• ΥΓΕΙΑ

    Θεοδωρίδου: Μια δόση εμβολίου μετά από τρεις μήνες σε παιδιά που έχουν νοσήσει

    • NewsRoom
    Θεοδωρίδου

    Μαρία Θεοδωρίδου


    Σε άτομα κάτω των 18 ετών δεν υπάρχει σύσταση χορήγησης τρίτης δόσης, χορηγείται μόνο σε περιπτώσεις ανασοκαταστολής, υπογράμμισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, καθηγήτρια παιδιατρικής, Μαρία Θεοδωρίδου κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πορεία του εμβολιασμού στην Ελλάδα.

    Όπως είπε η κ. Θεοδωρίδου, τα παιδιά δεν χρειάζεται να κάνουν 3η αναμνηστική δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό, καθώς δεν ενδείκνυται με βάση τις έρευνες που υπάρχουν σήμερα.

    Εξαιρούνται μόνο τα παιδιά που πάσχουν από χρόνια νοσήματα ή είναι ανοσοκατεσταλμένα.

    Τα παιδιά που έχουν νοσήσει με λίγα συμπτώματα ή χωρίς συμπτώματα, θα πρέπει να εμβολιαστούν με μία δόση 3 μήνες μετά τη νόσηση.

    Αν έγινε η πρώτη δόση και ακολουθεί η νόσηση, τότε δεν απαιτείται επιπλέον δόση.

    Η κυρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε επίσης σε νέες επιδημιολογικές μελέτες που επιβεβαιώνουν την ασφάλεια των εμβολίων στα παιδιά και επανερχόμενη στο σκεπτικό της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για σύσταση εμβολιασμού στα παιδιά και στους εφήβους, είπε ότι είναι ξεκάθαρο πως ο εμβολιασμός τα προστατεύει.

    Μάλιστα αναφέρθηκε στο πολυσυστηματικό υπερφλεγμονώδες σύνδρομο MISC, το οποίο εμφανίζεται δύο με έξι εβδομάδες μετά από τη νόσο είτε αυτή είναι ήπια είτε όχι, σημειώνοντας πως σύμφωνα με τα νεώτερα δεδομένα, δύο δόσεις του εμβολίου της Phizer προστατεύουν αποτελεσματικά από το σύνδρομο αυτό.

    Επίσης η κυρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στο αυξημένο ποσοστό διαβήτη που παρατηρείται σε παιδιά κάτω των 18 ετών που νόσησαν από covid-19 , κάτι που προκύπτει από διεθνείς μελέτες, τονίζοντας ότι η λοίμωξη αποτελεί αυξημένο παράγοντα για σακχαρώδη διαβήτη.

    Επανερχόμενη, στις ερωτήσεις που γίνονται για την τέταρτη δόση είπε ότι είναι κάτι που θα συζητηθεί στο μέλλον και το ζήτημα της 4ης δόσης εξαρτάται ανάλογα και με τα επιδημιολογικά δεδομένα.

    Η ίδια χαρακτήρισε προς το παρόν την τέταρτη δόση άσκηση επί χάρτου, ενώ όταν ρωτήθηκε για αν συμμερίζεται την αισιοδοξία που εκφράζουν ορισμένοι ότι θα έχουμε τελειώσει με τον κορονοϊό την άνοιξη είπε ότι «καλή είναι η αισιοδοξία αλλά καλό είναι να ετοιμαζόμαστε και για κάθε άλλο ενδεχόμενο».

    Η Όμικρον μπορεί να εγκαταστήσει μία υψηλή ανοσία αλλά δεν φτάνει για να δημιουργήσει την ανοσία της αγέλης, τόνισε. Και προσέθεσε ότι ο ιός αυτός μας έχει δώσει πάρα πολλές παραλλαγές σε μικρό χρονικό διάστημα και δεν αποκλείεται να μας δώσει κι άλλες, οπότε είναι λογικό οι εταιρείες να προετοιμάζονται για την τέταρτη δόση. Η αισιοδοξία χρειάζεται αλλά και η ετοιμότητα, σημείωσε χαρακτηριστικά.

    Η ίδια τόνισε ότι η αναμνηστική τρίτη δόση προσφέρει πολύ καλή προστασία και αποτελεί ουσιαστικά ασπίδα για τη σοβαρή νόσηση.

    Σε σχετική ερώτηση για την πορεία της γρίπης στη χώρα μας, είπε ότι δεν έχουμε ενδείξεις για επιδημία γρίπης έως τώρα ενώ για την περίπτωση του συνδυασμού γρίπης με κορονοϊό και την περίπτωση που έχει εμφανιστεί σε μία έγκυο από το Ισραήλ είπε ότι δεν υπάρχουν ακόμα σημαντικές καταγραφές.

    Τέλος, επισήμανε ότι με βάση τα όσα γνωρίζει από συναδέλφους της δεν υπάρχουν διασωληνωμένοι ασθενείς με Όμικρον στην χώρα μας.

    Αξίζει να σημειωθεί πως η κυρία Θεοδωρίδου ξεκίνησε την τοποθέτηση της μιλώντας για τις εκατομμύρια ώρες διδασκαλίας που χάθηκαν λόγω του κορονοϊού και τόνισε ότι τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του αυτοελέγχου πριν ανοίξουν τα σχολεία. Το 2022 δεν μπορεί να είναι ένας χρόνος με κλειστά σχολεία σημείωσε και πρόσθεσε « Η πανδημία είχε την πιο καταστροφική επίδραση στην ιστορία της εκπαίδευσης».

    Αποτελεσματικό το εμβόλιο της Pfizer

    Σχολιάζοντας μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 6 Ιανουαρίου και αφορά σε παιδιά 5 έως 11 ετών, που εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο της Pfizer, σημείωσε ότι τα στοιχεία αποδεικνύουν την προστασία και αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Πρόσθεσε παράλληλα ότι εάν έχει χορηγηθεί πρώτη δόση και ακολουθήσει νόσηση, δεν χρειάζεται επιπλέον δόση.

    Για τη νόσο MIS-C τόνισε ότι είχε επισημανθεί ο σπάνιος και υπαρκτός κίνδυνος, αλλά σύμφωνα με μελέτη από τις ΗΠΑ, δύο δόσεις εμβολίου της Pfizer προστατεύουν σε ποσοστό 91% από το σύνδρομο αυτό.

    Η 16η Ιανουαρίου καταληκτική ημερομηνία για τους άνω των 60

    «Ξεπεράσαμε τους 18.100.000 εμβολιασμούς», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ενώ πλήρως εμβολιασμένοι είναι 7.150.000 πολίτες, δηλαδή το 68,1% επί του συνολικού πληθυσμού και 77,7% επί του ενήλικου πληθυσμού. Επίσης, περισσότερα από 37.000 παιδιά έχουν εμβολιαστεί.

    Στους 180.000 υπολογίζονται οι πολίτες άνω των 60 ετών οι οποίοι έσπευσαν να κλείσουν ραντεβού πρώτης δόσης μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης για επιβολή προστίμων, εφόσον δεν προβούν σε εμβολιασμό, ενώ πρόσθεσε πως πλέον σε αυτή την ηλικιακή ομάδα η εμβολιαστική κάλυψη ξεπερνάει το 90%.

    Η καταληκτική ημερομηνία για τους άνω των 60 ετών είναι η 16η Ιανουαρίου και «από τότε και μετά ξεκινά η βεβαίωση των προστίμων», υπενθύμισε.

    Αναφορικά με την αναμνηστική δόση, είπε ότι έχουν χορηγηθεί 3,9 εκατ. δόσεις και έχει εμβολιστεί το 68,2% επί των δικαιούχων, ενώ το 14,2% έχουν προγραμματίσει ραντεβού εμβολιασμού.

    Επιπρόσθετα, συνόψισε πως οι πολίτες άνω των 18 ετών οι οποίοι δεν έχουν πραγματοποιήσει αναμνηστική δόση εμβολίου για τον κορονοϊό και έχουν ήδη περάσει επτά μήνες, εάν έχουν κάνει εμβόλιο δύο δόσεων ή 3 μήνες εάν έχουν κάνει μονοδοσικό, έχουν περιθώριο να κλείσουν ραντεβού μέχρι τις 31/1. ,

    Για το Παίδων Πεντέλης, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε: «Σήμερα λειτούργησε κανονικά, εκεί θα γίνουν δέκα εμβολιαστικές γραμμές, οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν μάλλον από Δευτέρα».

    Δείτε την ενημέρωση:

    Διαβάστε επίσης:

    27.766 νέα κρούσματα, 85 θάνατοι και 654 διασωληνωμένοι – Η γεωγραφική κατανομή

    Moderna: Η εταιρεία εργάζεται για την ανάπτυξη ειδικού εμβολίου για την παραλλαγή Όμικρον



    ΣΧΟΛΙΑ