• ΥΓΕΙΑ

    Διαβήτης τύπου Ι: Μπορεί μια ίωση να είναι η αιτία;

    εντεροϊός


    Περισσότερες αποδείξεις ότι ο διαβήτης τύπου Ι σχετίζεται, τουλάχιστον σε ορισμένες περιπτώσεις,  με μια κοινή ομάδα ιογενών λοιμώξεων, η οποία συντελεί με κάποιον τρόπο στην ανάπτυξή του, έρχονται από Φινλανδία.

    Αυτοί οι ιοί, που είναι γνωστοί ως εντεροϊοί, προκαλούν μια σειρά από λοιμώξεις, οι οποίες σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, μπορεί να είναι από απλές καταστάσεις όπως το κοινό κρυολόγημα, μέχρι και σοβαρές όπως η πολιομυελίτιδα.

    Ο διαβήτης Τύπου Ι, είναι μια αυτοάνοση πάθηση που προοδευτικά οδηγεί στην καταστροφή των β κυττάρων του παγκρέατος, τα οποία παράγουν την ινσουλίνη, μια ορμόνη απαραίτητη στη διαχείριση της γλυκόζης, δηλαδή του σακχάρου του αίματος.

    Η νέα μελέτη, στην οποία συμμετείχαν συνολικά 411 παιδιά, διαπίστωσε ότι εκείνα που είχαν ενδείξεις ότι μπορεί να αναπτύξουν διαβήτη τύπου Ι είχαν σημαντικά περισσότερες λοιμώξεις από εντεροϊό στο ιστορικό τους, τουλάχιστον ένα χρόνο νωρίτερα.

     «Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι οι εντεροϊοί μπορεί να προκαλέσουν μια αυτοάνοση διαδικασία εναντίον των κυττάρων που παράγουν ινσουλίνη στο πάγκρεας», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Hanna Honkanen, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Τάμπερε, στη Φινλανδία. Σύμφωνα με την ίδια, αυτή η αυτοάνοση διαδικασία φαίνεται να ξεκινάει αρκετούς μήνες μετά τη μόλυνση, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι μηχανισμοί που εμπλέκονται δραστηριοποιούνται σιγά-σιγά.

    Οι ερευνητές τόνισαν ότι η μελέτη τους δεν είχε σχεδιαστεί για να βρει μια σχέση αιτίου-αποτελέσματος. Ωστόσο, όπως εξηγεί ο αρχισυντάκτης της, Dr. Heikki Hyoty, καθηγητής Ιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τάμπερε, η συσσώρευση στοιχείων δείχνει ότι σαφώς υπάρχει συσχέτιση μεταξύ των δύο ασθενειών.

    «Πιθανόν η μόλυνση από εντεροϊό από μόνη της να μην μπορεί να προκαλέσει διαβήτη, αλλά μπορεί να το κάνει σε ορισμένα γενετικά ευαίσθητα άτομα», εξήγησε ο ίδιος.

    Οι ερευνητές υποψιάζονται ότι τουλάχιστον το ήμισυ των περιπτώσεων διαβήτη τύπου Ι μπορεί να συνδέεται με εντεροϊούς.

    «Δεν υπάρχει κανένας γνωστός τρόπος για την πρόληψη των εντεροϊών – εκτός από την πολιομυελίτιδα και τον εντεροϊό 71, για τα οποία υπάρχουν εμβόλια», δήλωσαν οι συγγραφείς της μελέτης. «Αλλά, αυτή η μελέτη, μαζί με τα προηγούμενα στοιχεία, υποδηλώνουν ότι τα εμβόλια για άλλους εντεροϊούς θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην μείωση της συχνότητας εμφάνισης του διαβήτη τύπου Ι. Ωστόσο, η ανάπτυξη ενός τέτοιου εμβολίου για ανθρώπινη χρήση είναι μία χρονοβόρα διαδικασία».

    Οι συγγραφείς συμβουλεύουν τους γονείς να μην ανησυχούν όταν τα παιδιά τους προσβάλλονται από εντεροϊούς., εξηγώντας ότι παρότι  όλα τα παιδιά θα αντιμετωπίσουν πολλές τέτοιες λοιμώξεις, είναι σαφές ότι απαιτούνται  πρόσθετοι παράγοντες (όπως γενετικοί παράγοντες) για την ανάπτυξη του διαβήτη.

    Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Diabetologia.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Νέα μελέτη: Καθυστερημένη η ανάπτυξη των παιδιών των παχύσαρκων

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Διαβήτης τύπου ΙΙ: τα 7 «άγνωστα» συμπτώματα

     

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Είναι κοινό κρυολόγημα ή γρίπη; Πώς θα τα ξεχωρίσετε

     



    ΣΧΟΛΙΑ