ΥΓΕΙΑ

Πώς μπορείτε να προστατευτείτε σε περίπτωση πυρκαγιάς – Αναλυτικές οδηγίες

  • NewsRoom

Φωτιά στην Εύβοια


Οδηγίες προστασίας της δημόσιας υγείας εξέδωσε το υπουργείο Υγείας σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, όπως οι πυρκαγιές.

Συγκεκριμένα, με την φωτιά στην Εύβοια να βρίσκεται εκτός ελέγχου και τον κίνδυνο εκδήλωσης νέας πυρκαγιάς να είναι υπαρκτός, το υπουργείο Υγείας δίνει σε εγκύκλιό του, οδηγίες προστασίας της δημόσιας υγείας σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς και συνακόλουθης αποκατάστασης ζημιών.

Μεταξύ άλλων, στην εν λόγω εγκύκλιο, συνιστάται η αποφυγή κάθε σωματικής άσκησης σε εξωτερικούς χώρους και ο περιορισμός του χρόνου παραμονής στο εξωτερικό περιβάλλον, ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία. Κατά την παραμονή σε εσωτερικούς χώρους, συνιστάται να διατηρούνται πόρτες και παράθυρα κλειστά. Εφόσον οι κατοικίες διαθέτουν σύστημα κλιματισμού, προτείνεται η χρήση του στη λειτουργία ανακύκλωσης του εσωτερικού αέρα, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η επιβάρυνση της ποιότητας του αέρα στους εσωτερικούς χώρους.

Πληθυσμιακές ομάδες υψηλού κινδύνου λόγω καπνού είναι άτομα με άσθμα ή άλλα αναπνευστικά προβλήματα, άτομα με καρδιοαγγειακές παθήσεις, χρονίως πάσχοντες, ηλικιωμένοι, παιδιά, έγκυοι και καπνιστές.

Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειασθούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου, ενώ σε περίπτωση επιμονής συμπτωμάτων συνιστάται επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό. Χρειάζεται άμεση ιατρική βοήθεια σε περίπτωση που κάποιο άτομο ή οι οικείοι του παρουσιάσουν οποιαδήποτε συμπτώματα εξαιτίας του καπνού ή των συνθηκών της πυρκαγιάς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ