• ΥΓΕΙΑ

    Θεοδωρίδου: Μην καθυστερείτε τον εμβολιασμό των παιδιών – Πάνω από 29.000 ραντεβού έως τώρα

    • NewsRoom
    Live: Δείτε την ενημέρωση για την πορεία των εμβολιασμών στην Ελλάδα

    Μαρία Θεοδωρίδου – Μάριος Θεμιστοκλέους (ΑΠΕ-ΜΠΕ)


    Τα παιδιά 5-11 που έχουν κλείσει το ραντεβού, θα πρέπει να πηγαίνουν στα εμβολιαστικά κέντρα μαζί με το βιβλιάριο υγείας, τόνισαν η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για την πορεία του εμβολιασμού στην Ελλάδα.

    Η κ. Θεοδωρίδου αρχικά αναφέρθηκε στην έναρξη του εμβολιασμού των παιδιών 5-11 ετών. Τόνισε την σπουδαιότητα και την αναγκαιότητα του εμβολιασμού, καθώς συμβάλλει στην προστασία των ίδιων και των γύρω τους, αλλά και επιτρέπει τη συμμετοχή στις δραστηριότητές τους.

    Παράλληλα, η κ. Θεοδωρίδου τόνισε ότι ο εμβολιασμός των παιδιών θα βοηθήσει τον περιορισμό της διασποράς, κυρίως των πλέον ευάλωτων ατόμων, ενώ υπογράμμισε ότι η αύξηση των εμβολιασμών συντελεί στη μείωση των μεταλλάξεων του ιού.

    «Η νόσος ναι μεν από την αρχή ήταν και παραμένει ήπια, χωρίς να έχει διαφορετική κλινική έκφραση με την πάροδο του χρόνου, ωστόσο υπάρχουν κίνδυνοι μικροί, αλλά υπαρκτοί», τόνισε η κ. Θεοδωρίδου.

    Το εμβόλιο που γίνεται στα παιδιά περιέχει το 1/3 του αντιγόνου της δόσης των ενηλίκων. Το σχήμα είναι δύο δόσεων με μεσοδιάστημα 21 ημερών. Σε περίπτωση που ένα παιδί έχει νοσήσει, η δεύτερη δόση χορηγείται μετά από τρεις μήνες, κάτι ανάλογο με αυτό που γίνεται στους ενήλικες.

    Ωστόσο, ο εμβολιασμός για covid-19 δεν πρέπει να δημιουργήσει αναβολές στο βασικό πρόγραμμα εμβολιασμού των παιδιών. Όπως εξήγησε, δεν υπάρχει χρονικό διάστημα που να περιορίζει τα κλασικά εμβόλια.

    Όσον αφορά τις ανεπιθύμητες ενέργειες, -όπως έχει ήδη διαπιστωθεί και σε άλλες χώρες- η πρόεδρος της Επιτροπής εξήγησε ότι είναι ανάλογες με αυτές που είναι πολύ εξοικοιωμένοι οι γονείς, δηλαδή πυρετός, μια τοπική αντίδραση στο σημείο της ένεσης.

    Η κ. Θεοδωρίδου διαβεβαίωσε ότι στο ζήτημα των χρόνιων αλλεργιών, που είναι συχνές στα παιδιά, είναι πολύ συγκεκριμένες οι περιπτώσεις – και σχεδόν απίθανες – να είναι ένα παιδί αλλεργικό στα συστατικά του εμβολίου. «Μην μεγαλοποιούμε το θέμα των αλλεργιών» τόνισε.

    Η χορήγηση τρίτης ενισχυτικής δόσης σε άτομα άνω των 18, δημιούργησε ερωτήματα για το εάν και πότε θα χορηγηθεί τρίτης δόση σε άτομα μικρότερης ηλικίας. Μέχρι σήμερα, η Επιτροπή έχει εγκρίνει τη χορήγηση τρίτης δόσης σε παιδιά με ανοσοκαταστολή ηλικίας 12-17 εβδομάδες. Παράλληλα, λόγω της μετάλλαξης Όμικρον, ο FDA ενέκρινε τη χορήγηση ενισχυτικής δόσης σε εφήβους 16-17 ετών έξι μήνες μετά τον βασικό εμβολιασμό. Η Εθνική Επιτροπή αναμένεται ότι θα διατυπώσει συστάσεις.

    Η κ. Θεοδωρίδου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ετήσιου εμβολιασμού για τον κορονοϊό, όπως με το εμβόλιο της γρίπης, επισημαίνοντας ότι «για τέταρτη δόση μπορεί να απαντήσει κανείς μονό με εικασίες. Η λύση που θα ικανοποιούσε θα ήταν να χρειαστεί τέταρτη δόση, αλλά αυτή η τέταρτη δόση να είναι στον χρόνο, να είναι όπως κάνουμε για τον εμβολιασμό της γρίπης, να θεωρηθούν οι τρεις δόσεις ως ο βασικός εμβολιασμός και να γίνει μια δόση στον χρόνο ως επαναληπτικός ανάλογα με τη γρίπη».

    Αναφορικά με την παραλλαγή Όμικρον, η κ. Θεοδωρίδου είπε ότι τα λιγότερο ευχάριστα νέα για την παραλλαγή Όμικρον αφορά την ταχύτητα μετάδοσης. Ωστόσο, τα ευχάριστα νέα προκύπτουν από κάποια στοιχεία του Ιατρικού Κέντρου της Νότιας Αφρικής, τα οποία έδειξαν ότι παρά τον μικρό αριθμό ασθενών -42 αναφέρονται – οι περισσότεροι ασθενείς δεν χρειάστηκαν οξυγόνο. Επιπλέον τα 2/3 διαγνώστηκαν «τυχαία» με covid-19, κατά την επίσκεψή τους στο νοσοκομείο για διαφορετικό λόγο.

    Σε επίπεδο κλινικής εμφάνισης, η κ. Θεοδωρίδου σημείωσε ότι διακρίνονται σταθερά κάποια χαρακτηριστικά: α. το 80% αφορά άτομα κάτω των 50 ετών, β. ότι η νοσηλεία είναι βραχεία (2-8 ημέρες) ενώ η θνητότητα είναι της τάξεως του 6,6% σε σχέση με 17%, δεδομένου του χαμηλού ποσοστού εμβολιασμού.

    Θεμιστοκλέους: Πάνω από 29.000 παιδιά ηλικίας 5-11 ετών έχουν κλείσει ραντεβού

    Πάνω από 6,7 εκατομμύρια συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό, όπως ενημέρωσε ο κ. Θεμιστοκλέους, αναφερόμενος στα στοιχεία που προκύπτουν από το εμβολιαστικό πρόγραμμα.

    Μέχρι στιγμής πάνω από 29.000 παιδιά ηλικίας 5-11 ετών έχουν κλείσει το ραντεβού εμβολιασμού, τόνισε και υπενθύμισε ότι ο πρώτος εμβολιασμός θα γίνει την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου.

    Ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι παρελήφθησαν 60.000 δόσεις εμβολίου για τα παιδιά. Υπάρχουν ελεύθερα ραντεβού και στις αρχές του Ιανουαρίου θα ανοίξουν περισσότερα, ανάλογα με την παραλαβή.

    Δείτε την ενημέρωση:

    Διαβάστε επίσης:

    3.841 νέα κρούσματα, 96 θάνατοι και 709 διασωληνωμένοι – Δείτε τη γεωγραφική κατανομή

    Παραλλαγή Όμικρον: Πέντε επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα

    O Ηλίας Μόσιαλος εξηγεί: Γιατί πρέπει να εμβολιαστούν τα παιδιά 5-11 ετών έναντι της Covid-19



    ΣΧΟΛΙΑ