• ΥΓΕΙΑ

    Ιός Δυτικού Νείλου: Δύο θάνατοι για φέτος – Πάνω από 1000 συνολικά τα κρούσματα

    • NewsRoom
    Κουνούπι κουνούπια κουνουπι κουνουπια


    Οι δύο πρώτοι νεκροί από τον ιό του Δυτικού Νείλου για φέτος καταγράφηκαν στην τελευταία Εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης της λοίμωξης από τον ΕΟΔΥ (πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ).

    Από την αρχή της περιόδου 2019, μέχρι την 01/08/2019 (14.00μ.μ.), έχουν διαγνωστεί και διερευνηθεί εικοσιπέντε (25) κρούσματα λοίμωξης στη χώρα μας, εκ των οποίων τα δεκαεπτά (17) παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα ( εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και οκτώ (8) είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα) χωρίς εκδηλώσεις από το ΚΝΣ. Οι δύο θάνατοι αφορούν άτομα ηλικίας άνω των 80 ετών.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα οροεπιδημιολογικής μελέτης που είχε διεξαχθεί το 2010, σε κάθε ένα (1) κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου με προσβολή του ΚΝΣ αντιστοιχούν περίπου 140 μολυνθέντες από τον ιό (με ήπια συμπτωματολογία ή ασυμπτωματικοί).

    Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) εφιστά την προσοχή στα ατομικά μέτρα προστασίας τα οποία μεταξύ άλλων συνίστανται στα εξής:

    • χρήση εντομοαπωθητικών στο ακάλυπτο δέρμα και επάνω από τα ρούχα
    • τοποθέτηση στις οικίες αντικουνουπικών πλεγμάτων (σιτών)
    • χρήση κουνουπιέρων εντομοκτόνων, ανεμιστήρων ή κλιματιστικών, λαμπτήρων κίτρινου χρώματος
    • απομάκρυνση του στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, υδρορροές κλπ.
    • κούρεμα γρασιδιού, θάμνων και φυλλωσιών
    • πότισμα των φυτών κατά τις πρωινές ώρες
    • κάλυψη του σώματος με κατάλληλα ενδύματα που προστατεύουν

    Περισσότερα από 1000 συνολικά τα κρούσματα

    Από το 2010 που καταγράφηκε το 1ο κρούσμα ιού στην Ελλάδα έως σήμερα έχουν νοσήσει εξαιτίας του πάνω από 1.000 άνθρωποι, με το 74% αυτών να παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα.

    Συγκεκριμένα, από το 2010 έως και την 1η Αυγούστου 2019 (στις 14.00) είχαν συνολικά καταγραφεί στη χώρα μας 1.103 κρούσματα λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου. Από αυτούς, 734 είχαν προσβολή του κεντρικού νευρικού συστήματος (εκδήλωσαν προβλήματα όπως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση κ.λπ.). Οι 136 από τους ασθενείς έχασαν τη ζωή τους.



    ΣΧΟΛΙΑ