• ΥΓΕΙΑ

    Κικίλιας: Έτσι θα λειτουργήσουν τα χειρουργεία

    • NewsRoom

    Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας


    Σε επαναλειτουργία τίθενται από τη Δευτέρα, 4 Μαΐου, τα τακτικά χειρουργεία και τα απογευματινά ιατρεία στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, στο πλαίσιο της αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων.

    Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, σε συνέντευξη που παραχώρησε την Τετάρτη σε τηλεοπτικό σταθμό, τα χειρουργεία θα επανέλθουν στο 50% του μέσου όρου του 2019. Ήδη έχουν δοθεί εντολές στους Διοικητές στις Υγειονομικές Περιφέρειες και στους Διοικητές των νοσοκομείων, μαζί με τις Επιτροπές Λοιμώξεων εντός του νοσοκομείου και τους υπεύθυνους των χειρουργείων. Οι επεμβάσεις θα κατηγοριοποιηθούν και αρχικά θα πάρουν το “εισιτήριο” τα χρόνια περιστατικά που βρίσκονταν σε αναμονή και έχουν προτεραιότητα με βάση τα ιατρικά δεδομένα.

    Αλλαγή συστάσεων για μάσκες

    Ερωτηθείς για τις αλλαγές στις συστάσεις ως προς τη χρήση μάσκας, ο υπουργός Υγείας, σημείωσε  ότι αυτές προσαρμόστηκαν στις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

    «Ό,τι αναθεωρούν, ό,τι αναβαθμίζουν, ερχόμαστε αμέσως και το  προσαρμόζουμε, αφού το περνάμε από την Επιτροπή μας. Προφανώς ο κόσμος όλος ήταν μέσα στα σπίτια. Τώρα ο κόσμος θα είναι  έξω.

    Μαζί με τα άλλα μέτρα είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας και οι επιστήμονές μας, υπάρχει και η μάσκα. Η μάσκα προστατεύει εμάς, προστατεύει και τους άλλους. Στους κλειστούς χώρους που υπάρχει συγχρωτισμός είναι λογικό να τη θέλουν και λογικό να την επιβάλεις», ανέφερε ο κος Κικίλιας.

    Ο ίδιος τόνισε ότι η σύσταση της Επιτροπής και οι οδηγίες που έχουν δοθεί προς το γενικό πληθυσμό αφορούν στην χρήση υφασμάτινης μάσκας, ενώ θα δοθούν και περαιτέρω οδηγίες για αυτοσχέδιες μάσκες.

    Αυξάνονται τα τεστ

    Όσον αφορά στη διενέργεια τεστ, επεσήμανε ότι η στρατηγική της χώρας επικεντρώθηκε στα αξιόπιστα μοριακά τεστ και όχι στα αμφιβόλου ποιότητας rapid tests, σε ευπαθείς ομάδες, στο προσωπικό πρώτα από όλα των νοσοκομείων, στους συγγενείς των κρουσμάτων, στην πρώτες επαφές ιχνηλάτησης και ούτω καθ’ εξής, με πολύ καλά αποτελέσματα.

    Η δυνατότητα διενέργειας μοριακών ελέγχων από 700-800 τεστ ημερησίως που είχε η χώρα τις πρώτες μέρες, σήμερα, έχει φτάσει στα 5.500 τεστ την ημέρα, δηλαδή 38.500 την εβδομάδα.

    Το υπουργείο, σε συνεργασία με την αρμόδια επιστημονική Επιτροπή, θα συνεχίσει την ίδια στρατηγική ως προς τους ελέγχους, αλλά σε μία πιο ευρεία κλίμακα, ενώ όταν βρεθεί αξιόπιστο rapid test, θα ενταχθεί και αυτό στο “πλάνο”.

    Μέσα ατομικής προστασίας

    Σχετικά με τις ελλείψεις σε μέσα ατομικής προστασίας και τον “πόλεμο” που έγινε σε παγκόσμιο επίπεδο για την προμήθειά τους, ο κος Κικίλιας, σημείωσε ότι, μέσω της αερογέφυρας που στήθηκε, με τη συνεργασία του Υπουργείου Εξωτερικών και την εντολή της Προεδρίας της Κυβέρνησης, καθώς και μέσα από το μηχανισμό των προμηθειών και το ΙΦΕΤ ΑΕ,  έχει ήδη αρχίσει να δημιουργείται στοκ ειδικών αναγκών, κάτι το οποίο δεν είχε η χώρα, ούτε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα, ούτε η Αμερική.

    “Είχαμε την προνοητικότητα, αλλά και την τύχη θέλω να πω, αλλά και μέσα από μία πολύ μεγάλη προσπάθεια σε έναν παγκόσμιο πόλεμο μέσων ατομικής προστασίας, να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε αυτά τα οποία πρέπει να για τους γιατρούς μας, τους νοσηλευτές μας, για τους αρρώστους μας και ούτω καθεξής.

    Θέλω όμως να πω και να επικροτήσω την προσπάθεια που γίνεται και είναι σημαντικό κομμάτι κατά την άποψή μου της εθνικής ασφάλειας πλέον της χώρας, να δημιουργηθεί η παραγωγή πρωτογενώς στη χώρα μας, αλλά και σε άλλες χώρες πρέπει, το έθεσα και ευρωπαϊκά, αυτών των μηχανημάτων– ιδιωτικής πρωτοβουλίας – εργοστασίων, που θα παράγουν και θα παράξουν τέτοια υλικά.

    Γιατί βρέθηκε όλος ο πλανήτης, να το πω ειλικρινά και καθαρά, να εξαρτάται από την Κίνα. Εάν η Κίνα δεν είχε ξεπεράσει προ τριών μηνών το κύριο πρόβλημά της με τον ιό και εξακολουθούσε να καταναλώνει η ίδια τα μέσα ατομικής προστασίας και να μην τα εξάγει, τότε όλος ο πλανήτης θα ήταν στο καναβάτσο”, υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας.



    ΣΧΟΛΙΑ