• ΥΓΕΙΑ

    Ήλιος & προστασία: 9 παρανοήσεις που μπορεί να κοστίσουν ακριβά


    Η χρήση του αντηλιακού από μόνη της δεν είναι αρκετή για την προστασία του δέρματος από την υπεριώδη ακτινοβολία. Για να παρέχει τη μέγιστη δυνατή προστασία, το αντηλιακό, θα πρέπει να εφαρμόζεται σωστά και στο πλαίσιο μιας γενικότερης προφυλακτικής συμπεριφοράς.

    Παρακάτω θα βρείτε ορισμένες από τις πιο συνηθισμένες παρανοήσεις που σας αφήνουν ακάλυπτους απέναντι στις «άγριες διαθέσεις» του  ήλιου.

    1. Μέσα στη θάλασσα δεν κινδυνεύουμε από την ηλιακή ακτινοβολία.

    Η ακτινοβολία που εισπράττουμε μέσα στο νερό είναι περισσότερη, αφού αφαιρείται η μεγαλύτερη ποσότητα του αντηλιακού (ακόμα και αν είναι αδιάβροχο). Οι ειδικοί συστήνουν να μην κολυμπάμε τις ώρες μεταξύ 12 και 4 μ.μ. Αν αυτό είναι αναπόφευκτο θα πρέπει να βάζουμε αντηλιακό πριν μπούμε στην θάλασσα και αν κολυμπήσουμε για περισσότερο από 30 λεπτά να ξαναβάζουμε όταν βγούμε.

    2. Η σκούρα επιδερμίδα δεν απειλείται από τον ήλιο.

    Παρόλο που η πιθανότητα να εμφανιστεί μελάνωμα είναι μεγαλύτερη στους ανθρώπους με δέρμα σκανδιναβικού τύπου (λευκό, με κόκκινα μαλλιά και φακίδες), τα τελευταία χρόνια παρατηρείται κίνδυνος και για τους μελαχρινούς.

    3. Η χρήση αντηλιακού το πρωί μας προστατεύει για το υπόλοιπο της ημέρας.

    Επειδή η δράση του διαρκεί 1-2 ώρες, το αντηλιακό πρέπει να χρησιμοποιείται λίγο πριν      την έκθεση στον ήλιο.

    4. Το αντηλιακό είναι απαραίτητο μόνο στην παραλία.

    Η χρήση του απαιτείται κάθε φορά που πρόκειται να εκτεθούμε στον ήλιο για αρκετή ώρα, για οποιαδήποτε δραστηριότητα, το μεσημέρι ή νωρίς το απόγευμα.

    5. Οι ομπρέλες παρέχουν επαρκή αντηλιακή προστασία.

    Οι ακτίνες του ήλιου αντανακλώνται κατευθείαν στο δέρμα. Είναι καλύτερα, αν υπάρχει δυνατότητα να τοποθετείται η ομπρέλα στο γρασίδι, όπου η απορρόφηση ακτινοβολίας είναι μεγαλύτερη.

    6. Ο νεφελώδης ουρανός είναι ακίνδυνος. 

    Ακόμα και όταν δεν αισθάνεστε ζέστη, οι βλαβερές ακτίνες του ήλιου διαπερνούν τα σύννεφα και φτάνουν στην επιφάνεια της γης.

    7. Η χρήση του αντηλιακού μία φορά στην παραλία αρκεί.

    Το  αντηλιακό πρέπει να χρησιμοποιείται κάθε 2 ώρες έκθεσης στον ήλιο. Το κολύμπι, ο αέρας και η εφίδρωση αφαιρούν το αντηλιακό από το δέρμα πιο γρήγορα, γι’ αυτό και, κάτω από αυτές τις συνθήκες, συνιστάται συχνότερη χρήση.

    8. Το αντηλιακό παρέχει απόλυτη προστασία. 

    Τα αντηλιακά είναι μία βοήθεια, που όμως δεν παρέχουν την απαραίτητη ηλιοπροστασία. Το παιχνίδι, η βόλτα και η παραμονή στον ήλιο απαιτούν καπέλο και t-shirt.

    9. Ηλιοπροστασία απαιτείται μόνο το καλοκαίρι.

    Στην Ελλάδα όσοι εργάζονται και όσοι ασχολούνται με αθλήματα σε εξωτερικούς χώρους θα πρέπει να χρησιμοποιούν αντηλιακά καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Στο βουνό το γυμνό δέρμα θα πρέπει να προστατεύεται κάθε 1 ώρα χειμώνα-καλοκαίρι.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Προσοχή πριν μπείτε σε πισίνα ή θάλασσα!

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Εμβόλιο» κατά της καρδιακής νόσου δοκιμάζεται σε ανθρώπους

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τα superfoods του καλοκαιριού και οι μυστικοί συνδυασμοί τους



    ΣΧΟΛΙΑ