• ΥΓΕΙΑ

    Λατινική Αμερική: 990 νέοι θάνατοι στη Βραζιλία, 719 στο Μεξικό – Σε καραντίνα ξανά το Μπουένος Άιρες


    Η Λατινική Αμερική συνεχίζει να βρίσκεται στο επίκεντρο της πανδημίας της Covid-19, με εκατοντάδες θανάτους να καταγράφονται για μια ακόμα ημέρα από τις υγειονομικές αρχές των χωρών.

    Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν ακόμη 990 θάνατοι ασθενών εξαιτίας της COVID-19 και 46.860 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

    Ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα της Λατινικής Αμερικής έφθασε έτσι τους 55.961 νεκρούς, ενώ το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον ιό ανέρχεται πλέον — επισήμως — σε 1.274.974.

    Στο Μεξικό το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε την Παεςρασκευή ότι το προηγούμενο εικοσιτετράωρο κατέγραψε 719 νέους θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 5.441 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

    Ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα έφθασε τους 25.779 νεκρούς επί συνόλου 208.392 ανθρώπων που προσβλήθηκαν.

    Στελέχη της κυβέρνησης του προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ τονίζουν ότι ο πραγματικός αριθμός των Μεξικανών που έχουν μολυνθεί είναι πιθανόν πολύ υψηλότερος από αυτόν των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

    Αργεντινή: Ξανά σε καραντίνα το Μπουένος Άιρες

    Ο κεντροαριστερός πρόεδρος της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντες ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα επιβληθούν αυστηρά μέτρα περιορισμού στην πρωτεύουσα της χώρας, το Μπουένος Άιρες, και στην περιφέρειά της από την 1η ως τη 17η Ιουλίου, για να αναχαιτιστεί η αύξηση των κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορονοϊό.

    «Θα κλείσουμε ξανά την μητροπολιτική περιοχή του Μπουένος Άιρες ώστε η κυκλοφορία (του ιού) να μειωθεί δραστικά, για να μειωθούν οι μολύνσεις και η ζήτηση κλινών» σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), εξήγησε ο αρχηγός του κράτους σε διάγγελμά του είχε μαγνητοσκοπηθεί εκ των προτέρων και μεταδόθηκε από τηλεοπτικά δίκτυα της Αργεντινής.

    «Την 1η Ιουλίου, θα ζητήσουμε από όλους να απομονωθούν ξανά στο σπίτι και να μη βγαίνουν παρά μόνο για να κάνουν προμήθειες. Από την 1η ως τη 17η Ιουλίου έτσι θα είναι τα πράγματα. Μόνο οι απολύτως απαραίτητες υπηρεσίες θα συνεχίσουν να λειτουργούν και ορισμένες βιομηχανίες σε κάποιες περιοχές», διευκρίνισε ο Φερνάντες.

    Τα μέτρα περιορισμού που επιβλήθηκαν στην πρωτεύουσα της Αργεντινής την 20ή Μαρτίου άρχισαν να χαλαρώνουν τις τελευταίες εβδομάδες, όμως ο αριθμός των κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 άρχισε να επιταχύνεται. Συνολικά, η χώρα των 44 εκατομμυρίων κατοίκων έχει καταγράψει 52.444 κρούσματα μόλυνσης από τον ιό και 1.167 θανάτους εξαιτίας του οξέος συνδρόμου του αναπνευστικού που προκαλεί.

    Σύμφωνα με τον αρχηγό του κράτους σκοπός είναι να αποφευχθεί ο κίνδυνος το Μπουένος Άιρες και η περιφέρειά του, όπου ζουν 14 εκατομμύρια κάτοικοι, «να μολύνουν την υπόλοιπη χώρα», όπου η δραστηριότητα έχει αποκατασταθεί κατά περίπου 80%.

    Ο Φερνάντες επέμεινε ότι οι ανυπόφορες για πολλούς εβδομάδες περιορισμού «έσωσαν ζωές», επιτρέποντας στο σύστημα υγείας να αντεπεξέλθει, να ετοιμαστεί και να εφοδιαστεί.

    «Δεν τα έχω χάσει, ξέρω πολύ καλά» ότι η πανδημία του κορονοϊού και τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνησή του για την αναχαίτισή της «έχουν πολύ αρνητικές συνέπειες» στην οικονομία — που βρίσκεται ήδη σε ύφεση εδώ και δύο χρόνια κι αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 9,9% το 2020, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου — σημείωσε ο πρόεδρος.

    «Η οικονομία επιδεινώνεται, αλλά θα ανακάμψει. Αυτοί που δυστυχώς δεν θα ανακάμψουν είναι αυτοί οι χιλιάδες συμπολίτες μας που μας άφησαν», επέμεινε ο Φερνάντες τονίζοντας την ανάγκη να εφαρμοστούν τα μέτρα.

    «Ο περιορισμός είναι μια θεραπεία, η μόνη θεραπεία που γνωρίζουμε», είπε ο πρόεδρος, υπογραμμίζοντας ότι η προσπάθεια που έγινε ήταν κάθε άλλο παρά «ανώφελη». «Αν δεν είχαμε κάνει αυτό που κάναμε όλα θα ήταν πολύ πιο βαριά», εξήγησε.

    Η κατάσταση στην Αργεντινή είναι ελεγχόμενη σε σύγκριση με τις γειτονικές της χώρες (Βραζιλία, Χιλή, Περού), αλλά το τελευταίο διάστημα καταγράφεται ανησυχητική ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στην πυκνοκατοικημένη πρωτεύουσα της χώρας. Τα κρούσματα πενταπλασιάστηκαν από τον Μάιο και ξεπέρασαν τα 50.000 την Πέμπτη.

    Γιατροί και υγειονομικοί εξέφραζαν φόβους νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η κορύφωση της πανδημίας έρχεται το αμέσως προσεχές διάστημα, μαζί με τον χειμώνα του νότιου ημισφαιρίου.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



    ΣΧΟΛΙΑ