• ΥΓΕΙΑ

    Διαβήτης: Σημαντική αύξηση των β-κυττάρων με νέο φαρμακευτικό «ντουέτο»

    • Έφη Τσιβίκα
    διαβήτης


    Ένα σημαντικό βήμα προς τη θεραπεία του διαβήτη, αποκαθιστώντας την ικανότητα του οργανισμού να παράγει ινσουλίνη με φάρμακα, ήρθε στο φως της δημοσιότητας.

    Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής  Icahn στο Mount Sinai της Νέας Υόρκης ανακάλυψαν έναν νέο συνδυασμό δύο κατηγοριών φαρμάκων που προκαλούν τον υψηλότερο ρυθμό πολλαπλασιασμού που παρατηρήθηκε ποτέ σε ενήλικα ανθρώπινα β κύτταρα – τα κύτταρα του παγκρέατος  που παράγουν ινσουλίνη.

    Σε προηγούμενη εργασία, η ομάδα είχε διερευνήσει ένα μικρό μόριο που μπλοκάρει ένα ένζυμο που ονομάζεται διπλής ειδικότητας ρυθμιζόμενη από φωσφορυλίωση τυροσίνης κινάση 1Α (DYRK1A). Αυτό το μόριο οδήγησε σε ρυθμό πολλαπλασιασμού των β-κυττάρων  κατά 1,5 έως 3% την ημέρα.

    Στη νέα μελέτη η ομάδα προχώρησε ένα βήμα παρακάτω αποδεικνύοντας πως η προσθήκη ενός μικρού μορίου από μια διαφορετική κατηγορία φαρμάκων αύξησε τον ρυθμό πολλαπλασιασμού σε μέσο όρο 5-8%. Το δεύτερο φάρμακο μπλοκάρει τα μέλη της υπερ-οικογένειας του μεταμορφωτικού αυξητικού παράγοντα-βήτα (TGFβSF).

    Σύμφωνα με τον Andrew Stewart, MD, Διευθυντή του Ινστιτούτου Διαβήτη, Παχυσαρκίας και Μεταβολισμού στο νοσοκομείο Mount Sinai και επικεφαλής της μελέτης, κανένα από τα διαθέσιμα σήμερα φάρμακα για τη θεραπεία του διαβήτη δεν είναι αρκετά αποτελεσματικό στον πολλαπλασιασμό των ανθρώπινων β- κυττάρων.

    Όπως εξηγεί, οι ερευνητές διερευνούν άλλες προσεγγίσεις, όπως μεταμόσχευση β- κυττάρων ή παγκρέατος και θεραπείες που χρησιμοποιούν βλαστοκύτταρα για τη δημιουργία νέων β-κυττάρων, εντούτοις, καμία από αυτές δεν είναι ευρέως διαδεδομένη.

    «Τα ευρήματα δείχνουν ότι ο συνδυασμός φαρμάκων δεν λειτουργεί μόνο σε βήτα κύτταρα που ανακτούν οι επιστήμονες από «φυσιολογικές πτωματικές ανθρώπινες νησίδες», αλλά και σε βήτα κύτταρα που “αναπτύχθηκαν από ανθρώπινα βλαστοκύτταρα” και «από άτομα με διαβήτη τύπου 2».

    Η απώλεια των β-κυττάρων έχει αναγνωριστεί από καιρό ως αιτία διαβήτη τύπου 1, κατά τον οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα τα προσβάλλει εσφαλμένα και τα καταστρέφει. Τα τελευταία χρόνια, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ανεπάρκεια των λειτουργικών β- κυττάρων είναι επίσης σημαντική συνεισφορά στον διαβήτη τύπου 2, τον συνηθέστερο τύπο που εμφανίζεται στους ενήλικες. Έτσι, η ανάπτυξη φαρμάκων που μπορούν να αυξήσουν τον αριθμό των υγειών β-κυττάρων αποτελεί μείζονα προτεραιότητα στην έρευνα για τον διαβήτη.

    Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι παρότι η εν λόγω μελέτη έχει κάνει ένα σημαντικό βήμα, καταδεικνύοντας ότι ο συνδυασμός φαρμάκων μπορεί να πολλαπλασιάσει τα β-κύτταρα αρκετά γρήγορα για τη θεραπεία, ο… δρόμος είναι ακόμα μακρύς.

    «Δεδομένου ότι αυτά τα φάρμακα έχουν επιπτώσεις σε άλλα όργανα του σώματος, πρέπει τώρα να αναπτύξουμε μεθόδους για την παροχή τους ειδικά στα β- κύτταρα στον άνθρωπο», σημειώνουν.

    Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Cell Metabolism.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Έρευνα: Στα… ύψη η χοληστερίνη μετά τα Χριστούγεννα – Πώς θα τη μειώσετε

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Περιοδοντίτιδα και διαβήτης: Μια αμφίδρομη κι επικίνδυνη σχέση

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: 1 στους 2 ανθρώπους ζουν με διαβήτη και δεν το γνωρίζουν



    ΣΧΟΛΙΑ