκύπτουν από την ανάλυση των λυμάτων της Αττικής.

    Όπως αποκάλυψε ο Καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαϊδης στο iatropedia.gr, η ανάλυση το περασμένο φθινόπωρο έδειξε αύξηση στη χρήση κοκαΐνης κατά 80%, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

    Το «άλμα» παρατηρήθηκε από τις αρχές Σεπτεμβρίου μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, με τη χρήση του ναρκωτικού να είναι κατά 20% μεγαλύτερη από αυτή που καταγράφηκε κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown, το Μάρτιο.

    Σύμφωνα με στοιχεία του Εργαστηρίου Αναλυτικής Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, η αύξηση αυτή αποτελεί τη μεγαλύτερη της δεκαετίας, ενώ μεγάλη στροφή δείχνουν τα λύματα και προς τη χρήση ψυχοδραστικών ουσιών, όπως οι βενζοδιαζεπίνες.

    Το αποτέλεσμα των ψυχοπιεστικών  συνθηκών είχε ήδη «αποτυπωθεί» στη χρήση ψυχοτρόπων και ναρκωτικών ουσιών από την πρώτη φάση της πανδημίας, αλλά εκτοξεύτηκε κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος.

    Όπως ανέφερε ο κ. Θωμαΐδης, η αύξηση στη χρήση της κοκαΐνης ήταν ορατή από το Μάρτιο του ’20 και μάλιστα σε ένα υψηλό ποσοστό, της τάξης το 60%, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.  Ακολούθησε μία πτώση το καλοκαίρι, με το μίνιμουμ στη χρήση κοκαΐνης να σημειώνεται τον Αύγουστο. Το Σεπτέμβριο παρουσίασε και πάλι μικρή αύξηση, ενώ μετά τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο αυξήθηκε σημαντικά.

    Κατά το ίδιο διάστημα, σημαντική αύξηση αποκάλυψε η εξέταση των λυμάτων της Ψυττάλειας και στη χρήση ψυχοδραστικών ουσιών, που ανήκουν στην οικογένεια των βενζοδιαζεπινών. Ειδικότερα, εντοπίστηκε σε υψηλές συγκεντρώσεις η δραστική ουσία οξαζεπάμη, ένα φαρμακευτικό σκεύασμα, που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του άγχους, της αϋπνίας και για τον έλεγχο των συμπτωμάτων του συνδρόμου απόσυρσης από το αλκοόλ.

    Σημειώνεται ότι τα πιο πρόσφατα στοιχεία διεθνούς μελέτης  καταδεικνύουν διπλάσια ή και τριπλάσια αύξηση των επιπέδων στρες, μοναξιάς και θυμού στη χώρα μας, συγκριτικά με άλλες χώρες της Ευρώπης και του υπόλοιπου κόσμου, εξαιτίας της πανδημίας.

    Πρόκειται για την  «Παγκόσμια Μελέτη Υγείας και Λειτουργικότητας σε Περιόδους Μεταδοτικών Λοιμώξεων» (Μελέτη COH – FIT), μια μεγάλη μελέτη για τον γενικό πληθυσμό όλων των χωρών που πλήττονται από την πανδημία του ιού SARS – CoV-2.

    Αναγνωρίζοντας την ιδιαιτερότητα της υγειονομικής κρίσης και τις κοινωνικές και ψυχολογικές επιπτώσεις της στους πολίτες, το υπουργείο Υγείας αποφάσισε πρόσφατα τη στελέχωση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων με έναν διακεκριμένο Καθηγητή Ψυχιατρικής. Παράλληλα, υλοποιεί δράσεις για την ψυχοκοινωνική στήριξη των πολιτών, μέσα στις ψυχοπιεστικές συνθήκες που διαμορφώνει η πανδημία.

     



    ΣΧΟΛΙΑ