• ΥΓΕΙΑ

    Καρκίνος στο κόλον: Σε προχωρημένο στάδιο η διάγνωση στους νέους


    Οι νεαροί ασθενείς με καρκίνο στο κόλον συχνά λαμβάνουν λανθασμένη αρχική διάγνωση, με αποτέλεσμα να ανιχνεύεται η νόσος όταν βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, σύμφωνα με νέα έρευνα.

    Όπως καταδεικνύουν τα ευρήματά της, περισσότερο από το 70% των ασθενών ηλικίας 49 ετών και νεότερων διαγιγνώσκονται όταν ο καρκίνος βρίσκεται ήδη στο στάδιο ΙΙΙ ή IV.

    Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι εκείνοι που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο στο κόλον πριν την ηλικία των 50 ετών καθυστερούν τη λήψη θεραπείας και έχουν χαμηλά ποσοστά επιβίωσης.

    Η ομάδα της Συμμαχίας για τον Ορθοκολικό Καρκίνο (Colorectal Cancer Alliance) των ΗΠΑ, εκφράζει την ελπίδα ότι τα ευρήματα θα οδηγήσουν στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τη νόσο και στην αναγνώριση των συμπτωμάτων έτσι ώστε να εξετάζονται οι νέοι πριν είναι πολύ αργά.

    «Παρά τη μείωση της συχνότητας εμφάνισης καρκίνου στο κόλον σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, παρατηρήθηκε μια ταχεία και ανησυχητική αύξηση της συχνότητας εμφάνισης στους νεαρούς ενήλικες τις τελευταίες δεκαετίες», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Δρ Ronit Yarden, διευθύντρια ιατρικών υποθέσεων της Συμμαχίας.

    Ο καρκίνος  στο κόλον είναι ένας καρκίνος του παχέος εντέρου, που είναι το τμήμα της πεπτικής οδού, όπου ο οργανισμός διαχωρίζει το νερό και τα άλατα από τα στερεά απόβλητα.

    Ο καρκίνος αρχίζει συνήθως από καλοήθεις νεοπλασίες που ονομάζονται πολύποδες. Βρίσκονται στην εσωτερική επένδυση του παχέος εντέρου και μεταλλάσσονται σε κακοήθεις σε διάστημα πολλών ετών.

    Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2017 διαπίστωσε ότι οι περιπτώσεις καρκίνου στο κόλον που διαγνώστηκαν σε ενήλικες ηλικίας κάτω των 55 ετών, διπλασιάστηκαν από το 1990 έως το 2013, εντούτοις οι αιτίες δεν της αύξησης αυτής δεν διευκρινίστηκαν.

    Ανταποκρινόμενη στα νέα δεδομένα, η Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου επικαιροποίησε τις κατευθυντήριες γραμμές για τον ορθοκολικό καρκίνο, μειώνοντας την ηλικία έναρξης προσυμπτωματικού ελέγχου σε άτομα με μέσο κίνδυνο από τα 50 στα 45 έτη.

    Στη νέα έρευνα, η οποία διεξήχθη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συμμετείχαν 1200 νεαροί ασθενείς με ορθοκολικό καρκίνο και επιζώντες από τη νόσο.

    Από αυτούς, το 57% διαγνώστηκε σε ηλικία από 40 έως 49 ετών, περίπου το 33% σε ηλικία 30 έως 39 ετών και περίπου το 10% διαγνώστηκε κάτω από την ηλικία των 30 ετών.

    Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι περίπου το 63% περίμενε από 3 έως 12 μήνες για να δει έναν γιατρό μετά την έναρξη των συμπτωμάτων, συχνά επειδή δεν τα συσχέτιζαν με καρκίνο στο κόλον.

    Επιπρόσθετα, περισσότερο από το 70% των ασθενών διαγνώστηκαν στο στάδιο ΙΙΙ ή στο στάδιο IV, σε σύγκριση με αυτούς ηλικίας άνω των 50 ετών, οι οποίοι διαγνώστηκαν ως επί το πλείστον στο στάδιο Ι ή στο στάδιο ΙΙ.

    Σύμφωνα με δεδομένα του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ, το πενταετές ποσοστό επιβίωσης στο στάδιο Ι είναι 92%. Ωστόσο, όταν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος, όπως το ήπαρ, πέφτει δραματικά. Το σχετικό πενταετές ποσοστό επιβίωσης για το στάδιο IV είναι περίπου 12%.

    Οι ερευνητές διαπίστωσαν, επίσης, ότι το 67% των ασθενών είδαν τουλάχιστον δύο γιατρούς πριν πάρουν τη σωστή διάγνωση, ενώ κάποιοι είδαν μέχρι τέσσερις.

    Όπως εξηγούν οι ερευνητές, η σωστή διάγνωση μπορεί να καθυστερήσει επειδή τα συμπτώματα, όπως η δυσκοιλιότητα, η κόπωση και ο κοιλιακός πόνος, μπορεί να αποδίδονται σε άλλα προβλήματα υγείας, όπως αιμορροΐδες ή σύνδρομο φλεγμονώδους εντέρου.

    «Οι νέοι πρέπει να γνωρίζουν ότι ο ορθοκολικός καρκίνος μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία και δεν είναι μια ασθένεια των ηλικιωμένων. Όλοι πρέπει να ακούν το σώμα τους και, αν αισθάνονται ότι κάτι δεν πάει καλά, να απευθύνονται στο γιατρό για εξετάσεις», τονίζουν.

    Τα ευρήματα θα παρουσιαστούν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Έρευνα του Καρκίνου, η οποία θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 29 Μαρτίου και 3 Απριλίου, στην Ατλάντα της Γεωργίας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Mayo Clinic: 7 ύπουλα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αυτά είναι τα συμπτώματα του πιο δυσίατου καρκίνου

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Διαχειρίσιμα τα 2/3 των περιπτώσεων καρκίνου



    ΣΧΟΛΙΑ