• ΥΓΕΙΑ

    Κοροναϊός: Παγκόσμιο επιστημονικό φόρουμ συγκαλεί ο Π.Ο.Υ.


    Παγκόσμιο φόρουμ έρευνας και καινοτομίας συγκαλεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.), προκειμένου να κινητοποιήσει τη διεθνή δράση έναντι του νέου κοροναϊού (2019-nCoV).

    Το φόρουμ θα διεξαχθεί στις 11-12 Φεβρουαρίου στη Γενεύη, σε συνεργασία με την Παγκόσμια Σύμπραξη Έρευνας για την Ετοιμότητα έναντι των Λοιμωδών Νοσημάτων.

    Πρόκειται να συγκεντρώσει βασικούς συντελεστές, όπως κορυφαίους επιστήμονες καθώς και φορείς δημόσιας υγείας, υπουργεία υγείας και ερευνητικούς φορείς, που επιδιώκουν την -κρίσιμη για την υγεία ανθρώπων και ζώων- έρευνα  για το νέο κοροναϊό και την ανάπτυξη εμβολίων, θεραπευτικών και διαγνωστικών μεθόδων, μεταξύ άλλων καινοτομιών.

    Οι συμμετέχοντες θα συζητήσουν διάφορους τομείς έρευνας, συμπεριλαμβανομένου του εντοπισμού της πηγής του ιού καθώς και της ανταλλαγής βιολογικών δειγμάτων και γενετικών ακολουθιών.

    Οι ειδικοί θα βασιστούν σε υπάρχουσες έρευνες για τους κοροναϊούς SARS και MERS, με στόχο να εντοπίσουν τα κενά γνώσης και τις ερευνητικές προτεραιότητες, προκειμένου να επιταχυνθεί η ανάδειξη  επιστημονικών πληροφοριών και η εξεύρεση ιατρικών προϊόντων, που είναι απαραίτητα για να ελαχιστοποιηθεί ο αντίκτυπος της νέας επιδημίας.

    «Η αξιοποίηση της δύναμης της επιστήμης είναι ζωτικής σημασίας, προκειμένου να τεθεί υπό έλεγχο αυτή η επιδημία. Υπάρχουν ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν και εργαλεία που είναι αναγκαίο να αναπτυχθούν το συντομότερο δυνατό. Ο Π.Ο.Υ. διαδραματίζει σημαντικό συντονιστικό ρόλο, φέρνοντας την επιστημονική κοινότητα σε θέση να προσδιορίσει τις ερευνητικές προτεραιότητες και να επιταχύνει την πρόοδο », δηλώνει ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

    Η συνάντηση αναμένεται να παράγει μια παγκόσμια ερευνητική ατζέντα για το νέο κοροναϊό, καθορίζοντας τις προτεραιότητες, σχετικά με τα προγράμματα που θα αναπτυχθούν.

    «Η κατανόηση της νόσου, των πηγών της, της μετάδοσης και της κλινικής σοβαρότητάς της και στη συνέχεια η ανάπτυξη αποτελεσματικών αντιμέτρων, είναι κρίσιμης σημασίας για τον έλεγχο της επιδημίας, τη μείωση των θανάτων και την ελαχιστοποίηση των οικονομικών επιπτώσεων», αναφέρει η Δρ  Soumya Swaminathan, επικεφαλής επιστήμονας του Π.Ο.Υ..

    Επίσης, σύμφωνα με τον Οργανισμό, θα καθιερώσει μηχανισμούς για προσιτή πρόσβαση σε ευάλωτους πληθυσμούς και θα διευκολύνει την εμπλοκή της κοινότητας.

    Ο καθορισμός σαφών παγκόσμιων ερευνητικών προτεραιοτήτων για τους νέους κοροναϊούς θα οδηγήσει σε πιο αποδοτικές επενδύσεις, έρευνα υψηλής ποιότητας και συνέργειες μεταξύ των παγκόσμιων ερευνητών, αναφέρει ο Π.Ο.Υ..



    ΣΧΟΛΙΑ