• ΥΓΕΙΑ

    Καμιά εμπιστοσύνη στα γενόσημα – Αποκαλυπτική η έρευνα του ΙΚΠΙ

    γενόσημα φάρμακα - Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής


    Το κόστος συμμετοχής φαρμάκων, που επιβαρύνει τους ασφαλισμένους, συχνά είναι δυσθεώρητο και δυσκολεύει πάρα πολύ τους ασθενείς να αντεπεξέλθουν οικονομικά. Ωστόσο, αντί να στραφούν στα γενόσημα φάρμακα – που κοστίζουν πολύ λιγότερο και είναι εξίσου αποτελεσματικά – φαίνεται ότι εξακολουθούν να μην τους έχουν εμπιστοσύνη.

    Αποκαλυπτικά είναι τα ευρήματα της έρευνας Hellas Health VIII, που έκανε το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής (ΙΚΠΙ), σχετικά με τη χρήση γενόσημων φαρμάκων στην Ελλάδα. Αποδεικνύεται ότι, ακόμη και σήμερα, μετά από τόσα χρόνια κυκλοφορίας στην αγορά και χρήσης τους, η σχετική άγνοια των πολιτών για την αξία τους.

    Την έρευνα παρουσίασε σε ειδική ενημερωτική εκδήλωση ο διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής και ομότιμος καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Γιάννης Τούντας.

    Καμιά εμπιστοσύνη στα γενόσημα

    Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο διάστημα από 5 έως 12 Νοεμβρίου 2021, σε 1.001 άτομα, αντιπροσωπευτικό δείγμα του ενήλικου ελληνικού πληθυσμού, σε συνεργασία με τη Metron Analysis, υπό την αιγίδα και τη χορηγία του ΣΦΕΕ και την υποστήριξη των Angelini Pharma, ΒΙΑΝΕΞ AE, Elpen, Φαρμασέρβ Lilly, Novo Nordisk, Pfizer, Roche.

    Όπως διαπιστώθηκε:

    Το 17% δεν εμπιστεύεται καθόλου τα γενόσημα φάρμακα, το 12% τα εμπιστεύεται λίγο και το 29% μέτρια.

    Το 6% είναι πολύ αρνητικό στη χρήση γενόσημων φαρμάκων, το 11% μάλλον αρνητικό και το 39% ούτε αρνητικό ούτε θετικό.

    Το 22% έχει ενημερωθεί για τα γενόσημα φάρμακα από τον φαρμακοποιό, το 20% από γιατρό γενικής ιατρικής, το 15% από τους οικείους του και το 13% από γιατρό άλλης ειδικότητας.

    Το 34% θα προτιμήσει γενόσημα φάρμακα, εάν η επιπλέον επιβάρυνση για το πρωτότυπο είναι μεγάλη, το 34% προτιμά τα πρωτότυπα φάρμακα σε κάθε περίπτωση και το 22% πάντα προτιμά τα γενόσημα.

    Το 24% δεν γνωρίζει καθόλου τι είναι τα γενόσημα φάρμακα, το 11% λίγο και το 26% μέτρια.

    Το 32% δεν γνωρίζει ότι τα γενόσημα φάρμακα κοστίζουν τα 2/3 της τιμής των αντίστοιχων πρωτότυπων.

    Άγχος για την πληρωμή των φαρμάκων

    Ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία και όσον αφορά στην κατανάλωση των φαρμάκων γενικά. Το οξύμωρο εδώ είναι ότι, ενώ οι πολίτες αγωνιούν για το αν θα έχουν χρήματα να πληρώνουν τα φάρμακά τους, δεν εκτελούν τις συνταγές τους και μένουν κάποιες φορές χωρίς θεραπεία, γυρνάνε την πλάτη στα γενόσημα.

    Ειδικότερα:

    Το 24% αναφέρει πως η πληρωμή των φαρμάκων τους τελευταίους 12 μήνες αποτελεί σημαντικό πρόβλημα και το 28% μικρό πρόβλημα.

    Το 21% μείωσε την αγορά ειδών πρώτης ανάγκης, προκειμένου να μπορέσει να αγοράσει συνταγογραφούμενα φάρμακα, το 10% πήρε λιγότερα φάρμακα από αυτά που του συνέστησε ο γιατρός και το 9% καθυστέρησε να εκτελέσει τη συνταγή ή δεν την εκτέλεσε.

    Το 51% δαπάνησε για φάρμακα τους τελευταίους 12 μήνες 10-50 ευρώ τον μήνα, το 11% 50-100 ευρώ, το 4% 100-200 ευρώ και το 1% 200-500 ευρώ τον μήνα.

    Το 29% ανησυχεί πολύ για τη δυνατότητά του να καλύψει το κόστος για συνταγογραφούμενα φάρμακα τα επόμενα δύο χρόνια και το 31% ανησυχεί λίγο.

    Ένας στους δύο με χρόνιο νόσημα

    Η έρευνα δείχνει ξεκάθαρα τη δύσκολη θέση, στην οποία έχουν περιέλθει εκατομμύρια πολίτες της χώρας, πολύ, δε, περισσότερο λόγω της επιδημίας COVID-19.

    Η έρευνα έδειξε ότι:

    • Το 12% ένιωθε αρκετά συχνά απελπισμένο και μελαγχολικό κατά τη διάρκεια των τεσσάρων τελευταίων εβδομάδων, το 7% τις πιο πολλές φορές και το 2% πάντα.

    • Το 55% αναφέρει την ύπαρξη χρόνιου νοσήματος. Το 16% αναφέρει υπέρταση, το 14% υπερχοληστερολαιμία, το 8% σπαστική κολίτιδα, το 8% αγχώδεις διαταραχές, το 7% οστεοαρθίτιδα ισχίου ή γόνατου, το 7% σακχαρώδη διαβήτη, το 6% κατάθλιψη και το 6% άσθμα.

    • Το 3% αναγκάστηκε να διακόψει τη θεραπεία του για κάποιο χρόνιο νόσημα λόγω της επιδημίας, το 8% να την παρατείνει και το 5% να την αναβάλει.

    • Το 40% καπνίζει (36% το 2017). Το 31% καπνίζει καθημερινά και το 9% καπνίζει, αλλά όχι κάθε μέρα.

    • Το 11% αναφέρει πως τους τελευταίους 12 μήνες δεν έλαβε τις αναγκαίες θεραπευτικές ή/και διαγνωστικές υπηρεσίες που χρειαζόταν.

    • Το 49% αναφέρει ως λόγο το κόστος, το 24% την απόσταση και το 23% την επιδημία.

    Οι έρευνες υγείας Hellas Health πραγματοποιούνται από το 2006. Στις οκτώ έρευνες, που έχουν πραγματοποιηθεί, καταγράφεται κάθε φορά ένας βασικός κορμός δεδομένων, ο οποίος περιλαμβάνει την αυτοαναφερόμενη κατάσταση υγείας, βασικές συμπεριφορές που επηρεάζουν την υγεία και τη χρήση των υπηρεσιών υγείας.

    Η διαχρονική παρακολούθηση αυτών των δεδομένων παρέχει τη δυνατότητα διαπίστωσης σημαντικών αλλαγών, όπως η αρνητική επίδραση της οικονομικής κρίσης στην υγεία του πληθυσμού και τώρα οι παράπλευρες αρνητικές επιπτώσεις της επιδημίας COVID-19.

    Διαβάστε επίσης:

    David Zupančič (KRKA HELLAS) στο mononews: «Σκοπός μας να παρέχουμε ποιοτικά, ασφαλή και αποτελεσματικά φαρμακευτικά προϊόντα, σε προσιτή τιμή για τους Έλληνες ασθενείς»

    Τα αδέλφια που απέκτησαν περιουσία 22 δισ. δολαρίων επενδύοντας στις ελπίδες για ένα εμβόλιο κατά της Covid-19

    Τρίτη δόση εμβολίου στους 3 μήνες: Τα αναπάντητα ερωτήματα



    ΣΧΟΛΙΑ