• ΥΓΕΙΑ

    Καρκίνος του ήπατος: Ο παράγοντας που αυξάνει τον κίνδυνο κατά 75%


    Έναν νέο παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου του ήπατος φέρνει στο φως μελέτη από το Ηνωμένο Βασίλειο. Σύμφωνα με τα ευρήματά της, η κακή στοματική υγεία,  μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για εμφάνιση της νόσου κατά 75%.

    Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Κουίνς στο Μπέλφαστ, ανέλυσαν στοιχεία περισσότερων από 469.000 ανθρώπων στο Ηνωμένο Βασίλειο, με στόχο τη διερεύνηση της σχέσης μεταξύ της στοματικής υγείας και του κινδύνου εμφάνισης ορισμένων καρκίνων του πεπτικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του ήπατος, του παχέος εντέρου, του ορθού και του παγκρέατος.

    Στο πλαίσιο της μελέτης αξιολογήθηκε η σχέση μεταξύ του κινδύνου αυτού και των αυτοαναφερόμενων παθήσεων του στόματος, όπως πόνος ή αιμορραγία στα ούλα, έλκη στο στόμα και χαλαρά δόντια.

    Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ενώ, σε γενικές γραμμές, δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές συσχετίσεις με τον κίνδυνο του καρκίνου του πεπτικού, βρέθηκε ουσιαστική σύνδεση με τον καρκίνο του ήπατος και των χοληφόρων.

    «Η κακή στοματική υγεία έχει συνδεθεί με τον κίνδυνο πολλών χρόνιων ασθενειών, όπως καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικά επεισόδια και διαβήτη. Ωστόσο, τα στοιχεία που αφορούν στη σχέση της με συγκεκριμένους τύπους καρκίνου του πεπτικού συστήματος είναι ασυνεπή, κάτι που η έρευνα μας στόχευε να εξετάσει», εξήγησε η Δρ. Haydée WT Jordao, από το Κέντρο Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου και επικεφαλής της μελέτης.

    Από τους 469.628 συμμετέχοντες, οι 4.069 εμφάνισαν καρκίνο του πεπτικού κατά τη διάρκεια της (μέσης) εξαετούς παρακολούθησης. Στο 13% αυτών των περιπτώσεων, οι ασθενείς ανέφεραν κακή στοματική υγεία. Οι συμμετέχοντες με κακή στοματική υγεία ήταν πιο πιθανό να είναι νεαρότερης ηλικίας, γυναίκες, να ζουν σε υποβαθμισμένες κοινωνικοοικονομικά περιοχές και να καταναλώνουν λιγότερες από δύο μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα.

    Οι βιολογικοί μηχανισμοί μέσω των οποίων η κακή στοματική υγεία μπορεί να σχετίζεται περισσότερο με τον καρκίνο του ήπατος, παρά με άλλους καρκίνους του πεπτικού συστήματος, δεν έχουν διευκρινιστεί, εντούτοις, υπάρχουν κάποιες πιθανές εξηγήσεις.

    Μία εξ αυτών είναι ο δυνητικός ρόλος του στοματικού και του εντερικού μικροβιώματος στην ανάπτυξη της νόσου. «Το ήπαρ συμβάλλει στην εξάλειψη των βακτηρίων από τον ανθρώπινο οργανισμό. Όταν επηρεάζεται από ασθένειες όπως ηπατίτιδα ή κίρρωση, η λειτουργία του μειώνεται και τα βακτήρια επιβιώνουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και συνεπώς έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν μεγαλύτερη βλάβη», αναφέρει η Δρ Haydée WT Jordao, τονίζοντας ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για τη διερεύνηση της σχέσης μεταξύ μικροβιώματος και καρκίνου του ήπατος.

    Μια άλλη θεωρία υποστηρίζει ότι, τα άτομα με υψηλό αριθμό απολεσθέντων δοντιών, λόγω φτωχής στοματικής υγείας, μπορεί να αλλάξουν τη διατροφή τους, καταναλώνοντας μαλακότερα και δυνητικά λιγότερο θρεπτικά τρόφιμα, τα οποία με τη σειρά τους επηρεάζουν τον κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου.

    Ο καρκίνος του ήπατος αποτελεί την 6η αιτία θανάτου στην Ευρώπη, «κοστίζοντας» 60.000 ζωές το χρόνο. Το πενταετές ποσοστό επιβίωσης σε ολόκληρη την Ευρώπη είναι μόλις 11%, ενώ περίπου 9 στις 10 περιπτώσεις αφορούν σε άτομα ηλικίας άνω των 55 ετών. Ο καρκίνος του ήπατος πιστεύεται ότι προλαμβάνεται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50%, αποφεύγοντας τους παράγοντες κινδύνου, μεταξύ των οποίων η παχυσαρκία, το κάπνισμα και το αλκοόλ.



    ΣΧΟΛΙΑ