• ΥΓΕΙΑ

    Κορονοϊός: Φόβοι για νέο κύμα από φθινόπωρο – Πώς επηρεάζει η μετάλλαξη Δέλτα που πλήττει ήδη την Ευρώπη


    Ολοένα και μεγαλώνουν οι φόβοι για την έλευση ενός νέου, τέταρτου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού από το ερχόμενο φθινόπωρο, κυρίως λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, που ήδη πλήττει την Ευρώπη

    Ένα πιθανό τέταρτο κύμα πανδημίας, εξαιτίας της μετάλλαξης Δέλτα, από το φθινόπωρο είναι το σενάριο που τρομάζει τους ειδικούς και γι’ αυτό ζητούν από τους πολίτες να εμβολιαστούν, καθώς το εμβόλιο κατά του κορονοϊού θα είναι αποτελεσματικότερο αν έχουν γίνει και οι δύο δόσεις.

    Επιστήμονες και γιατροί κρούουν από τώρα τον κώδωνα του κινδύνου για την Ελλάδα, καθώς στην Ευρώπη η μετάλλαξη Δέλτα πλήττει ήδη Βρετανία και Πορτογαλία.

    Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης προειδοποιεί για ένα 4ο κύμα πανδημίας από το φθινόπωρο, εξαιτίας της μετάλλαξης Δέλτα, όμως δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο, αν δεν είμαστε προσεκτικοί, να φτάσει στην Ελλάδα και το καλοκαίρι.

    Μιλώντας στο Mega, ο κ. Τζανάκης τόνισε πως «αυτή τη στιγμή κυριαρχεί η βρετανική μετάλλαξη. Το στέλεχος Δέλτα είναι η ινδική μετάλλαξη, μεταδίδεται 40%-60% περισσότερο από τη βρετανική και όπου έχει ακουμπήσει έχει κυριαρχήσει μέσα σε λίγες εβδομάδες. Αυτή τη μετάλλαξη φοβόμαστε, μιλάμε για τέταρτο κύμα τον Σεπτέμβριο, αλλά μπορεί η μετάλλαξη να έρθει και με τους τουρίστες, οπότε μπορεί να έχουμε το τέταρτο κύμα και μέσα στο καλοκαίρι».

    «Επομένως πρέπει να ολοκληρώσουμε όλοι τον εμβολιασμό μας, ώστε με ένα 70%-75% να διασφαλίσουμε ότι δεν θα έχουμε πρόβλημα το καλοκαίρι, και συνεχίζοντας να οχυρωθούμε για το φθινόπωρο. Τότε η βαριά νόσηση και ο θάνατος θα αφορούν αποκλειστικά και μόνο σε ανεμβολίαστους».

    Σύμφωνα με τον ίδιο, με τους εμβολιασμούς περιορίζεται η δυναμική του 4ου κύματος. «Δεν αποκλείουμε ένα μικρό κύμα τέλος Σεπτέμβρη, αλλά αν ξεπεράσουμε το 80%-85% των εμβολιασμών δεν θα υπάρχει καθόλου κύμα. Όσο πιο μεταδοτικά είναι τα στελέχη που έρχονται, τόσο μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμένων χρειαζόμαστε για να είμαστε ασφαλείς», τόνισε ο Νίκος Τζανάκης.

    Προειδοποίηση προς τους ανεμβολίαστους απευθύνει, από την πλευρά του, ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Αχιλλέας Γραβάνης, σημειώνοντας ότι το 4ο κύμα της πανδημίας το φθινόπωρο θα τους αφορά σχεδόν αποκλειστικά.

    Σε ανάρτησή του στο Facebook τονίζει επίσης ότι οι περιπτώσεις βαριάς νόσησης και θανάτου θα αφορούν τους ανεμβολίαστους σχεδόν κατά 95%, ενώ επισημαίνει ότι επειδή θα είναι η μειοψηφία, «θα είναι δύσκολη η κοινωνική και οικονομική αιτιολόγηση ενός γενικού lockdown που θα σας προστατεύσει». Προειδοποιεί παράλληλα για το στέλεχος Δέλτα της Ινδίας «που επικρατεί ταχύτατα λόγω της μεγαλύτερης κατά 60% μολυσματικότητας», αλλά «καλύπτεται από τον πλήρη εμβολιασμό και με τις δύο δόσεις των Pfizer και AstraZeneca εμβολίων».

    Η ανάρτηση του κ. Γραβάνη

    ALERT ΠΡΟΣ ΑΝΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΥΣ

    Το 4ο κύμα της Πανδημίας το φθινόπωρο θα σας αφορά σχεδόν αποκλειστικά. Οι περιπτώσεις βαριάς νόσου και θανάτου θα σας αφορούν σχεδόν κατά 95%. Επειδή θα είστε η μειοψηφία (περίπου το 70% θα έχει εμβολιαστεί) θα είναι δύσκολη η κοινωνική και οικονομική αιτιολόγηση ενός γενικού lockdown που θα σας προστατεύσει. Το πολύ επικίνδυνο νέο στέλεχος του ιού, το Delta της Ινδίας που επικρατεί ταχύτατα λόγω της μεγαλύτερης κατά 60% μολυσματικότητας, καλύπτεται από τον πλήρη εμβολιασμό και με τις δυο δόσεις των Pfizer και AstraZeneca εμβολίων (αναμένουμε τα αποτελέσματα για τα Moderna και J&J), η μια δόση δεν προστατεύει (δημοσιευμένα δεδομένα πριν λίγες μέρες από το Public Health England αλλά και το Francis Crick Institute). Η πλήρης λοιπόν προστασία από το Delta στέλεχος απαιτεί 40-80 μέρες για πλήρη εμβολιασμό. Ανεμβολίαστοι γρηγορείτε …

    Η μετάλλαξη Δέλτα βρίσκεται ήδη σε Βρετανία και Πορτογαλία -Προβληματισμός στην Ευρώπη
    Την ίδια στιγμή σε κατάσταση συναγερμού παραμένει η Ευρώπη για τη μετάλλαξη Δέλτα, καθώς η συγκεκριμένη παραλλαγή του κορωνοϊού που προελαύνει στη Βρετανία, έχει φτάσει και στην Πορτογαλία, ενώ τοπικές εστίες έξαρσης εντοπίζονται σε Γερμανία, Γαλλία και Ισπανία.

    «Είμαστε καθ΄οδόν προς τη συντριβή του ιού και της πανδημίας και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιτρέψουμε στη μετάλλαξη Δέλτα να πάρει το πάνω χέρι», ανέφερε ο Γάλλος υπουργός Υγείας, Ολιβιέ Βεράν, την περασμένη Τρίτη.

    Στην Πορτογαλία, το εθνικό Ινστιτούτο Υγείας ανέφερε πως η παραλλαγή Δέλτα, που ταυτοποιήθηκε πρώτα στην Ινδία, αντιπροσωπεύει πάνω από το 60% των κρουσμάτων στην περιοχή της Λισαβόνας, αν και παραμένει σε επίπεδα μικρότερα του 15% στο βόρειο τμήμα της Πορτογαλίας. Η παραλλαγή Άλφα, που ήταν προηγουμένως κυρίαρχη στη Βρετανία, είναι συνηθέστερη στη βόρεια Πορτογαλία, καθώς αντιπροσωπεύει το 80% των μολύνσεων εκεί και μόλις το 30% στο εσωτερικό και τα περίχωρα της Λισαβόνας, σύμφωνα με το ινστιτούτο.

    Το Σάββατο, εξάλλου, η Πορτογαλία ανακοίνωσε πάνω από 1.000 νέα κρούσματα COVID-19 για τέταρτη συναπτή ημέρα και ο αριθμός των ανθρώπων που διαγιγνώσκονται θετικοί κάθε 24 ώρες έχει επιστρέψει στα επίπεδα που καταγράφονταν στα τέλη Φεβρουαρίου, όταν η χώρα βρισκόταν σε lockdown.

    Διαβάστε ακόμη:

    ΕΟΔΥ: 248 κρούσματα, 14 θάνατοι και 296 διασωληνωμένοι σε ένα 24ωρο

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ