• ΥΓΕΙΑ

    Κορονοϊός: Επιφυλάξεις για τα διαγνωστικά τεστ που διακινούνται από τα φαρμακεία

    • NewsRoom


    Τις επιφυλάξεις του σχετικά με την αξιοπιστία των διαγνωστικών τεστ για το νέο κορονοϊό που διακινούνται από τα φαρμακεία εκφράζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ).

    Σε επιστολή που απέστειλε στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), επισημαίνει ότι σε φαρμακεία διακινούνται τις τελευταίες ημέρες ημέρες τεστ για τη διάγνωση του κορονοϊού, σκευάσματα που δεν είναι γνωστό εάν έχουν γνωστοποιηθεί ή εγκριθεί από τον Οργανισμό και ζητά να διερευνηθεί η αξιοπιστία και η ασφάλειά τους.
    “Αναμφίβολα η συγκεκριμένη εξέταση είναι ιατρική πράξη, η οποία πρέπει να διενεργείται μόνο κατ΄ εντολή ιατρού σε συγκεκριμένο χρόνο και μόνο από ιατρούς. Είναι γνωστό ότι διαγνωστική εξέταση που διενεργήθηκε ακαίρως ή χωρίς ενδείξεις μπορεί να έχει ψευδώς αρνητικό αποτέλεσμα, με ό,τι  αυτό συνεπάγεται.
    Παρακαλούμε για τις δικές σας άμεσες ενέργειες στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας, ώστε να διερευνηθεί αν πράγματι κάτι τέτοιο συμβαίνει και να ενημερωθεί το κοινό με γνώμονα τη δημόσια υγεία”, αναφέρει στην επιστολή του ο ΙΣΑ.

    Σημειώνεται ότι τα τεστ διενεργούνται σε οργανωμένες κλινικές και εργαστήρια με ειδικούς χώρους απομόνωσης.

    Ειδικότερα, στο δημόσιο τομέα η εξέταση γίνεται στα 7 εργαστήρια αναφοράς (Παστέρ, Μικροβιολογικό Εργαστήριο του ΕΚΠΑ, Π.Γ.Ν. “Αττικόν”, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Π.Γ.Ν. Ηρακλείου, Π.Γ.Ν. Πατρών και Π.Γ.Ν. Λάρισας).

    Οι Υγειονομικές Αρχές συνιστούν στους πολίτες που εμφανίζουν ήπια συμπτώματα, να μην απευθύνονται στα νοσοκομεία για έλεγχο, καθώς υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης της νόσου σε ευπαθείς ομάδες αλλά και να εκτεθούν οι ίδιοι στον ιό σε περίπτωση που τα συμπτώματά τους οφείλονται σε κάποια άλλη ίωση.

    Όσον αφορά τον ιδιωτικό τομέα, θα πρέπει αν γίνεται είτε σε δομή που διαθέτει χώρο απομόνωσης είτε να ληφθεί δείγμα κατ’ οίκον. Ήδη μεγάλες κλινικές έχουν δημιουργήσει και αυξάνουν ειδικούς χώρους.

    Οι ειδικοί τονίζουν ότι στις ήπιες περιπτώσεις, η γνώση της παρουσίας του ιού σε ατομικό επίπεδο δεν θεωρείται αναγκαία σε αυτό το στάδιο της επιδημίας κυρίως όταν πρόκειται για άτομα που δεν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

     



    ΣΧΟΛΙΑ