• ΥΓΕΙΑ

    Ιός Δ. Νείλου: 5 ακόμη θάνατοι – Στα 195 τα κρούσματα

    • NewsRoom
    Κουνούπι κουνούπια κουνουπι κουνουπια


    Πέντε νεκροί και 19 νέα κρούσματα λοίμωξης του Δ. Νείλου καταγράφηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στη χώρα μας. Συνολικά, από τον περασμένο Ιούνιο έχουν διαγνωστεί 195 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό και 25 θάνατοι.

    Σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ, πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ), κατά το διάστημα 12-19/9/2019, από τα  195 κρούσματα, συνολικά, 121 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ). Δηλαδή εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή και οξεία χαλαρή παράλυση και τα 74 είχαν ήπιες εκδηλώσεις, όπως εμπύρετο νόσημα ή δεν είχαν εκδηλώσεις από το ΚΝΣ.

    Όπως αναφέρεται στη σχετική επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, σήμερα παραμένουν νοσηλευόμενοι με επιπλοκές λόγω της λοίμωξης των κουνουπιών 16 άνθρωποι. Από αυτούς οι πέντε είναι σε σοβαρή κατάσταση κι έχουν εισαχθεί για νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

    Με δεδομένο το στοιχείο μελέτης του ΕΟΔΥ, ότι για κάθε σοβαρό κρούσμα προσβολής του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος και εμφάνισης σοβαρής λοίμωξης υπάρχουν 140 περιστατικά μόλυνσης στην κοινότητα, εκτιμάται ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει μολύνει περίπου 17.000 ανθρώπους στη χώρα μας.

    O χάρτης με τις περιοχές που βρίσκονται στον μολυσματικό κλοιό του ιού του Δυτικού Νείλου 17 Περιφερειακές Ενότητες (Ξάνθης, Καβάλας, Ροδόπης, Έβρου, Δράμας, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Ανατολικής Αττικής, Πέλλας, Πιερίας, Ημαθίας, Σερρών, Χαλκιδικής, Κιλκίς, Θεσσαλονίκης και Κοζάνης).

    Οι ειδικοί του ΕΟΔΥ θεωρούν πιθανή και αναμενόμενη τη διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα στις παραπάνω περιοχές όπου κυκλοφορεί ο ιός αλλά και πιθανή την εμφάνιση κρουσμάτων και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές.

    Σημειώνει επίσης ότι «καθώς η επιδημιολογία του ιού καθορίζεται από πολλούς παράγοντες, οι περιοχές κυκλοφορίας του και οι πιθανές περιοχές καταγραφής κρουσμάτων σε κάθε περίοδο μετάδοσης δεν μπορούν να προβλεφθούν με ασφάλεια».

    Ως εκ τούτου, ο ΕΟΔΥ συνιστά την τήρηση ατομικών μέτρων προστασίας από τα κουνούπια, σε όλη την επικράτεια, καθ’όλη την περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών.



    ΣΧΟΛΙΑ