• ΥΓΕΙΑ

    Κρυολόγημα: Ποιες θεραπείες «δουλεύουν» και ποιες μπορεί να αποβούν επικίνδυνες

    • NewsRoom
    γρίπη


    Είναι γεγονός ότι τίποτα δεν μπορεί να θεραπεύσει ένα κρυολόγημα, το οποίο πρέπει να κάνει τον κύκλο  του και στη συνέχεια υποχωρεί μόνο του. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια μέτρα που θα μπορούσαν να μειώσουν την ένταση των συμπτωμάτων και την γενικότερη κακουχία.

    Η Mayo Clinic έχει καταρτίσει μια λίστα με τα μέτρα αυτά, συμπεριλαμβάνοντας τι γνωρίζουν οι επιστήμονες μέχρι σήμερα για την αποτελεσματικότητά τους.

    Θεραπευτικά μέτρα που έχουν αποτέλεσμα

    Εάν πέσετε… θύμα ενός κρυολογήματος, τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν για μία έως δύο εβδομάδες. Εκτός από την ανάπαυση, τα παρακάτω μέτρα μπορεί να σας βοηθήσουν να αισθανθείτε καλύτερα:

    Ενυδάτωση. Το νερό, ο χυμός, ο ζωμός ή το ζεστό νερό με λεμόνι και μέλι βοηθούν στη  βελτίωση της ρινικής συμφόρησης και εμποδίζουν την αφυδάτωση. Αποφύγετε το αλκοόλ, τον καφέ και τα κφεϊνούχα αναψυκτικά, τα οποία μπορεί να επιδεινώσουν την αφυδάτωση.

    Ανάπαυση: Ο οργανισμός χρειάζεται ξεκούραση για να αναρρώσει.

    Γαργάρες για τον πονόλαιμο. Οι γαργάρες με αλατόνερο – 1/4 έως 1/2 κουταλιού του γλυκού αλάτι διαλυμένο σε ένα ποτήρι ζεστό νερό των 200 γραμμ. μπορεί να ανακουφίσει προσωρινά από τον πονόλαιμο. Tα παιδιά ηλικίας κάτω των 6 ετών δεν είναι σε θέση να κάνουν σωστά γαργάρερς.

    Μπορείτε, επίσης, να δοκιμάσετε σπρέι, παστίλιες ή καραμέλες για τον πονόλαιμο. Να είστε προσεκτικοί όταν δίνετε παστίλιες ή καραμέλες στα παιδιά καθώς υπάρχει ο κίνδυνος πνιγμού. Αποφύγετε τη χορήγησή τους σε παιδιά ηλικίας κάτω των 6 ετών.

    Ρινικές σταγόνες και σπρέι: Οι ρινικές σταγόνες και οι ψεκασμοί αλατούχου ορού μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από τη ρινική συμφόρηση. Στα βρέφη, οι ειδικοί συστήνουν να τοποθετηθούν αρκετές σταγόνες αλατούχου διαλύματος σε ένα ρουθούνι με σύριγγα και στη συνέχεια  στο άλλο. Το ρύγχος της σύριγγας πρέπει να εισχωρεί στο ρουθούνι περίπου 6 έως 12 χιλιοστά και να απελευθερώνεται αργά το διάλυμα. Τα ρινικά σπρέι αλατούχου διαλύματος μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μεγαλύτερα παιδιά.

    Παυσίπονα. Για παιδιά ηλικίας 6 μηνών ή μικρότερα, χορηγήστε μόνο ακεταμινοφαίνη. Για παιδιά ηλικίας άνω των 6 μηνών, μπορείτε να χορηγείτε είτε ακεταμινοφαίνη είτε ιβουπροφαίνη. Ρωτήστε τον γιατρό σας για τη σωστή δόση, ανάλογα με την ηλικία και το βάρος του παιδιού σας. Οι ενήλικες μπορούν να παίρνουν ακεταμινοφαίνη, ιβουπροφαίνη ή ασπιρίνη.

    Να είστε προσεκτικοί όταν χορηγείτε ασπιρίνη σε παιδιά ή εφήβους. Παρόλο που έχει εγκριθεί για χρήση σε παιδιά ηλικίας μεγαλύτερης των 3 ετών, τα παιδιά και οι έφηβοι που αναρρώνουν από ανεμοβλογιά ή συμπτώματα που προσομοιάζουν με γρίπη δεν πρέπει ποτέ να λαμβάνουν ασπιρίνη. Κι αυτό γιατί, σε αυτές τις περιπτώσεις, η ασπιρίνη συνδέεται με το σύνδρομο Reye, μια σπάνια αλλά δυνητικά απειλητική για τη ζωή κατάσταση.

    Ζεστά υγρά και σούπες. Η κατανάλωση ζεστών υγρών, όπως η κοτόσουπα, το τσάι ή ο ζεστός χυμός μήλου, μπορεί να είναι χαλαρωτική και να διευκολύνει τη ρινική συμφόρηση αυξάνοντας τη ροή της βλέννας.

    Υγρασία στον αέρα. Ένας υγραντήρας μπορεί να προσθέσει υγρασία στο σπίτι σας, βοηθώντας στην ανακούφιση από τη συμφόρηση. Αλλάξτε το νερό καθημερινά και καθαρίστε τη συσκευή σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.

    Μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (OTC). Για τους ενήλικες και τα παιδιά ηλικίας άνω των 5 ετών, τα OTC αποσυμφορητικά, τα αντιισταμινικά και τα αναλγητικά μπορούν να προσφέρουν κάποια ανακούφιση των συμπτωμάτων. Ωστόσο, δεν θα αποτρέψουν ένα κρυολόγημα, ούτε θα μειώσουν τη διάρκειά του και τα περισσότερα έχουν ανεπιθύμητες ενέργειες.

    Οι ειδικοί συμφωνούν ότι αυτά δεν πρέπει να δίνονται σε μικρότερα παιδιά. Η υπερβολική χρήση και η κατάχρηση αυτών των φαρμάκων μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη. Συζητήστε με τον παιδίατρο προτού δώσετε οποιαδήποτε φάρμακα. Σε κάθε περίπτωση, λαμβάνετε τα φάρμακα μόνο σύμφωνα με τις οδηγίες.

    Θεραπείες που δεν λειτουργούν

    Ο κατάλογος των αναποτελεσματικών θεραπειών για το κρυολόγημα είναι μακρύς. Ορισμένες από τις πιο κοινές περιλαμβάνουν:

    Αντιβιοτικά. Τα φάρμακα αυτά επιτίθενται στα μικρόβια, αλλά δεν βοηθούν ενάντια στους ιούς του κρυολογήματος. Μην ζητάτε από το γιατρό σας αντιβιοτικά για το κρυολόγημα και μην χρησιμοποιείτε παλιά αντιβιοτικά που έχετε στη διάθεσή σας. Αφενός δεν θα δείτε κανένα αποτέλεσμα, αφετέρου η ακατάλληλη χρήση αντιβιοτικών συμβάλλει στο σοβαρό και αυξανόμενο πρόβλημα των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά μικροβίων.

    Μη συνταγογραφούμενα φάρμακα για το κρυολόγημα και το βήχα σε μικρά παιδιά. Τα φάρμακα αυτά μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές, ακόμη και απειλητικές για τη ζωή ανεπιθύμητες ενέργειες στα παιδιά. Συζητήστε με τον παιδίατρο προτού δώσετε οποιαδήποτε φάρμακα στα παιδιά σας.

    Θεραπείες με αντικρουόμενα αποτελέσματα

    Παρά τις συνεχιζόμενες μελέτες, η επιστήμη εξακολουθεί να μην παρέχει σαφή συμπεράσματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα ορισμένων δημοφιλών θεραπειών για το κρυολόγημα:

    Βιταμίνη C. Φαίνεται ότι η λήψη βιταμίνης C δεν θα βοηθήσει τον μέσο άνθρωπο να εμποδίσει το κρυολόγημα. Ωστόσο, η λήψη της πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων μπορεί να μειώσει τη διάρκειά τους. Η βιταμίνη C μπορεί να προσφέρει όφελος σε άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο κρυολογήματος λόγω συχνής έκθεσης στο κρύο.

    Echinacea. Τα αποτελέσματα της μελέτης σχετικά με το εάν η echinacea προλαμβάνει ή τη διάρκεια του κρυολογήματος είναι ασαφή. Ορισμένες μελέτες δεν δείχνουν κανένα όφελος. Άλλες παρουσιάζουν κάποια μείωση της σοβαρότητας και της διάρκειας των συμπτωμάτων όταν λαμβάνεται στα αρχικά στάδια του κρυολογήματος. Διάφοροι τύποι εχινάκειας που χρησιμοποιήθηκαν σε διάφορες μελέτες μπορεί να έχουν συμβάλει στα διαφορετικά αποτελέσματα.

    Η Echinacea φαίνεται να είναι πιο αποτελεσματική όταν η λήψη της ξεκινά όταν παρατηρηθούν τα πρώτα συμπτώματα και συνεχίζεται για 7 έως 10 ημέρες. Φαίνεται ότι είναι ασφαλής για τους υγιείς ενήλικες, αλλά μπορεί να αλληλεπιδράσει με πολλά φάρμακα. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν πάρετε εχινάκεια ή οποιοδήποτε άλλο συμπλήρωμα.

    Ψευδάργυρος. Υπήρξε πολλή συζήτηση σχετικά με τη λήψη ψευδαργύρου για το κρυολόγημα από τότε που μια μελέτη του 1984 έδειξε ότι τα συμπληρώματα ψευδαργύρου βοηθούσαν στην πρόληψή του. Από τότε, η έρευνα έχει αναδείξει μικτά αποτελέσματα.

    Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι οι παστίλιες ή το σιρόπι ψευδαργύρου μειώνουν τη διάρκεια ενός κρυολογήματος κατά μία ημέρα, ειδικά όταν λαμβάνονται εντός 24 ωρών από τα πρώτα συμπτώματα.

    Ο ψευδάργυρος έχει επίσης δυνητικά επιβλαβείς παρενέργειες. Συζητήστε με το γιατρό σας προτού εξετάσετε τη χρήση του.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Κοτόσουπα: Το μυστικό πίσω από την θεραπευτική της δράση

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Είναι κοινό κρυολόγημα ή γρίπη; Πώς θα τα ξεχωρίσετε

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πέντε μυστικά διατροφής για να καταπολεμήσετε τις ιώσεις και τη γρίπη



    ΣΧΟΛΙΑ