• ΥΓΕΙΑ

    Σκολίωση: Βελτίωση με φυσικοθεραπεία μέσα σε 6 μήνες – Νέα μελέτη

    • Έφη Τσιβίκα

    Σκολίωση ασθενούς πριν και μετά από έξι μήνες φυσικοθεραπείας με ειδικές για την σκολίωση ασκήσεις Schroth . Credit: Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα


    Μια νέα μελέτη δείχνει ότι ειδικές φυσικοθεραπευτικές ασκήσεις για την σκολίωση (PSSE) μπορούν να βελτιώσουν το κύρτωμα της σπονδυλικής στήλης, τη μυϊκή αντοχή και την ποιότητα της ζωής, των εφήβων με ιδιοπαθή σκολίωση. Οι ερευνητές συνηγορούν υπέρ της προσθήκης αυτού του είδους συντηρητικής διαχείρισης της πάθησης στο βασικό πρόγραμμα θεραπείας για τους πάσχοντες στον Καναδά.

    «Επί του παρόντος, οι ασθενείς που διαγιγνώσκονται με σκολίωση είτε παρακολουθούνται για την εξέλιξή της, είτε αντιμετωπίζονται με κηδεμόνα, ή, σε σοβαρές περιπτώσεις, με χειρουργική επέμβαση», εξηγεί η Sanja Schreiber από το Τμήμα Ιατρικής Αποκατάστασης του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα.

    Η τυχαιοποιημένη μελέτη ελέγχου εξέτασε 50 εφήβους με σκολίωση, ηλικίας 10 έως 18 ετών, με κυρτώματα των 10 έως 45 μοιρών (γωνία Cobb). Μετά από έξι μήνες  φυσιοθεραπείας με ασκήσεις Schroth, (30-45 λεπτά καθημερινό πρόγραμμα στο σπίτι και εβδομαδιαίες εποπτευόμενες συνεδρίες), το 88 % των ασθενών είτε παρουσίασαν βελτίωση του κυρτώματος ή δεν παρουσίασαν εξέλιξη. Το μέσο κύρτωμα στην ομάδα ελέγχου επιδεινώθηκε κατά 2,3 μοίρες, ενώ συνολικά, η διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων ήταν 3,5 μοίρες.

    «Η μελέτη μας έδειξε ότι το 88 % των ασθενών που έκαναν τις ειδικές για τη σκολίωση φυσικοθεραπευτικές ασκήσεις Schroth παρουσίασαν βελτίωση ή πρόληψη της εξέλιξης της πάθησης για περισσότερο από έξι μήνες, σε σύγκριση με το 60 %  στην ομάδα που έλαβε μόνο τη βασική θεραπεία», σημειώνει η Schreiber.

    Σύμφωνα με τον Eric Parent, αναπληρωτή καθηγητή Φυσικής Αγωγής, στο Τμήμα Ιατρικής Αποκατάστασης του Πανεπιστημίου, αυτά τα βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα είναι κλινικά σημαντικά και δείχνουν ότι οι ασκήσεις φυσιοθεραπείας Schroth μπορούν να βοηθήσουν πολλούς ασθενείς με σκολίωση, με την προσθήκη τους στη βασική θεραπεία.

    «Όχι μόνο στη μελέτη μας, αλλά και στην κλινική πρακτική μου, έχω δει πολλούς εφήβους να βιώνουν βελτίωση του πόνου και να αισθάνονται συνολικά καλύτερα με τις ασκήσεις Schroth. Επίσης, αισθάνονται ότι έχουν τον έλεγχο της σκολίωσης τους, επειδή η μέθοδος τους διδάσκει πώς να στέκονται, να κάθονται, να περπατούν και να κάνουν άλλες καθημερινές δραστηριότητες σωστά, έτσι ώστε να μπορούν να κρατήσουν καλύτερη στάση του σώματος τους», εξηγεί η Schreiber.

    Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο PLoS ONE,  διαπίστωσε, επίσης,  θετικά αποτελέσματα των ασκήσεων Schroth στον πόνο, την εικόνα του σώματος και την αντοχή των μυών.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Το φαγητό που προλαμβάνει και θεραπεύει  το κρυολόγημα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Απώλεια βάρους: Η αλήθεια πίσω απ’ τους μεγάλους μύθους

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Καυτερές πιπεριές: Το ελιξίριο της μακροζωίας – Νέα στοιχεία



    ΣΧΟΛΙΑ