• ΥΓΕΙΑ

    Κοινό εμβόλιο μειώνει τα κρούσματα διαβήτη τύπου 1

    εμβόλιο


    Τα μικρά παιδιά που εμβολιάζονται κατά του ροταϊού μπορεί να είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 1 από ό,τι εκείνα που δεν κάνουν το συγκεκριμένο εμβόλιo, σύμφωνα με μελέτη από την Αυστραλία.

    Ο ροταϊός μπορεί να προκαλέσει σοβαρή διάρροια, έμετο, πυρετό και κοιλιακό άλγος. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή αφυδάτωση, με αποτέλεσμα να απαιτείται νοσηλεία προκειμένου να μην κινδυνέψει η ζωή του ασθενούς. Οι λοιμώξεις από ροταϊούς πιστεύεται, επίσης, ότι επιταχύνουν την ανάπτυξη του διαβήτη τύπου 1, αν και ο ακριβής μηχανισμός αυτής της σύνδεσης δεν είναι σαφής.

    Ο διαβήτης τύπου 1 είναι μια αυτοάνοση πάθηση που προοδευτικά οδηγεί στην καταστροφή των β κυττάρων του παγκρέατος, τα οποία παράγουν την ινσουλίνη, μια ορμόνη απαραίτητη στη διαχείριση της γλυκόζης, δηλαδή του σακχάρου του αίματος.

    Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές συνέκριναν τα ποσοστά του διαβήτη τύπου 1 οκτώ χρόνια πριν και τα οκτώ χρόνια μετά το Μάιο του 2007, οπότε και εισήχθη το εμβόλιο, σε βρέφη έξι εβδομάδων και άνω.

    Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι μετά την εισαγωγή του εμβολίου, οι περιπτώσεις διαβήτη τύπου 1 μειώθηκαν κατά 14% μεταξύ των παιδιών ηλικίας μέχρι τεσσάρων ετών,  εντούτοις δεν διαπιστώθηκε κάποια σημαντική αλλαγή μεταξύ των μεγαλύτερων παιδιών, όπως μεταδίδει το Reuters.

    «Ενώ αυτό το εύρημα είναι μόνο προκαταρκτικό,  ο εμβολιασμός έναντι του ροταϊού μπορεί να συγκαταλέγεται στους διάφορους πιθανούς προστατευτικούς παράγοντες από την ανάπτυξη αυτής της ασθένειας», δήλωσε η Dr. Kirsten Perrett από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης στην Αυστραλία. Η ίδια επεσήμανε ότι σε αυτό το στάδιο η ακριβής αιτία του διαβήτη τύπου 1 δεν είναι γνωστή και επειδή δεν έχει συνδεθεί σαφώς με άλλους τροποποιήσιμους παράγοντες δεν μπορεί να προληφθεί.

    Η πιο κοινή μορφή της νόσου, ο διαβήτης τύπου 2, συνδέεται με την παχυσαρκία και τη γήρανση και εκδηλώνεται όταν ο οργανισμός δεν χρησιμοποιεί σωστά ή δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη για να μετατρέπει το σάκχαρο του αίματος σε ενέργεια. Η λιγότερο συνήθης μορφή, ο διαβήτης τύπου 1, αναπτύσσεται στην παιδική ή στην νεαρή ηλικία και εμφανίζεται όταν το πάγκρεας δεν παράγει καθόλου ινσουλίνη.

    Στην Ελλάδα, το εμβόλιο κατά του ροταϊού υπάγεται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών και χορηγείται από το στόμα. Υπάρχουν δύο ήδη εμβολίων το μονοδύναμο, το οποίο χορηγείται σε δύο δόσεις (2ος και 4ος μήνας) και το πενταδύναμο, το οποίο χορηγείται σε τρεις δόσεις (2ος, 4ος, 6ος μήνας).

    Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση JAMA Pediatrics

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Εκτός γλυκαιμικού στόχου οι διαβητικοί τύπου 2

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Διαβήτης: Σημαντική αύξηση των β-κυττάρων με νέο φαρμακευτικό «ντουέτο»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: 1 στους 2 ανθρώπους ζουν με διαβήτη και δεν το γνωρίζουν



    ΣΧΟΛΙΑ