• ΥΓΕΙΑ

    Κοροναϊός: Έως 30 φορές πιο θανατηφόρος από τη γρίπη σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό ΚΕΕΛΠΝΟ


    Είκοσι έως τριάντα φορές περισσότερους θανάτους προκαλεί η λοίμωξη από το νέο κοροναϊό (COVID-19), συγκριτικά με την εποχική γρίπη, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).

    Το ECDC εκτιμά ότι κάθε χρόνο 15 000 – 75 000 άτομα πεθαίνουν πρόωρα λόγω αιτιών που σχετίζονται με την εποχική γρίπη στην ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νορβηγία, την Ισλανδία και το Λιχτενστάιν, αριθμός που αντιστοιχεί σε περίπου 1 στους 1.000 ανθρώπους που έχουν μολυνθεί. Συγκριτικά, αυτή τη στιγμή το ποσοστό θνησιμότητας για τη λοίμωξη από το νέο κοροναϊό  είναι 20-30 ανά 1.000 άτομα (ECDC).

    Το βασικό πρόβλημα σχετικά με την λοίμωξη COVID-19 είναι ότι, σε αντίθεση με τη γρίπη, δεν υπάρχει εμβόλιο ούτε ειδική θεραπεία για την ασθένεια. Φαίνεται, επίσης, ότι ο ιός είναι τόσο μεταδοτικός όσο η γρίπη, αν όχι περισσότερο. “Δεδομένου ότι είναι ένας νέος ιός, κανείς δεν έχει προηγούμενη ανοσία, η οποία θεωρητικά σημαίνει ότι όλος ο ανθρώπινος πληθυσμός είναι δυνητικά ευάλωτος στη μόλυνση”, αναφέρει το ECDC.

    Ο νέος κοροναϊός (SARS-CoV-2), σχετίζεται γενετικά με τον ιό SARS-CoV-1,  ο οποίος εμφανίστηκε στο τέλος του 2002 επίσης στην Κίνα και προκάλεσε πάνω από 8 000 κρούσματα σε 33 χώρες σε, μια περίοδο οκτώ μηνών. Εντούτοις, ο συγκεκριμένος ιός είχε πολύ υψηλότερη θνησιμότητα με περίπου έναν στους δέκα από τους ανθρώπους που ανέπτυξαν SARS να χάνουν τη ζωή τους.

    Το προφίλ των θυμάτων του νέου κοροναϊού

    Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα διαθέσιμα στοιχεία οι ηλικιωμένοι, οι άνδρες και τα άτομα με υποκείμενα προβλήματα υγείας διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους από COVID-19.

    Ως την ηλικία των 39 ετών το ποσοστό θνησιμότητας είναι 0,2% (κανένα παιδί κάτω των 10 ετών) και περνά στο 0,4% για όσους είναι 40-49 ετών. Στη δεκαετία 50-59 φτάνει το 1,3%, αυξάνει στο 3,6% στη δεκαετία 60-69 ετών και για τους άνω των 70 ετών φτάνει το 8%. Στις ηλικίες άνω των 80 ετών το ποσοστό θνησιμότητας ξεπερνά το 14%.

    Οι άνδρες έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να πεθάνουν από covid-19 σε σχέση με τις γυναίκες. Αν και καταλαμβάνουν το 51,4% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, οι άνδρες αποτελούν τα δύο τρίτα των θανάτων (63,8%).

    Οι συννοσηρότητες αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο θανάτου από Covid-19. Ανάλυση του Κινεζικού Κέντρου Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (CCDC ), που αφορούσε σε  44.672 ασθενείς, έδειξε ότι το ποσοστό θνησιμότητας σε ασθενείς που δεν ανέφεραν άλλα προβλήματα υγείας ήταν 0,9%. Το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 10,5% για τα άτομα με καρδιαγγειακή νόσο, 7,3% για τα άτομα με διαβήτη, 6,3% για τα άτομα με χρόνιες αναπνευστικές ασθένειες όπως η ΧΑΠ, 6,0% για τα άτομα με υπέρταση και 5,6% για τα άτομα με καρκίνο.

    Προειδοποίηση ΠΟΥ

    Ειδικοί εκτιμούν ότι τα κρούσματα SARS-CoV-2 σε παγκόσμιο επίπεδο είναι πολύ περισσότερα, ίσως και εκατοντάδες φορές παραπάνω από τα περίπου 100.000 που αναφέρονται και η απόκλιση αυτή υφίσταται διότι η δυνατότητα καταγραφής εξαρτάται από τη δυνατότητα ανίχνευσης κάθε χώρας, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις είναι ιδιαίτερα χαμηλή.

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) επεσήμανε την Πέμπτη ότι μία μακρά λίστα χωρών δεν επέδειξε το επίπεδο της πολιτικής δέσμευσης που απαιτείται για να αντιμετωπιστεί το επίπεδο της απειλής που δέχονται όλες οι χώρες.

    “Δεν πρόκειται για άσκηση. Αυτή η επιδημία είναι μια απειλή για κάθε χώρα, πλούσια και φτωχή”, δήλωσε ο επικεφαλής του Οργανισμού, Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεεσούς.

    Παράλληλα, κάλεσε τους επικεφαλής των κυβερνήσεων όλων των χωρών να ηγηθούν οι ίδιοι της στρατηγικής για την αντιμετώπιση του ιού και να συντονίσουν όλους τους τομείς αντί να το αναλάβουν τα υπουργεία Υγείας, τονίζοντας ότι αυτό που απαιτείται είναι μια “επιθετική ετοιμότητα”.

     



    ΣΧΟΛΙΑ