ΥΓΕΙΑ

Κικίλιας: «Το σύστημα Υγείας ακόμα αντέχει. Είναι κυρίως στο χέρι σας να συνεχίσει να αντέχει»

  • NewsRoom

Βασίλης Κικίλιας


Στις ενέργειες που έχουν γίνει ώστε να ενισχυθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας και να μπορέσει να αντεπεξέλθει στις ανάγκες που δημιουργεί η επιδημία του νέου κορονοϊού, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, κατά την τακτική ενημέρωση για το θέμα το απόγευμα της Δευτέρας (23/32020).

Στο πλαίσιο αυτό, επεσήμανε ότι από 565 κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), σήμερα διαθέτει 685 κλίνες ΜΕΘ και Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), ενώ μέχρι σήμερα έχουν ήδη αναπτυχθεί 2.158 κλίνες για την απλή νοσηλεία ασθενών με COVID-19  .
Όπως τόνισε ο υπουργός, οι αριθμοί αυτοί θα συνεχίσουν να αυξάνονται με βάση τις ανάγκες και το πλάνο που έχει εκπονήσει το Υπουργείο Υγείας, περνώντας από τη μια φάση εξάπλωσης του ιού στην άλλη.
«Γνωρίζουμε τις πάγιες αδυναμίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Είναι κάτι το οποίο κληρονομήσαμε και οι προηγούμενοι από τους προηγούμενους και αυτό είναι μία πραγματικότητα.
Όμως πριν από 2 μήνες το ΕΣΥ είχε 565 κλίνες ΜΕΘ. Σε αυτό εμείς προσθέσαμε 80 κλίνες ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα για την έξαρση του ιού της γρίπης. Σήμερα το ΕΣΥ έχει 685 κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ και συνεχίζουμε. Προστίθενται καθημερινά και άλλες. 39 κλίνες ΜΑΦ ήδη μετατράπηκαν σε ΜΕΘ και έχουμε ήδη πάρει άλλες 107 κλίνες ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα. Έχουμε ακόμα προσθέσει στο σύστημα 38 κλίνες ΜΕΘ από τα στρατιωτικά νοσοκομεία. Πάνω από αυτόν τον αριθμό. Καθώς και ολόκληρο το νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ που θα χρησιμοποιηθεί ως νοσοκομείο κορωνοϊού», σημείωσε ο υπουργός Υγείας.
Σε αυτή τη φάση το νοσοκομείο ΠΑΜΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ με 60 κλίνες, το ΝΙΜΙΤΣ, πτέρυγες στο ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ με 56 κλίνες και το ιδιωτικό θεραπευτήριο ΑΤΤΙΚΑ στην Ελευσίνα με 300 κλίνες θα νοσηλεύουν αποκλειστικά ασθενείς με COVID-19.
«Θέλω σε αυτό το σημείο να τονίσω ότι ενώ βλέπετε ήδη ότι άλλα πολύ ισχυρά συστήματα υγείας έχουν φτάσει στα όριά τους και τα έχουν ξεπεράσει το εθνικό σύστημα υγείας σε αυτή τη φάση την οποία βρισκόμαστε ακόμα αντέχει. Είναι στο χέρι μας και κυρίως στο χέρι σας με τα μέτρα κοινωνικής ευθύνης και ατομικής προστασίας και τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφερόμαστε να συνεχίσει να αντέχει», τόνισε ο υπουργός Υγείας.
Προσλήψεις
Ο κος Κικίλιας τόνισε ότι το Υπουργείο Υγείας έχει ήδη προχωρήσει σε προσλήψεις και στα νοσοκομεία όλης της χώρας έχουν αναλάβει υπηρεσία 176 γιατροί και 733 νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό. Έχουν ήδη εγκριθεί ακόμα 2145 προσλήψεις και πιο αναλυτικά, 431 γιατροί και 1714 νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό, αυτοί θα προσληφθούν εντός του επόμενου 10ημερου. Καθημερινά εγκρίνονται και άλλες προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού σύμφωνα με τις ανάγκες που προκύπτουν στα νοσοκομεία μας. «Όπως έχει επανειλημμένα τονίσει ο Πρωθυπουργός της χώρας θα γίνουν όσες προσλήψεις χρειαστούν ώστε να ξεπεράσει η Ελλάδα αυτή την πρωτοφανή κρίση δημόσιας υγείας¨, υπογράμμισε ο κος Κικίλιας.
Προμήθεια υλικών
Σε ότι έχει να κάνει με τις προμήθειες το Υπουργείο Υγείας προχώρησε άμεσα στις εκ του νόμου διαδικασίες προμηθειών για την επάρκεια αναλωσίμων μέσα από τις 7 υγειονομικές περιφέρειες όλων των αναγκαίων μέσων ατομικής προστασίας, αναλώσιμων και λοιπών υλικών.
«Όπως γνωρίζετε στην παγκόσμια αγορά μαίνεται ένας πόλεμος για την προμήθεια υλικών άμεσης ανάγκης κάνοντας τη διαδικασία ολοκλήρωσης παραλαβής δύσκολη, πολύ δύσκολη. Δεν ήταν θέμα χρημάτων, ήταν θέμα διαθεσιμότητας. Η Κυβέρνηση έχει δώσει μια τεράστια μάχη τον τελευταίο μήνα έτσι ώστε να εξασφαλιστεί το υλικό αυτό. Ήδη ένα κομμάτι του υλικού έχει έρθει στη χώρα μας. Η χώρα μας έχει ναυλώσει για αυτό το σκοπό με πρωτοβουλίες του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα cargo jet αλλά και ειδικά διαμορφωμένα επιβατηγά αεροπλάνα που έχουν φέρει και θα φέρει στην χώρα μας το αναγκαίο ιατροφαρμακευτικό υλικό και μέσα ατομικής προστασίας», ανέφερε ο υπουργός Υγείας.  
Τέλος, ζήτησε για μια ακόμα φορά από όλους τους Έλληνες να επιδείξουν κοινωνική ευθύνη, αλληλεγγύη και πατριωτισμό και να μείνουν σπίτι.


ΣΧΟΛΙΑ