• ΥΓΕΙΑ

    Ηλίαση: Πόσο επικίνδυνη είναι;


    Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο αποσυντονίζει το σύστημα που ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος με αποτέλεσμα να αδυνατεί να αποβάλλει την υπερβολική ζέστη. Η κατάσταση αυτή απόκαλείται «ηλίαση» και, σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να αποβεί πολύ επικίνδυνη,

    Ποια είναι τα συμπτώματα της ηλίασης;

    Τα πρώτα συμπτώματα είναι κόκκινο, αφυδατωμένο και ζεστό δέρμα, απουσία ιδρώτα, ταχεία αναπνοή και ζάλη. Σε πιο προχωρημένο στάδιο (θερμοπληξία), απότομη αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος, μυϊκές κράμπες, πονοκέφαλος πνευματική σύγχυση και σύγχυση στο λόγο, παραισθήσεις ,ακόμα και απώλεια των αισθήσεων.

    Τι πρέπει να κάνει κανείς μόλις τα αντιληφθεί;

    Καταρχήν να απομακρυνθεί αμέσως από τον ήλιο και να τοποθετήσει ένα κρύο πανί στον αυχένα του, προκειμένου να μειώσει τη θερμοκρασία του σώματός του. Στη συνέχεια να αφαιρέσει οποιοδήποτε περιττό είδος ένδυσης (καπέλα, παπούτσια, κάλτσες κλπ) και να ξαπλώσει κάτω με τα πόδια μερικά εκατοστά ψηλότερα από το υπόλοιπο σώμα. Αν είναι απαραίτητο, μπορεί να πάρει ένα παυσίπονο για τον πονοκέφαλο. Η κατανάλωση κρύων υγρών χωρίς ζάχαρη, ιδανικά ισοτονικών ροφημάτων, είναι απαραίτητη.

    Πόσο επικίνδυνη είναι;

    Αποτελεί προστάδιο της θερμοπληξίας και σε πολλές περιπτώσεις συνέπεια της αφυδάτωσης. Αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως μπορεί να εξελιχθεί σε εξαιρετικά επικίνδυνη για την υγεία κατάσταση, αφού είναι δυνατό να προκαλέσει σοβαρές βλάβες σε βασικά ζωτικά όργανα.

    Πότε χρήζει ιατρικής αντιμετώπισης;

    Η επίσκεψη στο γιατρό είναι απαραίτητη σε περίπτωση που μετά από μισή ώρα και αφού έχουν εφαρμοστεί οι «πρώτες βοήθειες» τα συμπτώματα δεν υποχωρούν.

    Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

    Είναι μία κατάσταση με την οποία μπορεί να έρθει αντιμέτωπος οποιοσδήποτε, όμως οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά και οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν ήδη προβλήματα υγείας κινδυνεύουν περισσότερο.  Οι άνθρωποι που λαμβάνουν φαρμακευτικές θεραπείες, όπως αντικαταθλιπτικά, β- αναστολείς και διουρητικά καθώς και όσοι εργάζονται ή επιδίδονται σε κάποιο σπορ σε εξωτερικούς χώρους, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να πάθουν ηλίαση.

    Πώς μπορεί να προληφθεί;

    Με την αποφυγή της υπερέκθεσης στον ήλιο, την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων υγρών και την χρήση καπέλου απ’ όσους επιδίδονται σε κάποια δραστηριότητα σε εξωτερικό χώρο. Σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες ένα ντους κάθε 20 λεπτά μπορεί να βοηθήσει.



    ΣΧΟΛΙΑ