• ΥΓΕΙΑ

    «Καμπανάκι» ΕΟΔΥ για τη γρίπη – Τι προβλέπουν οι επιστήμονες

    • Έφη Τσιβίκα
    γρίπη


    Tον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί ενόψει της «επέλασης» της εποχικής γρίπης. Λίγο πριν την έναρξη της φετινής περιόδου διασποράς του ιού στη χώρα μας, η οποία επισήμως ξεκινά την ερχόμενη Δευτέρα 30/9, οι επιστήμονες συνιστούν τον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων αλλά και όλων των επαγγελματιών υγείας.

    Η εποχική γρίπη είναι ένα νόσημα που προλαμβάνεται με εμβολιασμό αλλά και με απλά μέτρα ατομικής υγιεινής.  Η έξαρση της νοσηρότητας ποικίλλει από χρονιά σε χρονιά και εξαρτάται  από το στέλεχος του ιού που επικρατεί και την ανοσιακή απόκριση διάφορων ομάδων του πληθυσμού.

    Παρότι η «συμπεριφορά» της γρίπης είναι απρόβλεπτη, με προγνωστικό δείκτη τη δραστηριότητα του ιού στο νότιο ημισφαίριο, κατά την εφετινή περίοδο αναμένεται να είναι μέτρια προς σοβαρή, χωρίς ωστόσο να μπορούν να  εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.

    Τα στελέχη του ιού, που επικράτησαν στο νότιο ημισφαίριο κατά την προηγούμενη περίοδο ήταν στο 60% του πληθυσμού η γρίπη τύπου Α, ενώ σε ποσοστό 40% ο ιός της γρίπης τύπου Β.

    Από τα καταγεγραμμένα κρούσματα της γρίπης τύπου Α, ταυτοποιήθηκαν τα στελέχη Η3Ν2 (προκαλεί τα περισσότερα θανατηφόρα κρούσματα σε ηλικιωμένους) και Η1Ν1

    Τα παραπάνω αναφέρθηκαν σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), παρουσιάζοντας το πρόγραμμα δράσεών του για την εποχική γρίπη 2019-2020.

    Το εμβόλιο

    Το φετινό εμβόλιο κατά του ιού της γρίπης, το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, είναι τετραδύναμο και προσφέρει προστασία κατά 50%, από δύο συγκεκριμένα στελέχη της γρίπης τύπου Α (Η3Ν2 και Η3Ν1) και από δύο στελέχη της γρίπης τύπου Β.

    Η παραλαβή των εμβολίων εφέτος αναμένεται αυξημένη κατά 20%, αγγίζοντας συνολικά τις 2,6 εκατ. δόσεις, προκειμένου να καλυφθεί η ανεπάρκεια που διαπιστώθηκε κατά την περυσινή περίοδο.

    Σύμφωνα με τον καθηγητή Παθολογίας Λοιμώξεων στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και επιστημονικό συνεργάτης του ΕΟΔΥ κ. Σωτήρη Τσιόδρα, ο εμβολιασμός, ο οποίος προσφέρει προστασία κατά 50% από τις επιπλοκές του ιού της γρίπης, θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα στους μήνες Οκτώβριο – Νοέμβριο. Όπως ο ίδιος σημείωσε, όμως, ακόμη και αν κάποιος δεν εμβολιαστεί εγκαίρως, μπορεί να το κάνει έως τον Μάρτιο, καθώς μία δόση είναι επαρκής για να καλύψει τον ασθενή καθ’ όλη τη διάρκεια της δραστηριότητας της γρίπης

    Eμβολιασμός στους επαγγελματίες υγείας

    Για πρώτη φορά, εφέτος, η χώρα μας λαμβάνει μέτρα με στόχο τη συμμόρφωση των επαγγελματιών υγείας. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η συγκεκριμένη ομάδα του πληθυσμού εμφανίζει χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, η οποία πέρυσι άγγιξε το 30% στα νοσοκομεία και το 43% στα Κέντρα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

    Παρότι τα ποσοστά αυτά ήταν αυξημένα σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο 2017-2018 (24% στα νοσοκομεία και 40% στα Κέντρα Πρωτοβάθμιας Υγείας), εξακολουθούν παραμένουν χαμηλά σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που αγγίζει το 65%.

    Εντούτοις, ο εμβολιασμός είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τους υγειονομικούς, καθώς διατρέχουν τετραπλάσιο κίνδυνο από τους υπόλοιπους πολίτες να νοσήσουν από γρίπη, ενώ έρχονται σε επαφή με ασθενείς που είναι ευάλωτοι στις λοιμώξεις.

    Στο πλαίσιο αυτό, πρόκειται να υλοποιηθεί πιλοτικά σε 2 ή 3 νοσοκομεία μια συγκεντρωτική και μαζική συνταγογράφηση και εμβολιασμός του προσωπικού, αντί της απλής παροχής τους.



    ΣΧΟΛΙΑ